Nieuws

Nieuws
30 januari 2024
Verenigingsnieuws
Proefsleuvenonderzoek

Op zoek naar archeologische vondsten in Landschap De Liereman

De komende tijd gaan archeologen aan de slag in Landschap De Liereman, in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor het natuurinrichtingsproject. Na een bureaustudie werd vastgesteld dat er mogelijk archeologische resten te vinden zijn, waaronder vuursteen. Door de verzamelde gegevens te vergelijken met de geplande werken, hebben de archeologen bepaald in welke zones de graafwerkzaamheden archeologische resten kunnen verstoren. In deze zones gebeurt nu verder onderzoek. In de eerste fase gaat het om archeologische boringen en proefsleuven. Indien nodig vinden in een volgende fase opgravingen plaats.

Nieuws
29 augustus 2023
Verenigingsnieuws

Isabel en Marta doen één jaar voltijds vrijwilligerswerk in Landschap De Liereman voor een Europees vrijwilligersproject

Sinds 1 juni 2023 versterken twee jonge krachten, Isabel (24 jaar) uit Spanje en Marta (21 jaar) uit Portugal, onze vrijwilligersploeg. Ze doen één jaar voltijds vrijwilligerswerk in Landschap De Liereman via het European Solidarity Corps, een vrijwilligersproject van de Europese Unie. Het doel: De lokale gemeenschap helpen, ervaringen opdoen, vaardigheden ontwikkelen, nieuwe mensen leren kennen, proeven van de plaatselijke cultuur en Nederlands leren. Benieuwd hoe dat tot nu toe loopt?

Nieuws
03 augustus 2023
Verenigingsnieuws
Nachtzwaluw

Natuurherstel in Landschap De Liereman: resultaten van het LIFE-project (2004-2010)

Het belang van natuurherstel kan niet overschat worden. Het pakt de biodiversiteits-, de klimaat- en de gezondheidscrisis aan. Het is een werk dat soms ingrijpend is en waarvan sommige resultaten slechts langzaam zichtbaar worden, maar die resultaten zijn er wel degelijk. De studiewerkgroep van Landschap De Liereman zet enkele resultaten op een rijtje van het LIFE-natuurherstelproject dat liep van 2004 tot 2010.

Nieuws
21 april 2023
Verenigingsnieuws
Expeditie Natuurpunt

De Johnny Walker Ladies wandelen en kajakken 56 km voor Landschap De Liereman tijdens Expeditie Natuurpunt

Op 24 en 25 juni gaat Expeditie Natuurpunt door. Een positieve uitdaging waar de Johnny Walker Ladies geen neen tegen zeggen. Ze wandelen en kajakken maar liefst 56 kilometer voor Landschap De Liereman. Voor ze aan de avonturentocht beginnen, nemen we poolshoogte bij Saskia, een van de teamleden die dit jaar voor de eerste keer meedoet. “De natuur brengt rust, inspiratie en reflectie. Daarom moeten we natuurgebieden koesteren en steunen met dit soort initiatieven.”

Nieuws
30 maart 2023
Verenigingsnieuws
Lieremanverkenners

Word jij zoals Marc een echte Lieremanverkenner?

Marc Bronckaers (67) werkte 35 jaar als arts in het Sint Jozef ziekenhuis in Turnhout. Veel vrije tijd om door te brengen in de natuur of om zich te verdiepen in al dat moois was er niet. Tot hij in 2020 op pensioen ging en zich in de cursus natuurgids gooide. Iets wat hij al veel vroeger had moeten doen, zo zegt hij zelf. Momenteel is Marc al meer dan een jaar actief als natuurgids in Landschap De Liereman en volgde hij ook de cursus Lieremanverkenner om zijn kennis scherp te houden. “Ben je met hart en ziel verbonden met de natuur? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!”

Nieuws
14 februari 2023
Verenigingsnieuws

Toekomst van Landschap De Liereman

De volgende jaren gaan er beheerwerken door in Landschap De Liereman. Daarom organiseren we op zondag 19 februari tussen 10.00 en 12.00 uur enkele infowandelingen over de toekomst van Landschap De Liereman. Medewerkers van Natuurpunt, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) leggen je in het veld uit wat de plannen zijn, waarom de werken essentieel zijn (ook voor het klimaat) en hoe we praktisch te werk gaan.

Nieuws
01 december 2022
Verenigingsnieuws

Vrijwilliger controleert al 25 jaar het grondwater in Landschap De Liereman en zoekt opvolger

Al 25 jaar wandelt Jokke Smets (66) door weer en wind door Landschap De Liereman. Geen prikkeldraad of gracht houdt hem tegen. Elke week 30 kilometer – goed voor 7 uur stappen – met één doel: alle 117 peilbuizen checken die in het natuurgebied op de grens van Oud-Turnhout en Arendonk verborgen zitten. Jokke is er in zijn eentje verantwoordelijk voor dat de grondwatermetingen in het natuurgebied een referentie zijn geworden voor heidegebieden in heel Vlaanderen.

Nieuws
25 augustus 2022
Verenigingsnieuws

Nieuwe vrijwilligersploeg op zaterdag in Landschap De Liereman

Breng je graag tijd door in de natuur? Wil je kennis maken met vrijwilligerswerk in een natuurgebied? Kan je hiervoor in de week geen tijd vrijmaken? Goed nieuws! Vanaf 3 september zal er ook op zaterdag om de twee weken van 9.30 tot 12.00 uur een vrijwilligersploeg op pad gaan in het natuurgebied voor kleine en grotere klusjes.

Nieuws
14 juli 2022
Verenigingsnieuws

Gewijzigde verkeerssituatie bij nieuwe parking in Landschap De Liereman

Wie nu een bezoek plant aan Landschap De Liereman kan niet meer parkeren op de parking aan het bezoekerscentrum, maar parkeert zijn wagen op de nieuwe parking tussen het containerpark en het PVT De Liereman. De oude parking werd afgesloten en zal de komende maand(en) omgetoverd worden tot (speel)natuur. Om de verkeerstoestroom naar de nieuwe parking in goede banen te leiden kondigde de gemeente Oud-Turnhout net voorbij het containerpark de gewijzigde verkeerssituatie aan.

Nieuws
03 juli 2022
Verenigingsnieuws
Vrijwilligers natuurbeheer

Landschap De Liereman draait op vrijwilligers. Om de toekomst te verzekeren hebben ze jou nodig!

De afgelopen jaren hebben we meer dan ooit genoten van de natuur. Wie de Kempen wou beleven, kon terecht in Landschap De Liereman. Een toevluchtsoord met paarse heidevelden, uitgestrekte graslanden, blinkende vennen, witte stuifduinen en mysterieuze broekbossen. Kortom: heel wat biodiversiteit. Met meer dan 500 hectare (of 750 voetbalvelden!) natuur is Landschap De Liereman één van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. Wat veel mensen niet weten, is dat het beheer grotendeels wordt gedaan door het team van vrijwilligers.

Nieuws
01 juli 2022
Verenigingsnieuws
Nieuwe parking

Landschap De Liereman neemt nieuwe parking in gebruik

De werken aan de nieuwe parking voor Landschap De Liereman zijn afgerond. Wie in de loop van volgende week een bezoek plant aan het natuurgebied zal niet meer kunnen parkeren op de parking aan het bezoekerscentrum, maar parkeert zijn wagen op de nieuwe parking tussen het recyclagepark en het PVT De Liereman. De parking heeft een even grote capaciteit en is beter bestand tegen plassen en modder. Een opluchting voor veel bezoekers.

Nieuws
21 juni 2022
Verenigingsnieuws
Plagwerken

Toelichting plagwerken in Landschap De Liereman

De komende weken gaan er naast de algemene beheerwerken nog extra plagwerken door in het natuurgebied. Ook langs onze uitgestippelde routes kan je werken tegenkomen. Hieronder een beknopte toelichting van de plagwerken per bestand.

Nieuws
01 juni 2022
Verenigingsnieuws
Johnny Walker Ladies Club

De Johnny Walker Ladies Club wandelt 63 kilometer tijdens Expeditie Natuurpunt: “Door dichter bij de natuur te staan, krijg je er spontaan meer respect voor.”

Op 25 en 26 juni gaat Expeditie Natuurpunt door. Een positieve uitdaging waar de Johnny Walker Ladies Club geen nee tegen zegt. Ze wandelen maar liefst 63 kilometer voor Landschap De Liereman. Voor wie ze nog niet kent: deze groep vriendinnen kent elkaar al bijna zeven jaar en kan je gerust tegenkomen aan de schoolpoort van De Regenboog of in ons natuurgebied. Voor ze aan de avonturentocht beginnen, nemen we poolshoogte bij Karen, een van de teamleden die zich als vrijwilliger ook engageert voor de stiltewandelingen in Landschap De Liereman.

Nieuws
07 april 2022
Verenigingsnieuws

Nieuwe parking voor Landschap De Liereman

De werken aan de nieuwe parking voor Landschap De Liereman tussen het PVT De Liereman en het containerpark zijn gestart. De aanleg van de nieuwe parking maakt deel uit van ‘Natuur in je buurt’. Een project van het Agentschap voor Natuur en Bos dat de beleving van bezoekers rond het bezoekerscentrum en in het natuurgebied wil verbeteren.

Nieuws
01 maart 2022
Verenigingsnieuws

Konikpaarden grazen in virtueel raster

In Landschap De Liereman zijn verschillende kuddes koninkpaarden, shetlandpony’s en schapen actief. Ze spelen een belangrijke rol in het onderhoud van het natuurgebied. Naast hooilandbeheer wordt ook begrazing ingezet als beheertechniek. Zo geven de grazers elk op hun eigen manier mee vorm aan het natuurgebied. Sinds 1 december 2021 zijn we in samenwerking met de KU Leuven en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete gestart met een nieuw project bij een kudde konikpaarden. Met als doel de paarden te leren grazen in een virtueel raster dat GPS-gestuurd is.

Nieuws
06 januari 2022
Verenigingsnieuws
Beheerwerken Landschap De Liereman

Toelichting beheerwerken in Landschap De Liereman

Deze winter gaan er naast de algemene beheerwerken nog extra werken door in het natuurgebied. Op verschillende plaatsen in het gebied staan infoborden over beheerwerken die aan de gang zijn of die nog van start moeten gaan. Ook langs onze uitgestippelde routes kan je werken tegenkomen. Hieronder een beknopte toelichting van de beheerwerken per bestand.

Nieuws
23 december 2021
Verenigingsnieuws

Connect to Nature: een combinatie van kunst en natuur

Chris Wens (45) is amateurkunstenaar en groeide op in Corsendonk. Je kent hem misschien van zijn kunstwerk ‘De brug over en thuiskomen’ aan de Hoge Darisdonk in Oud-Turnhout. Vanaf nu kan je zijn nieuwste kunstwerk ‘Connect to Nature’ bewonderen in ons natuurgebied. “Ik zei tegen mijn zoon: ‘Misschien mag ik het ooit in Landschap De Liereman zetten.’ En hij antwoordde: ‘Papa, dan ga ik zo trots op je zijn!’”

Nieuws
02 december 2021
Verenigingsnieuws
Beheerwerken

Start van reeks beheerwerken in Landschap De Liereman

Deze winter gaan er naast de algemene beheerwerken nog extra werken door in het natuurgebied. De werken langs de Heirbaan zijn reeds gestart. De letterzetter, een schorskever die verzwakte fijnsparren dodelijk treft, heeft daar de voorbij jaren heel wat stukken bos aangetast. Om de veiligheid van wandelaars en fietsers te kunnen garanderen moet er ingegrepen worden.

Nieuws
30 november 2021
Verenigingsnieuws
Kerstbomen en eindejaarsgeschenken

Beleef een fijn eindejaar met Landschap De Liereman

Het einde van het jaar is in zicht! Dat betekent tijd voor kerstbomen en eindejaarsgeschenken bij Landschap De Liereman. De opbrengst gaat integraal naar het natuurgebied.

Nieuws
21 oktober 2021
Verenigingsnieuws
Stoeberpad

Ontdek het Stoeberpad, het nieuwe natuurbeleefpad in Landschap De Liereman

Wie al eens met kinderen naar Landschap De Liereman kwam, vertoefde vast en zeker in het speelbos. Kampen bouwen, waterdiertjes zoeken of ravotten. In het Bos van Bo kan het allemaal! Voor wie het nog avontuurlijker mag zijn, is er het gloednieuwe natuurbeleefpad dat Natuurpunt realiseerde in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en A.S. Adventure. Het pad draagt de naam ‘Stoeberpad’ en slingert doorheen het Bos van Bo. Goed voor meer dan een kilometer speelplezier!

Nieuws
08 juli 2021
Verenigingsnieuws
Kom op tegen Kanker-wandelpad

Kom op tegen Kanker en Natuurpunt lanceren Kom op tegen Kanker-wandelpad in Landschap De Liereman

Kom op tegen Kanker lanceert, in samenwerking met Natuurpunt, een Kom op tegen Kanker-wandelpad in Landschap De Liereman. Het wandelpad is 4 kilometer lang en neemt je mee door het stiltegebied. Op het pad staat een paal met een gedicht van Yousra Benfquih op gebrand.

Nieuws
27 mei 2021
Verenigingsnieuws
Planblyn

Planblyn wandelt 60 kilometer tijdens Expeditie Natuurpunt: “Wandelen voor en door de natuur”

Op 26 en 27 juni gaat Expeditie Natuurpunt door. Vier collega’s van Uitgeverij Plantyn wandelen 60 kilometer voor Landschap De Liereman. In hun vrije tijd trekken ze graag hun stapschoenen aan om de wereld te ontdekken en hun eigen grenzen te verleggen. Hun naam? Planblyn. Voor ze aan de avonturentocht beginnen, nemen we poolshoogte bij Els, de initiatiefnemer van de groep.

Nieuws
22 april 2021
Verenigingsnieuws
1 jaar na de brand in Landschap De Liereman

1 jaar na de brand in Landschap De Liereman

Op 22 april 2020 verwoestte een brand een groot deel van het kerngebied van Landschap De Liereman. Een jaar later zijn de sporen van de ramp nog steeds zichtbaar. Vandaag blikken we terug op deze sombere gebeurtenis en de golf van solidariteit die daarop volgde. Hoe stelt het getroffen gebied het? Een stand van zaken en een hoopvolle blik op de toekomst.

Nieuws
17 maart 2021
Verenigingsnieuws

Forse financiële steun voor herstel Landschap De Liereman na brand 2020

In april 2020 werd natuurgebied Landschap De Liereman opgeschrikt door een wildbrand die 30 hectare van het kerngebied in de as legde, waaronder uiterst waardevolle veenvegetaties. De negatieve impact van de brand op de kwetsbare habitats en soorten van De Liereman is groot. Natuurpunt bleef niet bij de pakken zitten en startte al snel met gerichte herstelmaatregelen in de vernielde vegetaties. Een zeer kosten- en arbeidsintensief beheer. Gelukkig konden ze rekenen op financiële hulp van de leden en alle betrokkenen. Nu krijgen ze ook hulp van de Vlaamse Regering, die op initiatief van minister Zuhal Demir besliste om 500.000 euro uit te trekken om de herstelmaatregelen in Landschap De Lierman de komende 5 jaar te ondersteunen.

Nieuws
23 februari 2021
Verenigingsnieuws
Drink Bufo en steun de paddenoverzetactie

Schol, op de paddenoverzetactie!

Het is weer zover! Overal in het land ontwaken padden en andere amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze naar hun voortplantingspoelen. Wil je ook je steentje bijdragen? Dat kan door Bufo te drinken! Per aangekocht flesje gaat 5 cent naar de paddenoverzetacties.

Nieuws
14 januari 2021
Verenigingsnieuws
Kunstveiling

Eerste kunstveiling start in Landschap De Liereman

Landschap de Liereman kan velen bekoren. Ook heel wat kunstenaars laten zich inspireren door de aanwezige fauna en flora. In september deden we een oproep aan alle kunstenaars om werken die geïnspireerd zijn door ons natuurgebied in te leveren voor onze eerste kunstveiling. De oproep was een groot succes waardoor we de werken van meer dan 20 kunstenaars kunnen veilen.

Nieuws
04 november 2020
Verenigingsnieuws
Beers for Nature

Drink een biertje en steun De Liereman

Elk nadeel heeft zijn voordeel, ook in coronatijden. Door de verstrengde maatregelen zit onze drankenleverancier Biosano met wat overschotten. Hierdoor kunnen we heel voordelig enkele bieren uit het Beers for Nature-gamma aanbieden! Deze keer focussen we op Dale en Picus.

Nieuws
22 september 2020
Verenigingsnieuws

Achilles Cools schrijft boek 'De Liereman'

Ontdek de nieuwste roman van Achilles Cools. De opbrengst gaat deels naar Landschap De Liereman.

Nieuws
25 augustus 2020
Verenigingsnieuws

Extra kanaalwater voor gevandaliseerde bomen

Hoe staat het nu met de bomen? Het is een vraag die we vaak krijgen. Het vandalisme dat eind mei werd gepleegd, is nog lang niet verteerd. Toen werden liefst 113 bomen, voornamelijk eiken, rond het bezoekerscentrum ingezaagd door vandalen. Sindsdien worden zo veel mogelijk maatregelen getroffen om hen te redden. Vooral de zomermaanden waren op dat gebied een spannende periode. Hoe heet zou het worden? Zouden ze last krijgen van de droogte?

Nieuws
04 mei 2020
Verenigingsnieuws

Gageleer steunt herstel natuurgebied De Liereman

De brand die op woensdag 22 april Landschap De Liereman in het hart trof, zorgt voor een bijzondere steunactie. Op de website van het natuurgebied kan je Gageleerbier bestellen en zo rechtstreeks bijdragen aan het herstel van het natuurgebied.

Nieuws
23 april 2020
Natuurbericht

Brand in natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout

Woensdagmiddag brak er brand uit in de kern van natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het gebied was sinds maandag al afgesloten voor het publiek, omwille van het extreem hoge brandgevaar. De brandweer kwam massaal ter plaatse en het vuur was rond 22u onder controle. Er werd circa 30 ha heide en veen in de as gelegd.

TOP