Misepeldonk
Wim Dirckx

Natuurpark Rivierenland

>> Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Natuurpark Rivierenland zoekt sponsors voor zijn natuurherstel en -uitbreidingsprojecten.

Wist u dat we meer dan 50% van ons BBP te danken hebben aan de ecosysteemdiensten die de natuur ons levert?

In ons aanbod:

✔️ bosuitbreidingsprojecten
✔️ natte natuur-herstelprojecten
✔️ aanleg van rasters, wandelpaden en -bruggen
✔️ aanleg van amfibieënpoelen
✔️ projecten op het snijvlak van cultuur en natuur
✔️ natuuruitbreidingsprojecten

Op zoek naar positieve impact?

Bij interesse kan u vrijblijvend een infosessie en referenties aanvragen via nils.iwens@natuurpunt.be of 0468 36 14 46

___________________________________________________________________________________

Tussen Brussel, Leuven en Antwerpen groeit stilaan één grootstedelijk gebied. Maar in de ruime regio rond Mechelen, in het hart van Vlaanderen, kleurt de Vlaamse ruit nog opvallend groen. We vinden hier ook een machtig rivierlandschap met de getijdenrivieren Dijle, Zenne, Rupel en Nete en met fijnmazige beekvalleien. De groenblauwe aders zijn de belangrijkste dragers van de grote stukken natuur die er te vinden zijn. Het gaat om zeldzame zoetwaterslikken en -schorren, broekgebieden, wetlands, bossen en waardevolle open weidelandschappen. Heel wat zeldzame dieren en planten - zoals de kamsalamander, zomertaling, blauwborst, watersnip, roerdomp, grote modderkruiper, dotterbloemen, slangewortel en grote pimpernel - vinden in het uitgestrekt gebied hun thuis. Samen met duizenden eenden en massa’s moeras- en graslandplanten.

Ook de bever zakte af naar het gebied waar zoveel rivieren samenvloeien. En hij is er al een echte landschapsbouwer geworden. Het is ook niet verwonderlijk dat de eerste waarnemingen van de otter, onze logosoort, na tientallen jaren afwezigheid in Vlaanderen, net hier gebeurde. De otter staat symbool voor de nieuwe natuurkansen die het hele Rivierenland biedt. Het is uitzonderlijk dat ondanks de grote stedelijke druk, middenin het economisch hart van Vlaanderen, nog zo veel groengebieden bewaard bleven die de verschillende woonkernen omarmen. Ons project Natuurpark Rivierenland is er om deze natuur te behouden, te versterken en uit te breiden. Voor onze soorten, voor het klimaat en voor u. Om van te genieten.


Animalinas

Ontdek Natuurpark Rivierenland met de prachtige Animalinas-route

>> Bekijk de route

Tip: je kan de grafittikunstwerken ook bewonderen in het Animalinas-boek, met uitleg over de dieren van de lokale Natuurpunters.

Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

TOP