klaproos
webmaster

Nieuws

Nieuws
28 november 2023
Verenigingsnieuws

Nieuwe kansen voor de Oostkustpolders te Damme.

De Oostkust Polders in Damme zijn één van de laatst overgebleven open ruimtes in West-Vlaanderen. Hier kan je genieten van wijdse vergezichten in combinatie met waterrijke natuur. In de bodem zit bovendien veen, vergane plantenresten, die in de strijd tegen de klimaatverandering een cruciale rol kan spelen. Veen bevat heel wat koolstof dat baat heeft bij hoge waterstanden om te vermijden dat het vrijkomt als CO2 in de atmosfeer. Natuurpunt wil hier de komende jaren het natuurgebied versterken door in te zetten op het aankopen van bijkomende gronden en waar nodig het herstel van de waterhuishouding. Met de steun van Belfius Bank, Belfius Asset Management en Candriam, in combinatie met subsidies van de Vlaamse overheid, kan Natuurpunt de nodige financiering samenbrengen om dit te realiseren.

Nieuws
18 oktober 2021
Verenigingsnieuws

Natuurherstel in Damme zorgt voor bijenbuffet

Natuurpunt opende, samen met partners Mondelēz International, Delhaize en de Stad Damme, een reuzen-insectenhotel in Damme. Hiermee willen ze de bijenpopulatie die de laatste jaren erg onder druk staat, een duwtje in de rug geven. Het gezelschap bracht ook een bezoek aan een van de vernattingsprojecten in de regio dat uitgevoerd kon worden dankzij de financiële steun van de partners.

Nieuws
04 mei 2021
Verenigingsnieuws

Natte natuur serveert bijenbuffet

De klimaatopwarming en de toegenomen druk op onze watervoorraad zorgen ervoor dat veel van onze natte natuurgebieden in het voorjaar al droogvallen. Daardoor bloeien er minder bloemen en krijgen de bijen en hommels het moeilijk. Herstel van bloemrijke, natte natuurgebieden is daarom absoluut noodzakelijk.

Nieuws
23 december 2020
Verenigingsnieuws

Ooskustpolders nog altijd een veilige haven voor overwinterende ganzen.

De aanzet van de winter 2020-2021 was extreem zacht: geen vorst, geen sneeuw, geen ijsdagen. Hoe reageren de 'vriezeganzen' op zulke zachte winters?

Nieuws
22 december 2020
Verenigingsnieuws

Expeditie Natuurpunt

Dit jaar fietst de ploeg "Damse zevenster" om met de opbrengst het nieuwe bezoekerscentrum verder uit te bouwen. VANAF NU KAN JE STEUNEN!

Nieuws
18 december 2020
Verenigingsnieuws
hoogspanningslijn

Nieuwe risicoatlas brengt gevaarlijke vluchtlijnen voor vogels in kaart

Om iedereen van stroom te kunnen voorzien, heeft België een netwerk van 8.781 kilometer aan elektriciteitsverbindingen waarvan 5.614 km bovengronds loopt. ‘s Nachts, in het schemerduister of bij mist, zijn deze luchtlijnen vaak niet goed zichtbaar voor vogels.

Nieuws
09 december 2020
Verenigingsnieuws
Hoeve Natuurpunt

NP Damme koopt oude hoeve

Natuurpunt heeft de hoeve op de hoek van de Dammesteenweg en de Romboutswervedijk aangekocht.

TOP