WGBM Nieuws
Nieuws: Waar is de Werkgroep Gentbrugse Meersen (WGBM) mee bezig?
Na de boekenbeurs nu de CREAMARKT
Na de boekenbeurs nu de CREAMARKT
Op 17 september heet de werkgroep jullie allen van harte welkom op de allereerste Creatieve markt Bezige bijen!
De CreaBeurs vervangt na 10 jaar onze boekenbeurs.
De Klimaatloods te Gentbrugge wordt die dag uitzonderlijk een grote korf vol zoemende bedrijvigheid in de plaats van boeken/CDs:DVDs/LPs!
Keramiek, papier, kunst, kruiden, haakwerk, …
Minstens 50 bezige bijen zullen hun handgemaakte creaties tentoonstellen aan hun stand, alsook zullen er diverse demonstraties gegeven worden. Een ideale uitstap voor jong en oud!
Nagenieten kan de hele dag door op ons terras, waar de bar heerlijke verfrissingen, versnaperingen, koffie, taart en verse soep zal aanbieden. Voor de kinderen voorzien we grime en spelletjes.
Alle opbrengst gaat integraal naar de uitbreiding en het beheer van de Gentbrugse meersen.
Locatie:
De Weverbosdreef is een wandel- en fietspad. De loods ligt 400 meter op het wandel- en fietspad (kruising met de Houw) te Gentbrugge.
Bekijk op Google Maps
We voorzien een plaats om je fiets te parkeren bij de Klimaatloods.
De wagen kan geparkeerd worden in de buurt (Jan van Aelbroecklaan of Tijl Uilenspiegelstraat), daarna is het nog een kleine wandeling in onze prachtige Gentbrugse meersen tot aan de Klimaatloods.
Onze affiche in mag uiteraard ook door jullie verder verspreid worden
Zie ook https://www.natuurpunt.be/agenda/creatieve-markt-bezige-bijen-63437
REEËN GESPOT IN DE GENTBRUGSE MEERSEN!
REEËN GESPOT IN DE GENTBRUGSE MEERSEN!
In het voorjaar van 2023 werd er door verschillende mensen melding gemaakt van ree in de Gentbrugse Meersen. Een blik op waarneminge.be geeft volgende info:
In het zuidelijk deel zag Jasper op 21 april reeënsporen (https://waarnemingen.be/observation/268519909/) en Quinten Ouvry zag een ree op 23 mei (https://waarnemingen.be/observation/272995399/).
In het noordelijk deel van de Gentbrugse Meersen zag Mathias De Backer op 3 mei een reebok (https://waarnemingen.be/observation/270217596/) en Manu Cocquyt zag hem op 5 juni (https://waarnemingen.be/observation/275055417/ ).
De reebok werd ook door een wildlife camera gedocumenteerd op 12 mei. Dat het om een reebok gaat zie je aan het duidelijk zichtbare gewei. Het gewei wordt opgebouwd in de wintermaanden en afgeworpen in het najaar.
Verassend is dat de camera op 4 juli ook een reegeit wist te filmen.
Deze heeft geen gewei, maar wel een ‘schortje’. Dit is een witgrijze haarpluk op het achterwerk die lijkt op een staart (reeën hebben, in tegenstelling tot andere hertachtigen, geen staart).
Wie weet mogen we voorjaar 2024 een reekalf verwelkomen!
Als we reeën in de Gentbrugse Meersen alle kansen willen bieden, dan is het belangrijk dat ze zich hier veilig kunnen voelen.
Respecteer als wandelaar de natuur en hou honden zoals het hoort aan de leiband. Reeën zien honden immers als potententiele roofdieren en zullen plaatsen waar de geur van honden te dominant aanwezig is mijden. Door de hond aan de leiband te houden kunnen de reeën er zeker van zijn dat de rustplekken veilig zijn om te schuilen.
Gunter Stoops
WILDLIFE CAMERA’S PROJECT
2022 APRIL 2021 … één jaar terug …
Een van de camera’s wordt gemolesteerd door koeien die recent op de wei gezet zijn. De plastiek houder breekt en de camera valt in het gras, met de lens omhoog. Zo blijft hij nog een week wolkenfoto’s maken, meer dan 1500! Maar soms zit er wel eens iets anders tussen; een vlucht kauwen bijvoorbeeld. De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd en een opvallend lichtblauw oog. Kauwen hebben een zeer uitgebreid menu, gaande van kleine ongewervelden, over zaden en granen tot eieren, fruit en ook wel eens een muis en natuurlijk ook onze etensresten, kattenbrokken en pechstrook-karkassen. Hier in de Gentbrugse Meersen struinen ze door het grasland op zoek naar slakken, spinnen en insecten of larven. Als een kauw een paarband aangaat is dat voor het leven. Je ziet ze ook zelden alleen.
De lente-ochtend van 30 maart 2021. Alsof hij weet dat hij mooi centraal in beeld staat strekt deze fazant de rug en laat – ondersteund door wild gefladder – zijn stem in de koele ochtendlucht klinken. Een opera-aria kunnen we dit bezwaarlijk noemen, maar de geste was er wel! De fazant werd onder andere door de Romeinen over Europa verspreid, zijn oorspronkelijk leefgebied ligt in Zuidoost-Europa (Georgië, Armenië) en Zuidoost-Azië (Vietnam tot Noord-Korea).
Deze periode stond er een camera nabij de schapenschuur van de hoeve nabij de E17, maar het geheugenkaartje stond na één dag al vol (meer dan duizend beelden). Zoveel beweging! Op 20 maart 2021 verhuist een moeder bruine rat haar jongen naar veiliger oorden. Ze passeert minstens vier keer met een jong. Ja hoor, de bruine rat is zowat het succesvolste zoogdier ter wereld. Van oorsprong komt ie uit de steppengebieden van Oost-Azië, maar het is een echte cultuurvolger, en reisde gemakkelijk mee met de handel en wandel van die andere soort: Homo sapiens. De camera werd elders gehangen, de aanwezigheid van bruine rat was iets te dominant op die plek!
Konijnen maken in tegenstelling tot hazen holen onder de grond, deze konijnenburchten hebben verschillende ingangen. Voor het werpen van de jongen wordt een doodlopende zijgang gemaakt met op het einde een nest. Dat nest wordt opgebouwd uit gras en losgekrabde buikpels. Een wentel noemt men die constructie. Als de rivaliteit te groot is, wordt buiten de burcht een nieuwe gang gegraven, ongeveer een meter lang, licht afgaand en met een kleine nestholte op het einde.
Dat is wat op 18 maart 2021 door de camera werd vastgelegd. Een konijn kwam gedurende iets meer dan een uur telkenmale met de bek vol gras in beeld. De camera stond knal boven het hol! We hebben de foto’s achter elkaar gezet …
Op 12 maart 2021 liet zich voor het eerst een steenmarter zien. De witte keelvlek loopt af op de voorpoten en de poten zelf zijn donkerder van kleur. De wolharen zijn licht van kleur en schemeren op de flanken door de dekharen (bij de boommarter is die ondervacht net donkerder). Steenmarters voelen zich best thuis in menselijke omgeving, ze worden regelmatig in stedelijke agglomeraties gespot. Een spouwmuur, een zolder of een schuur vindt hij een ideale verblijfplaats. Het is een carnivoor die best een kippetje lust maar ook wel eens vruchten of bessen eet.
Een ekster was op 1 maart 2021 op zoek naar bouwmateriaal. Daarvoor ‘vandaliseerde’ hij eerst een dood struikje, maar het takje werd te licht bevonden en achter gelaten. Een soortgenoot duikt op in de achtergrond. Eksters maken hun nest hoog in een boom en het is voorzien van een dakconstructie. Tot hun derde jaar leven eksters in jeugdbendes.