Nieuws

Nieuws
10 november 2023
Verenigingsnieuws

Tweede Denderende Studiedag

Programma volgt binnenkort

Nieuws
10 februari 2023
Verenigingsnieuws
Kikkerdril

Eerste Dender(ende) Natuurstudiedag

Samenvattingen bijdragen

Nieuws
03 augustus 2021
Verenigingsnieuws
Knuppelpad

We zijn goed bezig

Natuurbeleving is het positief ervaren van natuur met al je zintuigen: natuur voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Iedere mens geeft hier zijn eigen invulling aan en wat voor de ene het summum van natuurbeleving is, is dit voor de andere misschien veel minder.

Nieuws
11 april 2021
Verenigingsnieuws
Kievit

SOS Kievit

Kievit krijgt de hulp van een drone

Nieuws
30 maart 2021
Verenigingsnieuws
Frederik Dierickx

Natuurpunt Herzele maakt nu officieel deel uit van Natuurpunt Denderstreek.

Als kersverse voorzitter van Natuurpunt Herzele wil ik al onze leden welkom heten in de regio Dendervallei. Ik hoop op een inspirerende samenwerking met alle afdelingen en ik ben er zeker van dat Herzele op diverse vlakken zijn ervaring en expertise zal kunnen delen.

Nieuws
30 maart 2021
Verenigingsnieuws
Herman Van den Broucke

In de bres

Natuurpunt Herzele voorstellen, daarvoor moeten we de teller flink terugdraaien. Ik zou kunnen beginnen met te schrijven: "in de tijd dat de dieren nog spraken”, maar een betere versie lijkt me "in de tijd dat de gemeenten de wegbermen besproeiden” In 1973 kwam ik in St-Lievens-Esse wonen, nu deelgemeente van Herzele. Prachtig. Vrij gave landschappelijke kwaliteiten, landbouw nog redelijk kleinschalig, verkeer zeer beperkt, lintbebouwing nog beheerst en de fermette en villahype nog binnen de perken. Maar de fascinatie voor dit landschap kreeg wel vlug flinke klappen.

Nieuws
18 december 2020
Verenigingsnieuws
Wandelen Doormansvallei

Doormansvallei

Dat lokale besturen een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden bewijst het lokaal bestuur van Herzele. Door middel van stapsgewijze aanschaf van percelen in de Doormansvallei tracht men een gebied van 10ha bijeen te sprokkelen zodat dit de officiële status ‘natuurgebied’ kan verkrijgen. Een doelstelling die we aanmoedigen en waaraan we vanuit Natuurpunt Herzele graag meehelpen!

Nieuws
18 december 2020
Verenigingsnieuws
mountainbiken

Mountainbiken is een fijne sport

In coronatijden blijkt dat het grote aanbod van natuurgebieden in Vlaanderen bewijst dat het belastinggeld van de burger goed word besteed. Waar kan je beter ontspannen aan de beperkingen die worden opgelegd? De parken en natuurgebieden zijn echte hotspots. Ook de mountainbikers hadden snel door dat het grote aanbod van mooie recreatieve parcoursen spek voor hun bek is. Spannende trails, weg van de drukte, het is mooi om door de natuur te fietsen. Doen toch?

Nieuws
20 mei 2020
Verenigingsnieuws
Geen asbest in ons nest

Geen asbest in ons nest

In Balegem, een deelgemeente van Oosterzele, is een actie gestart om de komst van een asbeststort in de gemeente tegen te houden. Natuurpunt Herzele en Houtem steunen deze actie

Nieuws
21 maart 2020
Verenigingsnieuws
paddenoverzet

Paddenoverzet 2020 succes

De paddenoverzet in de Ternatstraat in Herzele is afgelopen, de schermen zijn intussen verwijderd.

Nieuws
25 december 2019
Verenigingsnieuws
Haagbeuken planten

Vier nieuwe haagbeuken op de weide d'Hoeve in het Duivenbos

Vier nieuwe haagbeuken op de hooiweide voor nog meer biodiversiteit in het Duivenbos.

Nieuws
28 februari 2019
Verenigingsnieuws
Ternatstraat, Herzele

Paddenoverzet

Van zodra de temperaturen in februari – maart wat zachter worden, 7°C of meer, ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. Met paddenoverzetacties helpt Natuurpunt de amfibieën om hun geboortepoel veilig te bereiken.

Nieuws
28 februari 2019
Verenigingsnieuws

Nieuwe zoogdierenwerkgroep

Vanaf mei 2019 zoeken we enthousiaste vrijwilligers die mee aan de wieg willen staan van een lokale zoogdierenwerkgroep in Herzele.

Nieuws
15 december 2018
Vrijwilligers

Brood & bed

We zijn op zoek naar een gastgezin dat bereid is om een uilenonderzoeker, Lars genaamd, onderdak te bieden tijdens zijn stage in januari en maart 2019. Bedoeling is om deze jongeman te voorzien van een bed met ontbijt en een leuke babbel. Graag in de buurt van Herzele en voor maximaal 10 nachten.

Nieuws
07 december 2018
Verenigingsnieuws
Steenuil

Natuurpunt Herzele telt uilen

Deze winter zullen medewerkers van de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt Herzele terug het veld intrekken en via geluidsapparatuur uilentellingen uitvoeren. Deze geluiden kunnen ver dragen en misschien enige vragen bij de burgers oproepen. Geen nood, onze medewerkers zullen herkenbaar zijn aan een hesje met opdruk logo Natuurpunt. De activiteiten zullen doorgaan in de vooravond in de Kerstperiode en in maart.

Nieuws
11 oktober 2018
Verenigingsnieuws

Tweede natuurreservaat in Herzele

Op de laatste gemeenteraad werd de aankoop van nog eens 3 hectare bos in het noorden van de gemeente goedgekeurd. Samen met een eerdere aankoop van 2 hectare bos in hetzelfde gebied, is Herzele nu goed op weg naar een tweede natuurreservaat, dit keer in het noorden van de gemeente.

Nieuws
20 mei 2018
Verenigingsnieuws
L4 in het duivenbos

L4 in het Duivenbos

Begin december 2017 zakten de leerlingen van het vierde leerjaar van het Essenhofje af naar het Duivenbos voor een winterse wandeling en het maken van een takkenwal met snoeihout. Een half jaar laten kwamen ze opnieuw op bezoek: ze bestudeerden de voorjaarsbloeiers (bosanemoon, dotterbloem, speenkruid, daslook, ...) en inspecteerde hun takkenwal. Hier is het ideaal vertoeven voor allerlei kriebelbeestjes en voor de amfibieën. Ook de vogels weten de takkenwal te waarderen voor het bouwen van hun nestjes.

Nieuws
16 februari 2018
Natuurbericht
Boomkap

Boomkap aan de Poel

In het kader van de uitvoering van het beheerplan van natuurreservaat het Duivenbos zijn begin februari 2018 zesentwintig populieren geveld langs het Poelperceel ter hoogte van de Steenbakkerij in de Kauwstraat in Sint-Lievens-Esse.

Nieuws
12 december 2017
Natuurbericht
Snoeien

Snoeiwerken aan de Poel

Begin december werden aan de Poel in de Kauwstraat in Sint-Lievens-Esse snoeiwerken uitgevoerd door het beheersteam van Natuurpunt met als gevolg dat het er nu wat kaal uitziet. Over een paar jaar zullen de stronken terug voldoende uitgeschoten zijn en zal de Poel terug zijn besloten karakter krijgen. De snoeiwerken waren vooral nodig om hinder van overhangende takken bij de buren te vermijden.

Nieuws
09 december 2017
Natuurbericht
Uilenjong

Steenuil zoekt hulp

Het is slecht gesteld met onze steenuil, het kleinste uiltje dat in België voorkomt. De voornaamste oorzaken van de terugval van de populatie zijn het gebruik van insecticiden (insecten zijn een belangrijke voedingsbron voor de steenuil) en het verdwijnen van natuurlijke broedplaatsen (holle boomstammen, knotbomen).

Nieuws
09 december 2017
Verenigingsnieuws
Elly en Herman

Feel Good in Herzele

In de Kauwstraat te Sint-Lievens-Esse werd onlangs door de gemeentelijke groendienst een rij aangeplant. Het betreft hier de realisatie van een project uit ‘de Blauwdruk 2012-2022’ van Natuurpunt Herzele.

Nieuws
26 september 2015
Verenigingsnieuws

Natuur zonder grenzen - the movie!

Reportage over 'Natuur zonder Grenzen', de natuurbelevingsdag voor kinderen en hun ouders op zondag 19 april 2015 aan de Oude Steenbakkerij in Sint-Lievens-Esse. Een organisatie van Natuurpunt Herzele, Haaltert en Houtem

Nieuws
27 april 2015
Verenigingsnieuws

'Natuur zonder Grenzen' groot succes

Schitterend zonnig lenteweer, perfect organisatie, leuke sfeer, plezierige activiteiten en workshops en meer dan 250 kinderen en volwassenen. 'Natuur zonder grenzen' op zondag 19 april was een geslaagde dag en is voor herhaling vatbaar. Met dank aan Natuurpunt Herzele, Haaltert en Houtem en alle deelnemende verenigingen, vrijwilligers en bezoekers.

Nieuws
26 maart 2015
Verenigingsnieuws

Duivenbos klaar voor nieuwe wandelseizoen

Met de hulp van de terreinploeg van Natuurpunt werd het knuppelpad in het natste deel van het Duivenbos gedeeltelijk vernieuwd en waar nodig hersteld. Nu de lente voor de deur staat kriebelt het om de wandelschoenen opnieuw aan te trekken. Op onze voorjaarswandeling op zondag 12 april kan je het nieuwe knuppelpad alvast komen uitproberen.

TOP