Wijgmaalbroek amfibieënpoel

Natuurpunt Leuven

Natuurpunt Leuven is een groep vrijwilligers die de natuur in het Leuvense willen beschermen en waar mogelijk uitbreiden.

Wij zijn actief op het grondgebied ‘groot Leuven’ (Leuven, Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo en Wilsele), goed voor meer dan 2200 leden, bijna 30ha natuurgebied en een steeds grotere groep enthousiaste vrijwilligers. Natuurpunt Leuven behoort tot de regionale vereniging Natuurpunt Oost-Brabant.

Schrijf u in op onze NIEUWSBRIEF

Kom op voor de natuur in je buurt! Belastingaftrek van giften tijdelijk verhoogd naar 60% en dubbel rendement.

Natuurpunt Leuven Daagt Je Uit: 2019 In Een Notendop - Uitzicht Op 2020

(klik op foto voor filmpje)

Waarom lid worden?

• Bescherm de natuur
  • Ontvang jouw wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Save the date – Startdag Natuurpunt Leuven op 21 februari 2021

2020 zal de geschiedenis ingaan als het coronajaar. Het was echter ook een jaar waarin veel mensen de natuur in hun eigen buurt ontdekten. Ook Natuurpunt Leuven merkte die groeiende interesse aan een sterke stijging van het aantal leden en nieuwe vrijwilligers die onze rangen versterkten. Onze activiteiten moesten we echter noodgedwongen beperken of aanpassen aan de omstandigheden. We hopen in 2021 onze activiteiten langzaamaan weer te kunnen normaliseren. Op onze startdag op zondag 21 februari - die we voor het eerst online organiseren – blikken we terug op de realisaties van het voorbije jaar, en kijken we vooruit naar onze plannen voor de volgende jaren. Daarop zetten we onze ploeg, werking en focusgebieden in de kijker. Houd deze datum alvast vrij.

Verenigingsnieuws

Er wordt gewerkt in Dalemhof…

In 2019 kocht Natuurpunt Leuven het natuurgebied Dalemhof aan, een moerasgebied met kalkrijke kwel in de vallei van de Molenbeek in het Leuvens gedeelte van Korbeek-Lo. Dankzij jullie gulle giften en een aanzienlijke bijdrage van Imec vzw, konden we de restfinanciering betalen. Ook het stadsbestuur deed zijn duit in het zakje. De corona-maatregelen hebben de eerste beheerswerken wat belemmerd, maar desalniettemin werden in 2020 reeds in beperkte kring beheerswerken uitgevoerd. Wat we al gerealiseerd hebben, en in de toekomst verder willen realiseren, lees je hier.

Verenigingsnieuws

Draag jij de natuur in je hart?

De kans is groot dat je al gehoord hebt van “Natuur in het Hart”, het toekomsttraject van Natuurpunt waarin onze vereniging een gedragen visie wil ontwikkelen voor de natuur in Vlaanderen. Misschien heb je zelf deelgenomen aan het voortraject, door een foto te uploaden van een plek die voor jou een inspirerend voorbeeld is van toekomstige natuur, of door een win-win idee rond natuur en samenleving/landbouw/wonen/economie/klimaat in te zenden. Maandag 14 december werden de resultaten van die ideeënronde gedeeld. Hier lees je meer over de volgende stappen en hoe je verder kunt deelnemen.