Natuurpunt Oostkamp is actief in Oostkamp en maakt deel uit van de regionale Natuurpuntkoepel 'Brugs Ommeland'. 

Een team van gedreven vrijwilligers maakt in Oostkamp werk van meer en betere natuur. De Vallei van de Zuidleie, een gebied met Europese topnatuur en de bovenloop van de wereldberoemde Brugse reitjes, is het lokale aankoopproject van Natuurpunt Oostkamp. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten: boden.h@skynet.be (algemeen) of valleivandezuidleie@telenet.be (specifiek i.v.m. ons natuurgebied).

  • Wil je mee op stap in de natuur: een overzicht van alle activiteiten in de regio vind je hier

  • Wil je een exclusieve uitstap met je klas, familie, bedrijf of club in de Oostkampse natuur, contacteer dan onze natuurgidsen via fschaf@skynet.be. Meer info hier.

  • Liever de handen uit de mouwen? Dan is een beheerwerkdag in de Vallei van de Zuidleie misschien iets voor jou. Meer info hier.

  • Meer info en alle nieuwtjes over de Vallei van de Zuidleie vind je hier.

  • Een overzicht van enkele voorbije acties van Natuurpunt Oostkamp vind je hier.

  • Steun de verdere uitbouw van de Vallei van de Zuidleie. Meer info hier. Alvast bedankt !

Brede orchis & Grote ratelaar

 

 

Gidsenwerking

Oostkamp is rijk aan natuur. Maar onbekend is onbemind. Voor alle uitstappen met de klas, met familie, vrienden of collega’s, mail naar:  fschaf@skynet.be. We laten u alle mooie hoekjes van Oostkamp zien! 

De natuurgidsen van Natuurpunt Oostkamp nemen je op sleeptouw in o.a.: de Vallei van de Zuidleie (Warandeputten, Leiemeersen, Gevaerts-Noord, Merlebeek), Landschapspark Bulskampveld, Doeveren, Lappersfortbos, Nieuwenhovebos, Zorgvliet, Kampveld/Rooiveld/Papenvijvers, Velddambeek, Vallei van de Bornebeek.

In overleg kunnen speciale thema's aan bod komen (bv. wateronderzoek of gebruik van wilde kruiden). We zorgen voor maatwerk dat zo veel mogelijk aan je wensen voldoet. Een geleide wandeling duurt in regel 2 uur. Maximum 25 personen per gids. Kostprijs €50. De opbrengsten gaan naar aankoop, beheer en educatieve werking van de natuurgebieden beheerd door Natuurpunt Oostkamp.

In de Vallei van de Zuidleie kun je ook terecht voor een doe-activiteit: samen steken we de handen uit de mouwen om de natuur nog beter te maken (bv. aanplantingen, hakhoutbeheer, hooien). Natuurpunt zorgt voor een woordje uitleg, alle werkmateriaal, verzekering en begeleiding. Desgewenst ook een hapje en een drankje.

Alle info via: fschaf@skynet.be; vermeld voor de Vallei van de Zuidleie in cc.valleivandezuidleie@telenet.be.
 

Fietsroute

In 2016 lanceerde Natuurpunt een fiets- en wandelapp (route-app) voor Android en iOS (Apple). Met hun smartphone of tablet kunnen fietsers en wandelaars zich laten leiden langs enkele van de mooiste wandel- en fietsroutes van Vlaanderen. Ook Natuurpunt Oostkamp leverde een bijdrage onder de vorm van de fietsroute ‘De Vallei van de Zuidleie: op zoek naar de bronnen van de Brugse Reien’.

De route laat u toe om de uitzonderlijke schoonheid van de kanaalzone (de oude Zuidleie) te ontdekken en brengt u langs tal van bezienswaardigheden.

 De fietstocht is 8 km lang zonder hoogteverschillen en dus haalbaar voor iedereen: kinderen en (ongeoefende) volwassenen. De app is gratis en eenvoudig te downloaden via de website van Natuurpunt (https://www.natuurpunt.be/pagina/op-stap-met-de-route-app), App Store (Apple) en Google Play (Android) en aan de hand van de QR-code die ter plaatse op de nieuwe borden van Natuurpunt staat. Extra informatie is te vinden op de website van De Zuidleie (http://valleivandezuidleie.be/).


TOP