Natuurpunt Tessenderlo is actief in Tessenderlo. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten.

Ontstaan van Natuurpunt Tessenderlo

Averbode Bos & Heide

De bossen van de Merode in de Kempen.

Bijna 1.500 hectare bos en heide : tot voor een aantal jaren een afgesloten terrein voor jacht en voor houtproductie. Nu een natuurgebied met ongekende mogelijkheden.

Op initiatief van de Vlaamse overheid kon de Vlaamse landmaatschappij in 2004 dit prachtig gebied aankopen. Het is doorverkocht aan de partners die het in de toekomst zullen beheren. Ieder met eigen accenten, maar wel als één geheel in functie van mens én natuur.

Natuurpunt verwierf ruim 600 hectare, vooral het gedeelte rond de bekende Abdij van Averbode, op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant: Averbode Bos & Heide.

Bij de toewijzing van de deelgebieden aan de verschillende partners heeft men gekozen voor Natuurpunt als terreinbeherende vereniging die wordt gedragen door lokale vrijwilligers.

Natuurpunt, afdeling Tessenderlo

Door het verwerven van deze gronden, ontstond er een noodzaak om een plaatselijke afdeling van Natuurpunt in leven te roepen.  Daarom werd er besloten Natuurpunt Tessenderlo op te richten. Op 2 februari 2007 is deze afdeling tijdens een algemene vergadering boven het doopvont gehouden. Naast het werk in Averbode Bos & Heide worden er ook uitstappen gedaan naar dichtbije en verre natuurgebieden en wordt er voor grotere activiteiten samengewerkt met andere verenigingen of Natuurpuntafdelingen. Samen met de gemeente Tessenderlo sensibiliseren we de plaatselijke jeugd door de handen uit de mouwen te steken en hun steentje bijdragen aan meer en betere natuur in Tessenderlo.

Ondertussen hebben wij in 2011 ook al eigen natuurgebieden kunnen verwerven: De Achterheide (Okselaar) en Schoterse Bossen (Schoot)

Voorzitter: Paul Beert

Public relations: Rik Conings

Beheer en Natuurstudie: Frank Van De Meutter

Secretaris a.i, Penningmeester en Webmaster: Raf Roels

Bestuurslid: Jef Adriaenssens

Coördinatie paddenoverzet: paddenoverzet@hotmail.com

Steun onze natuurgebieden

Achterheide

Deze “verloren” hoek van de gemeente Tessenderlo vormde het decor voor de streekroman “Mannen van de Achterheide” van Minus van Looi waarin treffend beschreven wordt hoe lokale keuterboerkes en bremsnijders rond het jaar 1900 met bloed, zweet en tranen op de arme ijzerzandsteengrond hun kost probeerden bijeen te “winnen”. Oude kaarten leren ons dat het landschap nog steeds vergelijkbaar is met die tijd, alsof de “vooruitgang” aan de Achterheide is voorbij gegaan!

Wandelaars en natuurgenieters kunnen hier hun hart ophalen: op de Achterheide liggen tal van kronkelende weggetjes die je door de mooiste stukken van het gebied leiden. Voor wie de Achterheide te klein is is er nog een extra troef: het gebied vormt de verbinding tussen de natuurgebieden Gerhagen-Houterenberg en Averbode Bos & Heide en staat zo garant voor talloze kilometers wandelplezier!

Vermeld projectnummer 8881 Achterheide bij elke gift voor dit natuurgebied op rekeningnummer 293-0212075-88 (IBAN = BE56 2930 2120 7588, BIC = GEBABEBB). Vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.

De schoterse bossen

Het is een zeldzame luxe voor een gemeente wanneer een grote brok natuur aanleunt tegen het centrum. In Tessenderlo bevind je je op wandelafstand van de kerk te midden van een grote eenheid natuur: de Schoterse Bossen. Deze unieke troef voor de gemeente mag niet verloren gaan! Daarom wil Natuurpunt Tessenderlo hier een zo groot mogelijk aaneengesloten natuurgebied opbouwen waar ook centrumbewoners blijvend kunnen genieten van echte topnatuur!!

Vermeld projectnummer 8883 Schoterse Bossen bij elke gift voor dit natuurgebied op rekeningnummer 293-0212075-88 (IBAN = BE56 2930 2120 7588, BIC = GEBABEBB). Vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.

Activiteiten in beeld

Vergeet zeker niet de foto's van onze activiteiten te bekijken!

Onze fotografen van dienst zorgen ook altijd voor het nodige bewijsmateriaal voor het nageslacht. Hieronder de link naar een bloemlezing. De foto's zijn opgedeeld per activiteit. Veel kijkgenot!

Paddenoverzet

In de loop van februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. Met onze paddenoverzetactie helpen wij deze amfibieën hun geboortepoel te bereiken. Ook jij kan meedoen!

Wil jij graag ons helpen bij het overzetten van de duizende padden, kikkers of salamanders? Meld je aan via paddenoverzet@hotmail.com

Nieuwsbrief

Wij brengen een drie-maandelijkse nieuwsbrief uit met korte nieuwsflitsen en toekomstige activiteiten.

Wens je op de hoogte te blijven over wat er zoal gebeurd is de voorbije maand in onze gebieden , wanneer en waar onze volgende begeleide wandeling doorgaat en/of onze andere toekomstige activiteiten?

Schrijf je via deze link in op onze nieuwsbrief:

>>> Nieuwsbrief Natuurpunt Tessenderlo