carl van den broeck

Natuurpunt Westkust

We zijn actief in Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. Een team van gedreven vrijwilligers maakt er werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten.

Natuurpunt Westkust is één van de vijf Natuurpuntafdelingen, samen enkele Velt en JNM afdelingen onder de regionale werking van Natuurpunt De Bron vzw, zo staan we sterk in het veld van bron tot de monding van de Ijzer! https://www.debron.be/

Het tijdschrift ‘De Bron’ is sinds enkele jaren uitgegroeid tot een kwaliteitsmagazine met 48 kleurenpagina’s en wordt vier keer per jaar verstuurd naar al wie lid is van een aangesloten vereniging van Natuurpunt de Bron en naar de beleidsmakers uit onze regio.

Nieuwsbrief Natuurpunt Westkust

Blijf op de hoogte van de natuur in je buurt. Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Waarom lid worden?

• Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

07 december 2022

De toekomst van de luchtmachtbasis - Koksijde

De reconversie van de militaire basis moet natuurgericht zijn of mist de afspraak met de toekomst. De voorbije jaren werd er warm en koud geblazen over de toekomst van de militaire luchtmachtbasis in Koksijde. In oktober 2021 viel uiteindelijk de definitieve beslissing: de basis sluit volledig in 2024-2025.
Ondertussen waren het gemeentebestuur van Koksijde en het Provinciebestuur van West-Vlaanderen al een aantal jaren bezig met het uitwerken van een PRUP, een Provinciaal Uitvoeringsplan, voor de 450 ha grote basis. Dergelijk plan legt vast wat de nieuwe bestemmingen in het gebied zullen zijn, welke activiteiten er uitgebouwd worden en dus ook wat niet kan en niet zal kunnen doorgaan in het gebied.
Met dit PRUP willen de gemeente Koksijde en de provinciale overheid dit grote, open gebied omzetten naar zones voor onder meer: een burgerluchthaven, recreatie, landbouw, wonen, KMO-zone enz.

14 november 2022

Red de zeeparkduinen!

Tussen De Panne en Sint-Idesbald dreigt een uniek duingebied verloren te gaan. Tot 2011 was dit een camping (Zeepark) maar na de sluiting namen de duinen terug hun plaats in. Momenteel lopen er onderhandelingen om hier een groot vakantiepark te bouwen. Hierdoor zouden de duinen en hun unieke planten en dieren verdwijnen. Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie vragen om de Zeeparkduinen te beschermen in het kader van het Duinendecreet en om te vormen tot natuurgebied. Zo creëer je een groene long van de nabijgelegen Houtsaegherduinen tot aan het Noordzeestrand.

09 april 2022
Verenigingsnieuws

Grote schoonmaak in het slik- en schorregebied van de Ijzermonding

“Normaal gaan we elk jaar in het voorjaar het slik en schor van de Ijzermonding op om zwerfvuil te verzamelen, het was nu wegens Corona twee jaar geleden”, zegt Luc David, één van de drijvende krachten achtrer deze organisatie! Op 2 april verzamelden meer dan 70 vrijwilligers dit jaar meer dan 660kg zwerfvuil uit. Bedankt aan de Natuurpuntleden, Nieuwpoortenaars en leden van een geocachingclub.