Levende afdeling

Natuurpunt Zwalmvallei is actief in de gemeenten Brakel (Elst, Michelbeke, Nederbrakel, Opbrakel en Sint-Maria-Oudenhove), Zottegem en Zwalm. Dit gebied komt grosso modo overeen met de Zwalmstreek. Het hele jaar door organiseert Natuurpunt Zwalmvallei boeiende activiteiten, zoals geleide wandelingen of natuurbeheerdagen, maar evenzeer zijn er leuke dingen zoals een nieuwjaarsreceptiewandeling of Lentemaaltijd.

Inventarisatie van fauna en flora, natuurstudie en cursussen worden meestal in samenwerking met de regio Vlaamse Ardennen georganiseerd.

Verder heeft onze afdeling heel wat natuurgebieden in beheer: Middenloop Zwalm, Parkbos-Uilenbroek, Bovenlopen Zwalm, Munkbosbeekvallei en Perlink. En als het kan, stellen we nog meer gebieden veilig door ze aan te kopen en te beheren.

Daarnaast is onze vereniging actief in diverse beleidsdomeinen zoals milieubeleid en ruimtelijke ordening. Zo heeft zij vertegenwoordigers in ondermeer Milieuraad en Gecoro.

Meer info:  natuurpuntzwalmvallei.be

Lentemaaltijd 2023

Op zondag 12 maart stroopt Natuurpunt Zwalmvallei de mouwen op. Niet om te knotten, te maaien of andere leuke werkjes te doen, maar om te koken, te tappen en af te wassen!

Kom eten voor meer natuur en steun Natuurpunt Zwalmvallei bij het verder ontwikkelen van meer natuur in de Zwalmvallei. Met de opbrengst ondersteunen we de aankoop van meer natuur.

Voor meer info: Lentemaaltijd 2023.
Tip: het veggie is onweerstaanbaar lekker!

Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen

De Boembekemolen is het bezoekerscentrum van Natuurpunt in de Vlaamse Ardennen en wordt gerund door de vrijwilligers van Natuurpunt Zwalmvallei. Het bezoekerscentrum bevindt zich in de Boembekemolen, een prachtig historisch kader, de uitvalsbasis voor fietstochten en talrijke prachtige wandelingen.
In het bezoekerscentrum kan je terecht voor informatie, een heerlijk aanbod van drankjes en een winkeltje. In en rond het bezoekerscentrum worden er allerhande activiteiten georganiseerd.

Het bezoekerscentrum heeft ervaren gidsen die groepen graag rondleiden in het prachtige natuurgebied en ook oog hebben voor erfgoed. In het bezoekerscentrum kan je gratis wandelplannetjes verkrijgen.

Meer info:  bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen