Natuurstudiewerkgroep Landschap De Liereman


Nooit eerder werden er zoveel waarnemingen en soorten geregistreerd in Landschap De Liereman (LDL)

In 2020 gingen veel meer mensen dan anders de natuur in, ook in LDL. Dat was aan heel wat dingen te merken. Zo stond de parking vaker (over)vol en kwam je (veel) meer wandelaars en fietsers tegen, ook verder van het bezoekerscentrum verwijderd.
Voor velen was dat enkel om alléén of met enkele vrienden de benen te strekken in een mooi decor. De meer gepassioneerde natuurliefhebbers hadden echter ook meer tijd (minder sociale verplichtingen?) om de natuur in te trekken. Dat zien we aan het aantal waarnemingen van soorten die werden ingegeven op waarenmingen.be.
Sinds de start in de loop van 2008 is het aantal waarnemingen dat via deze databank geregistreerd wordt enorm toegenomen. Voor Landschap de Liereman heeft de studiewerkgroep dat eens in kaart gebracht.

Het Bruine lijstereffect?
Voordat Corona over Vlaanderen neerdaalde was de Bruine lijster al neergedaald in LDL. In januari stonden er op mooie dagen soms meer dan 100 vogelspotters naar dat beestje te loeren. Is de enorme stijging van het aantal ingegeven waarnemingen (bijna 50%!) in 2020 dan niet het gevolg van de Bruine lijster gekte? Het percentage ligt in alle geval een stuk hoger dan de landelijke stijging van 30%. Veel mensen kwamen van heinde en verre om de zeer zeldzame soort bij op hun lijstje te kunnen prikken. Maar nader onderzoek toont aan dat de impact daarvan op de stijging van het aantal waarnemingen eerder beperkt is. De meeste van hen gaven immers slechts één waarneming in: de Bruine lijster zelf.
Die Bruine lijstergekte vertaalt zich wel in een gigantische stijging van het aantal mensen dat minstens één waarneming registreerde in ons natuurgebied.
Belangrijker is echter het aantal verschillende soorten planten en dieren dat geregistreerd werd. In 2019 werden voor de eerste keer nipt 2000 soorten in kaart gebracht. In 2020 gingen we daar vlot boven. Door veel veldonderzoek brengen de mensen van de studiewerkgroepen van Landschap de Liereman de biodiversiteit van het gebied zo uitgebreid in kaart.Zin om de biodiversiteit in Landschap De Liereman mee in kaart te brengen? Schrijf je in voor een cursus of stuur een mailtje naar Kris.vandersteen@natuurpunt.be


TOP