Paddenstoelenwerkgroep de 'Takruitertjes' is een onafhankelijke werkgroep die samenwerkt met  Natuurpunt.

Wie zijn wij?

Een groepje paddenstoelenliefhebbers die vooral in de herfst, soms ook in de lente en zomer, regelmatig op stap gaat in het Waasland en ruime omgeving om te genieten van alles wat er groeit en bloeit.

Takruitertjes

 

Ons doel?

Naast het gezellig samenzijn met gelijkgestemde zielen, het uitwisselen, verdiepen en verbreden van onze kennis van de inheemse flora, gaat het vooral om het inventariseren van de paddenstoelen in de wase bossen.

Voor wie?

Iedereen met interesse voor paddenstoelen is op onze wandelingen welkom! Je kent (nog) geen paddenstoelen, maar het lijkt je wel wat? Geen probleem! Enthousiasme is belangrijker dan kennis. Want kennis doe je op door met ons mee te gaan... paddenstoelen leren kennen is een kwestie van herhalen. Veel soorten worden regelmatig gevonden en benoemd en soms bediscussieerd. We gebruiken hiervoor paddenstoelenboeken (determinatieboeken) en een loep.

Door op deze manier naar paddenstoelen te kijken, geraak je langzamerhand vertrouwd met hun boeiende wereld. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan.

Door een jaar met de werkgroep mee te gaan, ken je al gauw enkele  algemeen voorkomende soorten. En je zal verrast zijn door de rijkdom, want "wat je niet kent, zie je niet" !

Hoe gebeurt het inventariseren?

Alle   paddenstoelen, gevonden binnen een bepaalde vierkante kilometer, of gewoon een bos of natuurgebied worden genoteerd.  Dat noemen we 'strepen'. Iemand van de groep 'streept', de anderen roepen hem de namen van alle gevonden paddenstoelen toe. De gegevens op deze lijsten worden ingebracht in de site waarnemingen.be, een databestand dat beheerd wordt door Natuurpunt Studie. Dit bestand kan iedereen ook steeds raadplegen.

Nationaal kan men met behulp van deze gegevens nagaan hoe de paddenstoelengroei in de loop der jaren evolueert; welke paddenstoelen verdwenen zijn in onze regio, welke het beter doen dan vroeger en welke nieuwkomers zijn.

Leuk om te weten en vooral nuttige informatie voor natuurbeheerders!

Op plaatselijk vlak krijgen de conservators van onze reservaten door onze inventarislijsten een beter zicht op het resultaat van het beheer voor de flora en op eventuele knelpunten.

Ook dit jaar gaan we regelmatig de natuur in. In de agenda vind je onze activiteiten voor een breed publiek. Je kan ook je emailadres doorgeven aan Lou Roelandt, lou.roelandt@scarlet.be , die je dan telkens, een paar dagen op voorhand uitnodigt om op stap te gaan. Ook al de leden van de werkgroep kunnen indien zij dat wensen de werkgroep uitnodigen. Alle activiteiten van de PWG zijn gratis of ten hoogste kostendelend bij verplaatsingen. En zoals reeds gezegd: iedereen van harte welkom !

 

Voor verdere inlichtingen:

Lou Roelandt

Sparrenhof 35

9160 Lokeren

Tel. 09 3487031

Gsm 0494 826326

lou.roelandt@scarlet.be

In de pers - 2017

De Takruitertjes in de pers in augustus 2017

Foto's uit 2014

TOP