Wie zijn we?

Een plantenwerkgroep ontstaan in 2008. In het begin vooral actief met waarnemingen van bloeiende planten. Intussen geëvolueerd naar een enthousiaste groep natuurliefhebbers die wekelijkse wandelingen maken, al naar gelang het seizoen, op zoek naar planten, paddenstoelen en mossen maar tegelijkertijd genieten van wat de natuur aan moois te bieden heeft. We werden intussen als regionale plantenwerkgroep van Natuurpunt erkend.

Waarom een plantenwerkgroep de naam van een insect draagt?

Al van bij aanvang was er aandacht voor de samenhang in de natuur. Het enthousiasme was altijd groot als men in het veld kon vaststellen hoe de grote wederik door de slobkousbij wordt bestoven. Het was dan ook niet moeilijk om deze schattige bij met haar, met stuifmeel, dik beladen pootjes tot mascotte te promoveren.

Wat moet je kennen om deel te nemen aan de wandelingen?

Er is geen enkele voorkennis vereist. Verschillende van de huidige leden zijn van nul begonnen. Planten leren kennen doe je automatisch in de groep. Wil je niet echt leren maar gewoon genieten van de natuur en de waarnemingen van de anderen volgen, dan ben je even welkom.

Hoe kan je bij de slobkousjes aansluiten?

Aan de hand van het programma kan je naar de startplaats komen op het aangegeven uur. Omdat het risico altijd bestaat dat we in de loop van het jaar het programma moeten aanpassen is het nuttig vooraf even te bellen zoals aangegeven. De beste oplossing is evenwel je naam en e mailadres doorgeven via

slobkousjes@skynet.be

We zorgen er dan voor dat je voor elke wandeling bevestiging krijgt via mail van startplaats en tijd en we sturen je daarenboven na afloop een verslag met de waarnemingen.

Excursiekalender 2020

Al meer dan 10 jaar hebben we de gewoonte om het jaar rond wekelijks met een groep op pad te gaan en waarnemingen te doen van planten, paddenstoelen, mossen en korstmossen maar vooral te genieten van de natuur in de Noord-Limburgse regio.

Door de Corona crisis werden we gedwongen deze wekelijkse wandelingen op te schorten.

Niets belet echter onze leden om alleen of met een klein groepje van max 4 personen de natuur in te trekken.

We moedigen iedereen die dit doet aan om wat foto’s van hun waarnemingen door te sturen naar slobkousjes@skynet.be

We nemen ze dan op in onze wekelijkse nieuwsbrief waarmee we de band met onze leden blijven onderhouden.