Nieuws

Nieuws
23 augustus 2023
Natuurbericht
Ingekorven vleermuis

Ingekorven vleermuizen op vrijersvoeten

Onderzoekers van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt volgden de afgelopen week enkele ingekorven vleermuizen tussen hun winter- en zomerverblijfplaats. Hiermee willen ze het gedrag onderzoeken van vleermuizen die hun winterverblijven inspecteren. De ingekorven vleermuis vliegt in deze tijd van het jaar van de zomer- naar de winterverblijfplaats om er te paren. Hierbij werden volledige vliegroutes in kaart gebracht en het onderzoek leverde ook vier nog niet eerder gekende verblijfplaatsen op.

Nieuws
26 september 2022
Natuurbericht
Ruige dwergvleermuis

Ruige dwergvleermuizen op zee!

Het wordt steeds duidelijker dat onze Noordzee door vleermuizen gebruikt wordt, zeker door soorten als ruige dwergvleermuis die de zee oversteken tijdens hun migratie. Toch is er nog zeer weinig over dit gedrag gekend, en over hoe vleermuizen tijdens hun tochten over de Noordzee beter beschermd kunnen worden.

Nieuws
08 september 2022
Natuurbericht
Laatvlieger

20 jaar laatvliegers (vleermuizen) in kerk Ename

In de kerk van Ename (Oost-Vlaanderen) zit mogelijk al honderden jaren een kraamkolonie laatvliegers (vleermuizen). Om te weten hoe goed of hoe slecht een soort het doet, is het belangrijk om te tellen. Vrijwilligers van Natuurpunt tellen deze kolonie vleermuizen al 20 jaar lang als ze uitvliegen. Hier valt heel wat uit te leren over deze kolonie en over de methodiek van het tellen.

Nieuws
24 augustus 2022
Natuurbericht

Recordgrote kolonie rosse vleermuizen gevonden in het Heidebos in Wachtebeke

Afgelopen weken is bij onderzoek in het Heidebos in het Oost-Vlaamse Wachtebeke een record-kolonie van wel 102 rosse vleermuizen gevonden. Nooit eerder zijn in Vlaanderen zoveel rosse vleermuizen in één oude holle boom gevonden. De ontdekking zet, na eerdere vondsten van de zeer zeldzame mopsvleermuis, het Heidebos opnieuw op de kaart als hotspot voor vleermuizen in Vlaanderen.

Nieuws
28 april 2020
Natuurbericht
Grootoorvleermuis

Vleermuizen en Covid-19: wat weten we zeker?

Tijdens de overvloed aan berichten over het nieuwe coronavirus van de afgelopen weken kwam zowaar een Chinese vleermuizensoort in het spotlicht te staan. Virologen deden hun best om de oorsprong van het nieuwe coronavirus te duiden en biologen kwamen op televisie uitleggen wat de effecten van de wildmarkten zijn. Helaas ging in de berichtgeving de nuance verloren. Zo denken sommigen nu ten onrechte dat ze Covid-19 kunnen oplopen via de vleermuizen in hun buurt. Uit angst werden zelfs vleermuiskolonies vernietigd. Covid-19 krijg je echter niet van vleermuizen. We hebben vleermuizen hard nodig in de strijd tegen ziektes en plagen en voor de bestuiving van planten en bomen.

Nieuws
09 april 2020
Natuurbericht
Grote hoefijzerneus

Uitgestorven grote hoefijzerneuzen duiken op langs twee kanalen

Automatische vleermuizendetectoren maakten in de zomer van 2019 opnames aan het schipdonkkanaal in Damme (West-Vlaanderen) en het Albertkanaal in Riemst (Limburg). Pas na analyse van de vele duizenden opnames merkten de onderzoekers dat op beide plaatsen geluiden van een grote hoefijzerneus werden geregistreerd. Deze vleermuizensoort wordt in Vlaanderen als uitgestorven beschouwd. De waarnemingen gebeurden tijdens onderzoeksprojecten die Natuurpunt zowel op eigen initiatief als voor de provincie Limburg uitvoert.

Nieuws
26 maart 2020
Natuurbericht
Pangolin

Zorg om beeldvorming rond vleermuizen

Het nieuwe coronavirus zoals het zich nu verspreidt onder mensen, heeft hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in één bepaalde vleermuizensoort uit China. Haast zeker gebeurde de overdracht niet rechtstreeks, maar via een zogenaamde tussengastheer op een wildmarkt in China.

Nieuws
25 maart 2020
Natuurbericht
ijskelder

Gerestaureerde ijskelder in Opdorp ontving al eerste wintergast

De ijskelder van het kasteel van Opdorp (Buggenhout) werd omwille van veiligheidsredenen in de jaren ’80 grotendeels vernield. Door een unieke samenwerking van vele lokale partners is deze ijskelder in zijn oude glorie hersteld. Tegelijkertijd werd hij ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. En deze winter was het al prijs: de eerste gewone grootoorvleermuis checkte in!

Nieuws
25 februari 2020
Natuurbericht

Stormschade aan een boom? Kijk eerst of er een vleermuis in zit!

Door de stormen Ciara, Dennis en Ellen zijn er in ons land heel wat bomen omgewaaid of zijn er grote takken afgebroken. Andere bomen hebben dan weer zoveel schade opgelopen dat ze alsnog kunnen omvallen of takken verliezen. In deze gevallen is het soms nodig om een noodkap uit te voeren. Let er daarbij zeker op of er in de bomen geen vleermuizen zitten.

Nieuws
29 januari 2020
Natuurbericht

De mopsvleermuis is Europese Vleermuis van het Jaar

BatLife Europe, een koepelorganisatie voor de bescherming van vleermuizen, roept de mopsvleermuis uit tot de 'Europese Vleermuis van het Jaar 2020-2021'. De mopsvleermuis geeft heel wat Vlaamse vleermuisliefhebbers vlinders in de buik. Van deze regionaal uitgestorven gewaande vleermuis werden de voorbije jaren vijf zomerkolonies ontdekt. Een vleermuis die dus wat extra aandacht verdient!

Nieuws
14 oktober 2019
Natuurbericht

De vleermuizentrek: volop bezig, bijna onzichtbaar

Het is weer die tijd van het jaar: de vogeltrek is in volle gang. Roofvogels, zangvogels, watervogels,… allemaal brengen ze vogelkijkend Vlaanderen op de been, verrekijkers en telescopen in de aanslag. Bij het vallen van de avond zoeken veel trekvogels een slaapplaats op. Niet veel later, wanneer iedereen slaapt… slaan duizenden kleine vleermuizen hun vleugels open voor hun nachtelijke tocht naar het zuiden. Daarbij leggen ze soms grote afstanden af. De vleermuizentrek onder de loep.

Nieuws
23 augustus 2019
Natuurbericht
Ruige dwergvleermuis

Vleermuizen: 5 weetjes over deze beschermde zoogdieren

Dat vleermuizen vampieren zijn, die je bijten en je bloed opzuigen. Of in je haren vliegen en erin verstrikt raken. Vleermuizen worden in sommige culturen al van oudsher beschouwd als eng en gevaarlijk. Maar zijn ze dat wel? Deze vijf weetjes herstellen je vertrouwen.

Nieuws
22 augustus 2019
Natuurbericht
Mopsvleermuizen onder boomschors

Vrijwilligers brengen 5 kraamkolonies in kaart van uitgestorven gewaande mopsvleermuis

Tot 2014 stond de mopsvleermuis in Vlaanderen geboekstaafd als uitgestorven. Sindsdien hebben vrijwilligers in het noordelijk deel van Oost-Vlaanderen maar liefst vijf kraamkolonies gevonden, goed voor een populatiegrootte van 150 tot 200 dieren. Toch blijft de soort ernstig bedreigd. Onderzoek naar het gedrag van de mopsvleermuis bracht verrassende feiten aan het licht: zo bleken gezenderde dieren wel 50 km op één nacht af te leggen.

Nieuws
04 juni 2019
Natuurbericht
Kleine hoefijzerneus

Uitgestorven gewaande vleermuis duikt op in Steenokkerzeel

In het Floordambos in Steenokkerzeel is via geluidsopnames een jagende kleine hoefijzerneus waargenomen. De vleermuizensoort is al bijna 45 jaar niet meer waargenomen in Vlaanderen en werd zelfs als uitgestorven beschouwd. De waarneming gebeurde tijdens een onderzoek dat Natuurpunt uitvoert in het kader van LIFE Green Valleys, een Europees natuurherstelproject in de Brusselse rand.

Nieuws
23 mei 2019
Natuurbericht
Gewone steekmug, vrouwtje

De muggenbrigade: vleermuizen en padden voorkomen jeuk

De zomer komt eraan, en dus ook het gezoem van muggen, en de jeukende muggenbeten... Steken alle muggen of alleen de vrouwtjes? Voeden ze zich met bloed? Waarom voel je de muggenaanval niet? En hoe kan de natuur jouw helpen om te voorkomen dat muggen opdagen in je slaapkamer?

Nieuws
20 december 2018
Natuurbericht
Ingekorven vleermuis

Natuurpunt meet temperatuur en luchtvochtigheid in forten om overwinterende vleermuizen beter te beschermen

Vleermuizen baden in een aura van mysterie: het zijn de enige vliegende zoogdieren, ze gebruiken echolocatie om zich te oriënteren en hebben een verschillend zomer- en winterverblijf. Aan dat winterverblijf stellen ze hoge eisen inzake temperatuur en luchtvochtigheid. In samenwerking met het INBO brengt Natuurpunt de omstandigheden van enkele populaire overwinteringsplaatsen gedetailleerd in kaart met dataloggers. Op basis van die gegevens worden gerichte maatregelen genomen om de bedreigde soortgroep meer kansen te bieden.

Nieuws
24 augustus 2018
Natuurbericht

Vleermuizenonderzoek onthult geheimen van grootste kraamkolonie van Vlaanderen

De voorbije maanden onderzocht de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, met steun van de provincie Antwerpen, de grootste kolonie vleermuizen van Vlaanderen, in Herentals. 10 Ingekorven vleermuizen werden gezenderd en op de voet gevolgd, met behulp van lichtgevoelige camera’s, batdetectoren en zelfs een vliegtuigje. Het unieke onderzoek levert belangrijke inzichten die kunnen leiden tot een betere bescherming van deze kolonie, en van de soort in het algemeen.

Nieuws
10 april 2018
Natuurbericht
Vale vleermuis

33 miljoen jaar oude vleermuisresten opgegraven in Boutersem

Het gaat om de Myotis belgicus, zo genoemd omdat de soort voorlopig alleen nog maar in België gevonden werd. De vondst brengt nieuwe inzichten over hoe en wanneer de enorme diversiteit aan vleermuissoorten ontstond.

Nieuws
27 februari 2018
Natuurbericht
White nose syndrome

Brengt UV-licht redding voor Amerikaanse vleermuizen?

Wetenschappers hebben wellicht een oplossing ontdekt om de schimmel die het White nose syndrome veroorzaakt te bestrijden. Die ziekte heeft naar schatting al 5.7 miljoen slachtoffers gemaakt onder vleermuizen in Noord-Amerika. Nieuw onderzoek, dat verschenen is in het vakblad Nature Communications, toont aan dat de ziekte mogelijk bestreden kan worden met ultraviolet licht.

Nieuws
12 februari 2018
Natuurbericht
vleermuizenonderzoek

Beschermde winterverblijfplaatsen almaar belangrijker voor Belgische vleermuizen

Er worden anno 2018 opvallend meer vleermuizen geteld in de gekende ondergrondse winterverblijfplaatsen dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van duizenden wintertellingen door honderden vrijwilligers in Vlaanderen en Wallonië de afgelopen 24 jaar. Het is de allereerste keer dat zoveel gegevens over vleermuizen geanalyseerd werden voor ons land.

Nieuws
23 augustus 2017
Natuurbericht

Revival voor zeldzame Ingekorven vleermuis?

De Ingekorven vleermuis, een zeldzame soort met een strokleurige, bruine pels, bereikt in Vlaanderen de noordgrens van haar verspreidingsgebied. Ooit was het één van de algemeenste soorten, maar na de tweede wereldoorlog ging het pijlsnel achteruit. 2017 lijkt het jaar van de revival te worden. Al blijft de soort erg kwetsbaar.

Nieuws
04 juli 2017
Natuurbericht

Vleermuizen zijn niet gevaarlijk, maar wel in gevaar

Wanneer het gaat over de verspreiding van levensbedreigende virusinfecties, wordt geregeld in de richting van de vleermuizen gekeken. Maar zolang mensen hen niet opeten of met blote handen aanraken, valt er niets te vrezen. Door hun bijzondere immuunsysteem kunnen vleermuizen de medische wetenschap zelfs helpen in de strijd tegen bepaalde infecties.

Nieuws
06 januari 2017
Natuurbericht

Cocktail van pesticiden gevonden in vleermuizen

Nederlandse onderzoekers van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Advies en Bionet Natuuronderzoek hebben een cocktail van maar liefst 14 verschillende pesticiden aangetroffen in Ingekorven vleermuizen. Hoe gevaarlijk dat allemaal is voor de dieren, moet nog verder onderzocht worden.

Nieuws
05 november 2014
Natuurbericht
Gewone dwergvleermuis

Dwergvleermuizen zoeken alternatief voor geïsoleerde woningen

We isoleren onze huizen almaar beter. Voor het milieu is dat fantastisch nieuws. Maar er is een keerzijde: de kieren en spleten waarin dwergvleermuizen doorgaans verblijven, verdwijnen in sneltempo.

TOP