Natuurpunt foto

Natuur.huis De Rammelaars

Bremstraat 5b
3945 Oostham
Telefoon 0472-57 75 15
E-mail
Contactpersoon Frans Hoes, 0472-577515 of 011-40 18 03

Openingsuren

Van laatste weekend maart tot en met eind oktober, op zon - feestdagen van 13 tot 18u. Op andere dagen na afspraak. Ook is er een wandelkaartje met de vier wandelingen van 2.5 tot 8km te verkrijgen.

Omschrijving

Dit natuurhuis ligt midden in en erg groen stuk Limburg, op de rand van het natuurgebied De Rammelaars. In het vijvertje bij het natuurhuis kan je vissen, kikkers, libellen en andere waterdieren van dichtbij bekijken. Via prachtige wandelpaden, met langs het parcours een vogelkijkhut, geniet je van een uniek stuk Kempische beekvallei. Kom even langs voor of na je tocht voor wat meer info over het gebied bij een gezellig drankje.

Omgeving

De Rammelaars maakt deel uit van een typische Kempische beekvallei. Eeuwenlang werd hier aan kleinschalige landbouw gedaan: maaien van de beemden, hout winnen in de broekbossen... Doordat het gebied heel nat is en afgelegen, is het niet geschikt voor grootschalige landbouw. Natuurpunt zet nu de oude landbouwmethodes, waaraan zoveel dieren en planten zich hebben aangepast, verder. De Rammelaarsschuur werd de uitvalsbasis voor het beheer met grote grazers en het maaien van de hooilanden. Het gebied kreeg zijn naam wegens de vele hazen en konijnen die er aanwezig zijn en waarvan de mannetjes 'rammelaars' genoemd worden. Lees hier meer over het gebied.

Natuurgebieden


Activiteiten

Je kan op stap met een natuurgids in het gebied, maar deze moet je wel even aanvragen. Daarnaast kan je het gebied op eigen houtje verkennen via vier aangeduide wandelpaden. De paadjes voeren je door een groene oase met allerlei zeldzame planten, langs een door ijzer rood gekleurd beekje. Onderweg kan je even lekker uitrusten bij de rustbanken en picknicktafels. In het bezoekerscentra vind je meer info over de activiteiten voor de scholen, kinderen en gezinsactiviteiten, zoals o.a wandelen, wateronderzoek enz.

In het bezoekerscentrum kan je een drankje verkrijgen. Er is ook overheerlijke, ambachtelijke honing te koop. In het natuurgebied De Rammelaars werken we immers samen met een imker. De bijenkasten staan hier bij onze hooilanden met wilde bloemen. En daar zijn de bijtjes verzot op.

Wandel- en fietsroutes


Hoe er te komen?

Neem de afslag 25 Ham/Leopoldsburg/Tessenderlo van de autosnelweg E313. Volg dan de Staatsbaan richting Ham. Je steekt de brug over het Albertkanaal over en voor de tweede brug sla je linksaf. Volg vanaf hier de bruine wegwijzers "Natuurgebied De Rammelaars" langs het kanaal Kwaadmechelen-Dessel tot aan het Natuur.huis De Rammelaars. Let op: De straat waar Natuur.huis De Rammelaars ligt wordt op Google Maps vermeldt als Welderstraat.
Bremstraat 5b
3945 Oostham
Telefoon 0472-57 75 15
E-mail