Natuurpunt foto

Bezoekerscentrum Landschap De Liereman

Schuurhovenberg 43
2360 Oud-Turnhout
Telefoon 014-42 99 66
E-mail
Contactpersoon Drej Oomen

Openingsuren

Maandag tot en met zaterdag: 13u – 17u
Zondag en feestdagen: 11u - 17u
Op vrijdag vanaf 1 november tot de eerste vrijdag van de Paasvakantie gesloten.
Groepen ook op andere tijdstippen na afspraak.

Omschrijving

Het bezoekerscentrum ligt aan de rand van het Landschap De Liereman. Dit ruim 520 ha grote gebied is één van de oudste beschermde natuurgebieden in België. In het bezoekerscentrum vind je een permanente tentoonstelling over het unieke landschap, de bodem, de archeologie en de geschiedenis van het gebied. Je kan er ook regelmatig wisselende tijdelijke tentoonstellingen bezoeken waarin telkens andere thema's worden belicht, zoals dagvlinders of paddentrek. Verder is er een uitgebreide documentatiehoek, een scherm met de laatste waarnemingen en een cd-romtoren met interactieve informatie over het gebied. Benieuwd hoe het centrum er vanbinnen uit ziet? Ontdek het hier.

Wandelarrangement in hotels Corsendonk de Linde & Priorij Corsendonk

Bezoekerscentrum Landschap De Liereman ontwikkelde samen met de hotels Corsendonk de Linde in Retie en Priorij Corsendonk te Oud-Turnhout een wandelarrangement. Beide hotels van de Corsendonk Hotel group, bieden hun klanten een arrangement aan inclusief overnachting en een wandeling in Landschap De Liereman. In het arrangement zit ook een proeverij. Op vertoon van de voucher krijg je een Gageleer, een biologisch appelgebak en een pijpenstrootje aangeboden. Corsendonk Hotels verbindt zich er overigens toe om per arrangement 2.5 euro te sponsoren voor een aankoop van 1 vierkant meter natuurgebied in Landschap De Liereman. Voor meer informatie: www.corsendonkhotels.com

Omgeving

Landschap De Liereman is een mozaïek van natte en droge heide, duinen, veengebied, weilanden, bossen en gagelstruwelen. Er komen een heleboel zeldzame dieren en planten voor, waarvan de wulp en de rugstreeppad de bekendste zijn.

Natuurgebieden


Activiteiten

Aan het bezoekerscentrum vertrekken 4 bewegwijzerde wandelingen. Het Lieremanpad (9 km) en het Echelkuilpad (4,5 km) brengen je naar de vochtige depressie van de Liereman, laarzen aanbevolen. Groepen die deze paden wensen te bewandelen dienen volgens het politiereglement van de Gemeente Oud-Turnhout in het bezoekerscentrum een wandeling aan te vragen en krijgen een gids toegewezen. Het Vennenpad (1,5 km) en het Duinenpad (5,5 km) zijn droger en het gehele jaar vrij te bewandelen ook in groepsverband. Van aan de Handvonder kan je via het Rode Goorpad (3,5 km) en het Korhaanpad (4 km) de Arendonkse deelgebieden doorkruisen. Ze zijn bereikbaar via een verbindingsstukje dat vertrekt aan het eind van de Oude Bergstraat (volg het Duinenpad en daarna de zwarte pijlen) of met de wagen via de Oude Bergstraat of de Heirbaan. Het bezoekerscentrum verzorgt op verzoek natuurwandelingen (minstens 2 weken op voorhand een gids aanvragen) en educatieve programma’s voor scholen en groepen (60 euro per groep). Op eenvoudig verzoek wordt een folder met meer informatie opgestuurd of gemaild.

Op avontuur met Piepel en Soeza
Je vindt de Boeboeks in verschillende natuurgebieden van Natuurpunt! In het bezoekerscentrum kan je een Boeboek Rugzakje ontlenen met opdrachten en raadseltjes die je in het natuurgebied moet uitvoeren en oplossen. Dat is reuzepret gegarandeerd!

Cafetaria

Na of voor je bezoek kan je genieten van een drankje of je picknick opeten in het gezellige cafetaria. Enkele streekspecialiteiten:
  • Pijpenstrootje: een biologisch knabbelkoekje met noten
  • Alle dagen vers biologisch appelgebak
  • Biologische fruitsappen in maar liefst 7 verrassende smaken
  • Gageleer,  bier gebrouwen met gagel

Wandel- en fietsroutes


Hoe er te komen?

Met de wagen: volg de bruine borden “natuurreservaat De Liereman” of de witte borden “Bezoekerscentrum” vanuit het centrum van Oud-Turnhout.

Voor wie uit Turnhout komt
Op de ring van Turnhout, aan het kruispunt van koffiebranderij MIKO, neem je de weg naar Mol-Oud-Turnhout. Aan de verkeerslichten in het centrum van Oud-Turnhout, sla je linksaf, de “Van der Bekenlaan” in. Aan de kerk rij je schuin rechts “Draaiboom” in. Aan het eerstvolgende kruispunt weer linksaf, “Schuurhovenberg”. Na enkele bochten en voorbij de roodwitte Belgacommast, sla je rechtsaf, richting containerpark Blijf dit smalle betoonbaantje volgen: je passeert het containerpark, het PVT van de Broeders van Liefde en een 200 meter verder, aan je rechterkant, is het Bezoekerscentrum.

Voor wie uit de richting Retie, Arendonk, Mol …komt
Aan de verkeerslichten in het centrum van Oud-Turnhout, sla je rechtsaf, de “Van der Bekenlaan” in. Aan de kerk rij je schuin rechts “Draaiboom” in. Aan het eerstvolgende kruispunt weer linksaf, “Schuurhovenberg”. Na enkele bochten en voorbij de Belgacommast sla je rechtsaf, richting containerpark. Blijf dit smalle betoonbaantje volgend: je passeert het containerpark, het PVT van de Broeders van Liefde en een 200 meter verder, aan je rechterkant , is het bezoekerscentrum.

Met de fiets
vind je ons tussen knooppunt 61 en 62 van Fietskaart 1 van het Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen. Het bezoekerscentrum is erkend als fietsvriendelijk. Zo vind je er een fietsherstelkoffer en een uitgebreide EHBO-koffer die op eenvoudig verzoek kan gebruikt worden.

Met de trein
Je kan aan het station van Turnhout een fiets huren. Er is een busdienst naar het centrum van Oud-Turnhout. Vandaar is het nog 2 km stappen tot aan het bezoekerscentrum.Schuurhovenberg 43
2360 Oud-Turnhout
Telefoon 014-42 99 66
E-mail