Pinksterbloem
Diane Appels

Bovenlopen van de Zwalm

Brakel
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Dit natuurgebied ligt langs de Sassegembeek en de Dorenbosbeek. Het grootste deel van het gebied bestaat uit vrij natte weilanden.

Dieren en planten

In het voorjaar kleuren de weilanden plaatselijk lila en geel door de massale bloei van pinksterbloem en scherpe boterbloem. In de meest waardevolle hooilandjes vind je ook dotterbloem, watermunt en reuzenpaardenstaart. De bermen van het Mijnwerkerspad zijn opgenomen in de natuurgebieden Middenloop Zwalm en Bovenlopen van de Zwalm. 

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Het Mijnwerkerspad is het verharde gedeelte van de vroegere spoorlijn Zottegem-Brakel-Ellezelles. De spoorlijn werd in 1963 afgeschaft. Tot dan bracht het 'Fosttreintje' mijnwerkers van Zottegem en omstreken naar de Henegouwse steenkoolmijnen in de Borinage. Vandaar de naam Mijnwerkerspad. Dit pad leidt je door de kouterlandschappen langs de Verrebeekmolen.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Bovenlopen van de Zwalm groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Bovenlopen van de Zwalm".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Bovenlopen van de Zwalm verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Heidi Demolder, 055-42 16 45.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.