Breeven

Provincie Antwerpen

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Breeven - Korte Wandeling

wandelpad
5.74km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Breeven - Breeven Wandeling

wandelpad
10.99km
Gemiddeld 160 minuten wandeltijd

Breeven - Ten Aardroute

wandelpad
12.36km
Gemiddeld 190 minuten wandeltijd

Startpunten

Breeven

Houtum 61
Kasterlee
België

Breeven

Beekhoek 49
Geel
België

Zien en doen

Wil je dit natuurgebied verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Marc Verachtert via telefoon0475/23 39 34

Over dit gebied

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Sinds 1 januari 2023 is het wandelknooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug uitgebreid met wandelwegen in Breeven. We raden drie routes aan via de knooppunten: een korte wandeling (6km) en twee langere, de Breevenwandeling (10 km) en het Ten Aardpad (12,3) km. De eerste twee routes starten aan De Watermolen in Kasterlee, de laatste route aan de Sint-Hubertuskerk in Ten Aard.

Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
de_steert_frans_emmerechts.jpg

Beschrijving van het gebied

Op Geel-Ten Aard, op “de oude Aard” tussen de Kleine Nete en het kanaal Bocholt-Herentals, ligt Breeven en de Kievitheide.  Het is een groot bosgebied met landschappelijk waardevolle agrarische gebieden eromheen.  Een deel van de percelen die Natuurpunt er bezit zijn in het VEN aangewezen als ‘Grote Eenheid Natuur’.  Op ongeveer 1 kilometer ten oosten van het Breeven bevindt zich de ‘Grafkelder Coppens’, waar jaarlijks vleermuizen overwinteren.

De naam Breeven is afkomstig van ‘breed ven’: een brede moerassige waterplas in de heide. In de 14de eeuw werd het ven door het bestuur van het bisdom Kamerijk omgevormd tot viskweekvijver.  De waternaam is dan vanaf 1473 overgegaan op de aangrenzende gronden.  In 1759 sprak men van de breevenvijver of breevenwouwer in de gemeynheide.  Volgens de kaart van de Ferraris (1777) bestond het eigenlijke Breeven uit drie tegen elkaar liggende vennen.  De twee ‘kleine’ vennen ten noordoosten en ten zuiden van het grote ven werden in de periode 1777-1850 gedempt of omgezet naar grasland.  Het ven was toen eigendom van de Priorij Onze Lieve Vrouw Ten Troon te Grobbendonk.  Het Breeven werd op het einde van de 19de eeuw gedempt en omgezet naar weiland. 

In 2022 kocht Natuurpunt maar liefst 143 ha aan in het Breeven. Daarmee verdubbelt de oppervlakte van het natuurgebied tussen de Kleine Nete en het Kanaal Bocholt-Herentals. Nu zijn de Kempense heuvelrug in Kasterlee en het Prinsenpark in Retie verbonden. De komende jaren gaan we het gebied vernatten en de natuurwaarde verhogen.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
weiland_breeven_marc_verachtert.jpg

Dieren en planten

Het landschap van Breeven is erg uitgestrekt en heel afwisselend.  In het westelijk deel van het gebied komen moerassen voor.  Soorten die men er vindt zijn cyperzegge, waterzuring, oeverzegge, riet, echte valeriaan , dopheide, gagel, veenpluis en wilgen- en elzenbroekbos.  Langsheen de exploitatie-, toegangs- en openbare wegen doorheen de dennenaanplantingen vindt men relicten van heide: pijpenstrootje, brem, struikhei, schapenzuring, reukgras en biggenkruid. Verder: vochtige graslanden, ruigtes, aanplantingen van Canadapopulieren – waar wielewaal zich nog laat horen - op voormalige graslanden en eikenbossen met een meer natuurlijke samenstelling.  Tussen intensieve graslanden vindt men nog vrijstaande houtkanten. Ook aan de randen van de naaldbossen vindt men soms houtkanten van inheemse vegetaties.  Hier en daar staan enkele beuken.  Hoewel deze soort hier van nature niet te verwachten is, komen er nog oude exemplaren voor die inmiddels deel uitmaken van het bos en waar zwarte specht zijn woning in heeft. 

Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
bos_in_breeven_marc_verachtert.jpg

Natuurbeheer 

Begin deze eeuw kocht Natuurpunt 20ha in Breeven. Sindsdien werd er onderhandeld met een notarisfamilie Verbist voor aankoop van hun gronden. Vandaag bedraagt de totale oppervlakte meer dan 90 ha. Met de Natuur.Uitdaging in de lente 2019 startte een nieuw beheerteam met het maken van een corridor door de droge en vochtige heide. 

Top

Afbeelding
lijn.jpg

Wandelen in de buurt

Snepkensvijver - Heiberg

Grote Netewoud: Bels broek en heide - Malesbroek

Molse Nete

Witte Netevallei

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Breeven

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Breeven' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water