Toegankelijkheid
Het hele jaar vrij toegankelijk op wegen en paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband. Starten kan vanaf de Lichtaartsesteenweg, Poederlee.
Beschrijving van het natuurgebied
Dit natuurgebied ligt tussen de 'Aa' (een bijrivier van de Nete), de Slootbeek en de weg Poederlee-Lichtaart. In de Kempen betekent ‘Haert' (of Aert): gemene, onontgonnen gronden, heide en bossen in gemeenschappelijk gebruik voor het hoeden van vee, het steken van turf en het halen van heide als strooisel voor de dieren. Het bos biedt een rust- en leefgebied voor verschillende vogelsoorten. Door de afwisseling van oude en jonge bossen op droge en natte bodem is er een grote verscheidenheid aan plantengroei en paddenstoelen.
In tegenstelling tot de meeste andere Kempense bossen, die vooral jong naaldhout bevatten, vinden we in Den Haert nog veel oude loofbomen. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit eikenbossen met een ondergroei van hazelaar. Ook zijn er enkele populierenbestanden en elzenbroekbossen. Houtkanten en bomenrijen omzomen de weiden en akkers die nog door landbouwers gebruikt worden. Je stapt hier langs akkers, weiden en brede houtkanten en eikendreven.
Hoogtepunten op de wandelroutes
Den Ouden Hofberg' in het westelijke deel is een zogenaamde motte: een kunstmatig aangelegde zandheuvel omringd door een natte of droge gracht. Bovenop de ophoging bouwde men een (meestal houten) verdedigingstoren. Voor middeleeuwse heren was dit een belangrijk machtssymbool.
Om van een echt mottekasteel te kunnen spreken, dient er naast de motteheuvel (opperhof) ook een al dan niet opgehoogd neerhof aanwezig te zijn. Hierop bevond zich dan het bedrijfsgedeelte van het mottekasteel: woningen voor de heer en zijn dienaren, smidse, stal, schuur, voorraadkamers en soms ook een kapel. Ook dit deel was beveiligd door grachten en een palissade. Motte, grachten, palissades en ligging (de moerassige beekvallei van de Aa) zorgden voor een behoorlijke beveiliging. Deze motte is 6,5 m hoog en werd vermoedelijk in de 2de helft van de 12de eeuw door de Heren van Poederlee opgeworpen.
In de 13de eeuw bouwden deze heren enkele honderden meter stroomopwaarts langs de Aa een nieuw houten kasteel wat meteen ook de naam "Ouden" Hofberg verklaart. Deze site werd door de Lilse heemkundige kring onderzocht. De motte zelf werd helaas nog niet door archeologen bestudeerd.
Dieren en planten
De rivier de Aa biedt een thuis voor waterhoentjes en eenden. Met een beetje geluk kom je oog in oog te staan met de prachtige ijsvogel. Net als de mensen heeft deze vogel immers ontdekt dat de waterkwaliteit van de Aa de laatste jaren sterk vooruit gegaan is, waardoor er weer vis te vinden is.
De motte en omgeving is nu begroeid met eiken. Adelaarsvaren groeit hier massaal. In de oude bossen treffen we lelietje-van-dalen (meiklokje), dalkruid, salomonszegel en speenkruid aan. Muskuskruid, een onopvallend maar bijzonder plantje, groeit veelvuldig langs het Hulzenpaadje. Dit plantje is een eenzaat in de plantenwereld want het heeft geen familieleden. Het bloemhoofdje is kubusvormig. Als de bladeren aan de bomen komen, sterven de bovengrondse delen van dit plantje af.
Verder wandelen
Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Kempense Beemden van de provincie Antwerpen 325 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro. Volgende natuurgebieden liggen binnen hetzelfde wandelknooppuntennetwerk:
Volgende natuurgebieden liggen binnen het aangrenzende wandelknooppuntennetwerk Kempense Netevallei met 340 km wandelplezier:
Horeca
Op ca. 1 km van de start, in Poederlee, zijn verschillende cafés.

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Den Haert groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids Wil je Den Haert verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Werner Van Hove, 03-309 11 66
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.