Fonteintjes
Misjel Decleer

Fonteintjes

Blankenberge, Brugge
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

De Fonteintjes zijn een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Het gebied ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge enerzijds en de zee en de kustbaan anderzijds.

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

Top

Bijenorchis

Beschrijving van het gebied

De Fonteintjes zijn door de mens aangelegde inlagen, dat is een extra bescherming tegen overstroming, uit de 15de eeuw die doorheen de tijd evolueerden tot natuurlijke duinvalleien.  Door graafwerken om de Graaf Jansdijk sterker te maken voor de trein, ontstonden diepere plassen. Die plassen bevatten zoet water op nauwelijks 100 meter van de zee. Het hemelwater wordt onder het duin opgeslagen en vormt een zoetwaterlens die het zoute zeewater wegdrukt. Ondanks veel plannen als parkingzone, watersportzone, stort, etc. werd het gebied gered en in 1978 een van de eerste natuurgebieden van Natuurpunt.

Top

 Addertong

Hoogtepunten op de wandelroutes

Je kan wandelen rond de Fonteintjes via de Kustwandelroute. Via verschillende verbindingen geraak je op het strand.

Je wandelt over de historische Graaf Jansdijk uit de 13de eeuw. Vanop het wandelpad heb je een goed zicht over het gebied. Vooral in het voorjaar is het gebied de moeite. Heel wat zeldzame en kwetsbare planten kleuren dan de vochtige duingraslanden. Allerlei rietvogels zorgen voor een muzikaal decor. In de zomer lokken de talrijke bloemen heel wat insecten. In de nazomer strijken wel eens zeldzame vogels neer in het gebied om te rusten tijdens de trek. Je kan er in het voor- en najaar een trektelpost bezoeken waar de vogeltrek wordt bestudeerd. Eens je in Zeebrugge bent, kan je terugkeren via het strand of met de tram.

Top

Roerdomp

Dieren en planten

De Fonteintjes zijn vooral bekend voor hun plantenrijkdom. Vijf soorten orchideeën, waaronder de rietorchis, de bijenorchis en de moeraswespenorchis, komen er tot bloei. Ook andere parels zoals addertong, lidsteng en het uiterst zeldzame weegbreefonteinkruid gedijen er heel goed. Vooral mei en juni zijn ideaal om de planten te bewonderen.

In de rietlanden zingen in het voorjaar Cetti's zanger, rietzanger, kleine karekiet en de bosrietzanger hun lied. Af en toe hoor je ook de roep van de waterral en groene kikkers vervolledigen het koor. In het voor- en najaar trekken tienduizenden vogels naar hun broed- of overwinteringsgebied over de Fonteintjes, wat voor een waar spektakel zorgt. De roerdomp komt er elke winter de koude trotseren.

Bekijk alle waarnemingen in de fonteintjes 

 

Top

Natuurbeheer

Om die plantenrijkdom te behouden en zelfs te bevoordelen worden de vochtige duingraslanden in de nazomer gemaaid en gehooid door professionelen en tientallen vrijwilligers. Hierdoor blijft de bodem arm en krijgen de kiemplantjes voldoende licht om opnieuw voor een bloemenweelde te zorgen. In de winter, wanneer er voldoende dik ijs aanwezig is, wordt een deel van het riet gemaaid om het sterker te maken.

Top

Op stap met een ervaren wandelgids

Prijs per gids: € 70 | max. 20 personen per gids (voor scholen: max. 25 personen per gids). Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in. Verstuur het volledig ingevulde formulier minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen voor jou tijdig kunnen plannen. 

AANVRAAGFORMULIER - BOEK HIER JE GELEIDE WANDELING

 

Top

Verder wandelen in de buurt

De Kustwandelroute is een netwerk van verharde en onverharde wandelwegen tussen De Panne en Knokke-Heist. Je kan wandelingen uitstippelen op www.wandelknooppunt.be.

Je kan ook wandelen in de volgende gebieden van Natuurpunt:

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.70km

Fonteintjes - wandeling via knooppunten (rood op de kaart)

Volg de knooppunten van de kustwandelroute 39-36-40-41- richting 39 tot aan start
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Fonteintjes groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Fonteintjes".

Op stap met een ervaren wandelgids

Bezoek het natuurgebied De Fonteintjes met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen!

Prijs per gids: € 70 | max. 20 personen per gids (voor scholen: max. 25 personen per gids). Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in. Verstuur het volledig ingevulde formulier minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen voor jou tijdig kunnen plannen. 

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.