Toegankelijkheid
Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Op het jaagpad langs de Dender heb je een goed zicht op de Gemene Meers. Op termijn komen hier een kijkhut en een kijkwand. Dat moet de observatie vergemakkelijken van de vele vogelsoorten die er onder meer bij de winteroverstromingen talrijk neerstrijken.
Beschrijving van het natuurgebied
De Gemene Meers ligt aan de Dender tussen het provinciaal domein De Gavers en het centrum van Grimminge. Het is een open terrein van 17 hectaren meersland met valleibossen, wilgenstruweel, moerassige delen en enkele populieraanplanten.
Op historische kaarten is hier slechts een beperkte blok oud bos aanwezig. De rest van het gebied kan historisch grasland genoemd worden. Opvallend in dit deelgebied aan de Dender is het nog steeds grote aandeel van grasland in het gebied. De 'verpopuliering', zo karakteristiek voor de Dendervallei, is hier pas de laatste decennia opgetreden.
Dieren en planten
Enkele typische soorten voor dit gebied zijn kievit, steenuil, kramsvogel, sperwer, ijsvogel, groene specht en kleine bonte specht. Vooral bij winterse overstromingen is de Gemene Meers een trekpleister voor vooral watervogels: bergeend, pijlstaart, smient, winter- en zomertaling, slobeend, krakeend, kuifeend, tafeleend. Ook steltlopers zoals kievit, kleine plevier, watersnip, grutto, witgat, groenpootruiter, tureluur en kemphaan komer hier voor.
Natuurbeheer
Het bos krijgt een nulbeheer in functie van het ontwikkelen van een natuurlijk bos. In de randzone tegen de tuinen laten we een mantel-zoomvegetatie ontwikkelen door hakhoutbeheer met een cyclus van tien tot vijftien jaar. Dit wordt in een drietalzones beheerd, zodat je verschillende stadia hebt.

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Gemene Meers groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je de Gemene Meers verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Luc Favijts, 054-41 52 17 of Tom Van Muylem, 0473-52 59 93.
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.