Het Vinne
Vilda

Het Vinne

Sint-Truiden, Zoutleeuw
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken
 • Bezoekerscentrum
Het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, dat vind je in natuurgebied en provinciedomein Het Vinne, in Zoutleeuw, in de provincie Vlaams-Brabant. Hier beleef je de natuur ten volle dankzij de wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens en vogel-en schuilhutten. In dit bijzonder kindvriendelijke natuurdomein, met speeltuin, kunnen kinderen al spelend leren over het meer, zijn bewoners en de heideachtige begroeiing. In bezoekerscentrum Het Vinne kan je een GPS-toestel reserveren voor geocaching, ook leuk voor tieners. En verder zijn er talrijke wandelingen en fietsroutes met knooppunten van netwerk Grote Getevallei.

Opgelet: Momenteel zijn er werken aan de gang, hierdoor kunnen tussen mei 2019 en voorjaar 2021 wandelpaden tijdelijk afgesloten/omgeleid worden. Meer info vind je hier.

 

Vinne

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Geschikt voor kinderwagens met grote wielen. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen aanbevolen. 

Het onthaal in de Vinnehoeve is open op volgende momenten:

 • 15 maart tot en met 15 november (hoogseizoen):
  • Alle dagen van 10 tot 16:30 uur
 • 16 november tot en met 14 maart (laagseizoen):
  • Werkdagen open van 10 tot 16:30 uur
  • Weekends en feestdagen gesloten
 • In de kerstvakantie is het onthaal gesloten.
Je vindt er de volgende faciliteiten; bistro, toiletten, EHBO, verhuur van fietsen en verrekijker, etc.

Top

Leuk voor kinderen

Er is een speeltuin, integraal toegankelijk voor kinderen met een handicap. Daarnaast is er een speelbos, een olympisch pad en een zintuigenbeleefpad. Ga naar Bezoekerscentrum Het Vinne voor de zoektocht 'Hier kan je het Vinne', een wandeltocht langs de mooiste plekjes van het Vinne (10-13j). Je kan er ook de Sciencecaching Trekvogels starten (vanaf 14 jaar), een GPS-tocht door het gebied.  Er is ook een toeristische geocaching-route langs prachtige plekjes. Ontleen een GPS-toestel na reservatie in het bezoekerscentrum Het Vinne.

De ezelboerderij van Den Dolaard bevindt zich vlakbij het Het Vinne. Maak een begeleid proeftochtje vanaf 30 euro per gezin (2 volwassenen en 2 kinderen). Lunchpakketten verkrijgbaar. 0479–45 23 36, Zwartaardeweg 2, Zoutleeuw.

 Top

Het Vinne

Beschrijving van het gebied

Vinne betekent "ven" of "natuurlijke waterplas". Op het einde van de laatste ijstijd ontstond er een komvormige kuil die zich vulde met water doordat het klimaat veranderde en de Zoutleeuwse bodem zich ertoe leende. In 1841 werd het meer drooggelegd, eerst om het als landbouwgrond te gebruiken en later als populierenplantage. In 2004 werd het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Aan de overkant van de Ossenwegstraat ligt de Castelberg, een tien meter hoge heuvel en één van de best bewaarde mottes in België. Een motte is een vroegmiddeleeuwse woonplaats van een plaatselijke heer. Waarschijnlijk had ze ook een verdedigingsfunctie. Wandelwegen, knuppelpaden, schuilhutten, vogelkijkhutten, kijktorens en infoborden maken een wandeling nog boeiender en aangenamer.

 Top

Woudaap

Dieren en planten

Vanuit de uitkijktoren vlak bij het bezoekerscentrum staan vogelliefhebbers bijna elke dag op de loer. Vooral in de vroege ochtend en net voor zonsondergang is er altijd een telescoop paraat. Het Vinne ligt immers op een belangrijke vogeltrekroute. Zeldzame doortrekkers zijn ralreigers, roodstuitzwaluwen en woudapen. Het meer trekt ook veel meeuwen en sterns aan.

De plantengroei is het meest bijzonder op de vroegere meerlob. Daar groeit een rijke heideachtige vegetatie met soorten zoals tormentil, veenmos en struikhei. Samen met de provincie herstelt Natuurpunt er heischraal grasland. Omdat er op steile hellingen weinig planten groeien, zijn ze heel geschikt voor bijzondere graslandpaddenstoelen, zoals het piekhaarzwammetje, de sikkelkoraalzwam en verschillende soorten knotszwammen en aardtongen.

 Top

Natuurbeheer

Naast de meerlob in dit provinciedomein beheert Natuurpunt ook het Klein Vinne, een beekvalleitje met natte graslanden en ruigtes. De beekvallei verbindt Het Vinne met de vallei van de Kleine Gete, die samenvloeit met de Grote Gete. Natuurpunt werkte ook mee aan de plannen voor de aankoop en de inrichting van Het Vinne. Verder startte Natuurpunt de voorbije jaren met een reeks natuurontwikkelingsprojecten tussen Hoegaarden en Geetbets. Het Vinne is de poort tot de Grote Getevallei. De Spoorwegzate (Hoegaarden), het Tiens broek (Tienen) en Aronst Hoek (Geetbets) vormen embryonale kernen van dit aaneengesloten natuurcomplex. Verder beheert Natuurpunt nog percelen in de Kleine Getevallei, aan de westrand van Zoutleeuw bij de citadel, het Bolwerk.

 Top

Verder wandelen

Grote Getevallei

Aronst Hoek

De Spoorwegzate (Hoegaarden)

Runkelen Op d'Hei

Top

Overnachten

Bivakzone Het Vinne aan de noordzijde van het meer. Waterpomp aanwezig. Maximum 3 tentjes van 3 personen voor 48u.

 • B&B Het Leeuwerveld, Ossenwegstraat 55, Zoutleeuw, 0497-27 36 07.
 • B&B Hof ter Wallen, Stationsstraat 44, Zoutleeuw, 0498-49 31 90. guy.francis@hofterwallen.be - Gerestaureerde hoeve met rozentuin en kersenboomgaard. Vlakbij fietsknooppunt 51 en Het Bolwerk. Een koppeltje kerkuilen nam zijn intrek in de schuur. Natuurpuntleden genieten 10% korting.

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.70km

Het Vinne - Sint-Odulphuswandeling

Toegankelijk voor kinderwagens
3.00km

Het Vinne - Gallowaywandeling

Toegankelijk voor kinderwagens
2.00km

Het Vinne - Mottewandeling

Toegankelijk voor kinderwagens
5.50km

Het Vinne - Vinnewandeling - groen aangeduid op de downloadbare kaart

Toegankelijk voor kinderwagens
29.40km

Fietsroute Grote Getevallei - Volg knooppunten 48-192-1-50-Grote Getevallei-58-72-71-54-21-51-33-32-191-start

         Geschikt voor kinderen
38.20km

Fietsroute Grote Getevallei & Runkelen Op d'Hei - Volg knooppunten 48-23-21-54-71-72-58- Grote Getevallei-50-1-192-49-356-27-28-545-Runkelen-op-d’Hei-191-start

54.00km

Fietsroute Grote Getevallei, Tiens Broek & Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden - Volg knooppunten 48-192-1-50-Grote Getevallei-58-59-60- Tiensbroek-62-64-65-47-Spoorwegzate-15-69-65-67-63-57-88-87-56-55-54-21-51-33-32-191-start

6.00km

Het Vinne -Koesterburenwandeling

 • Het Vinne

  Ossenwegstraat 70
  3440 Zoutleeuw
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Het Vinne groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Het Vinne".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Het Vinne verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met het Bezoekerscentrum in de Vinnehoeve, 011-78 18 19.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.