Sleedoorn
Diane Appels

Kattenputten

Ieper
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Kattenputten zijn ondiepe poelen langs de spoorweg Ieper - Kortrijk, omringd door elzenhakhout. Het zuidelijke deel van het gebiedje bestaat uit een ruig hooiland, omrand met boswilg, sleedoorn en meidoorn.

Toegankelijkheid

Omdat het gebiedje zo klein is, is het alleen toegankelijk onder begeleiding. Een paar keer per jaar kan je met een natuurgids op stap in het gebied.

Dieren en planten

De Kattenputten is voor amfibieën een waar paradijs. Heelblaadjes, grote wederik, leverkruid en smeerwortel groeien in het hooiland.

Natuurbeheer

Het beheer van het gebied gebeurt door Natuurfonds Westland. Het hakhout rond de poel wordt om de zes jaar afgezet om de poel meer zonlicht te geven voor de ontwikkeling van de amfibieën. De takken worden als houtstapels aan de rand van het gebied gestapeld. Hierin vinden heel wat dieren een veilig onderdak.

Het hooiland wordt jaarlijks door de landschapswacht gemaaid, met afvoer van het maaisel. Dank zij de bodemverarming zullen hier in de toekomst heel wat meer bloemen de kop opsteken.

Aan de noordelijke kant van het gebiedje vind je de resten van een Duitse bunker uit WOI. Na het afdekken van de luchtgaten hopen we dat er vleermuizen een onderdak zullen vinden. Het dak werd ook vrijgemaakt van planten, om de levendbarende hagedis kans te geven om op de verwarmde stenen te zonnen.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Kattenputten groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Kattenputten 5561".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Rudy Claeys natuurpuntwestland@telenet.be of Krist Calmeyn krist.calmeyn@proximus.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.