In Sint-Gillis-Waas vormen de Kreken van Saleghem een uniek landschap. Het is een snoer van kleine en grote plassen, rietvelden en bosjes. Met de bloemenrijke oude dijken en knotwilgen langs de weiden is dit een landschap dat de moeite is om te bewaren.
- Toegankelijkheid
- Fietsen
- Leuk voor kinderen
- Beschrijving van het gebied
- Dieren en planten
- Natuurbeheer
- Verder wandelen in de buurt
Toegankelijkheid
Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Aanbevolen schoeisel: geen speciale vereisten.
Het Natuurhuis Panneweel is een schuur gelegen op een oud boerenerf. Hier organiseren we diverse educatieve activiteiten (begeleide wandelingen, tentoonstellingen, natuurstudie, ...). De picknickplaats voor de schuur mag door iedereen gebruikt worden. Hier kan je steeds even verpozen na een wandeling of fietstocht in de omgeving.
De Kreken van Saleghem en het Natuur.huis liggen tussen fietsknooppunten 70 en 75 van de fietskaart Waasland. De Eco-fietsroute lus 2 leidt je er langs.
Fietsen
De Ecoroute 1 lus 2 loopt op de grens van natuur en industrie. De tocht brengt je van het ene prachtige stiltegebied naar het volgende waterrijke krekenlandschap. Een paradijs voor vogelspotters! Je kan even pauzeren aan het Natuur.huis Panneweel. Op een kilometerslang autovrij fietspad pal op de grens met Nederland kan je de innerlijke Tom Boonen in jou loslaten en zo maak je de lus rond.
Meer info: fietsknooppunten 10-60-12-67-69-70-75-53-73-10, https://issuu.com/toerismeoostvlaanderen/docs/ecoroute
Leuk voor kinderen
In en om het Natuur.huis vind je een beestentoren en houtstapels die dienstdoen als schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren en als nest voor solitaire bijen.
Beschrijving van het gebied
De kreekplassen bestaan uit een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moerassen. Samen met de soms bloemrijke dijken, de populieren en de vele knotwilgen vormen ze een landschap met een rijke natuur. Bijna alle Saleghemkreken hebben een eigen naam; Rietmoer, Twaalf Gemeet, Karnemelkputten...
Kreken en wielen zijn restanten van overstromingen. Hoewel er voordien reeds stormvloeden met dijkdoorbraken waren, werd de basis van de huidige Kreken van Saleghem gelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) toen de Nederlanden in opstand kwamen tegen de Spaanse koning Filips II. De hele Wase polder werd in 1584 onder water gezet ter verdediging van Antwerpen. Eb en vloed kregen zo tot in 1609 vrij spel en er ontstonden diepe geulen die na het herstel van de dijken in het landschap achterbleven als kreken en wielen.
Een van de mooiste gebiedjes, het Sint-Jacobsgat, wordt begraasd door paarden en is vrij toegankelijk. De ingang en uitgang sluiten aan bij het rolstoelpad. Een ander gebiedje, het Panneweel, is een verland wiel, ontstaan uit een dijkdoorbraak omstreeks 1627. In het gebied bevinden zich enkele interessante drijftilvegetaties. Er komen ook planten voor zoals galigaan en wateraardbei, die in onze streek zeldzaam zijn. In de zomermaanden grazen er enkele ezels.
Dieren en planten
De Kreken van Saleghem herbergen een rijke diversiteit aan broedvogels. Je vindt er onder meer de fuut, de boomkruiper, de rietgors en de waterral. Kleine karekieten en blauwborsten laten in het riet van zich horen. En kijk zeker uit naar bruine kiekendieven, op jacht naar een prooi. Ook de wezel en de bunzing bouwen er graag hun hol. Misschien spot je op je wandeltocht wel een kleine watersalamander.
Natuurbeheer
Natuurpunt probeert een kleinschalig krekenlandschap te herstellen en behouden met alle landschapsvormende elementen: kreekplassen, wielen, rietkragen, bosjes, knotwilgen, houtkanten.
Verder wandelen
Horeca
Elke eerste zondag van mei tot augustus en tijdens de activiteiten (zie www.panneweel.be) is het Natuur.huis geopend en kan je er iets drinken.

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Kreken van Saleghem groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je de Kreken van Saleghem verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met:
- Jan Dhollander, 03-770 64 26, 0494-66 84 45, jan@panneweel.be
- Jan Vandermeulen, 03-775 06 71, jan.vandermeulen@outlook.com
- Etienne Van den Hende, 03-775 27 70, etienne@panneweel.be
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.