Ringslang
Edo van Uchelen-Saxifraga

Meldertbos

Hoegaarden
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Eten en drinken
Wandelen in Hoegaarden kan in het natuurgebied Meldertbos. Dit is een oud bos met heel wat voorjaarsbloeiers in een voormalig kasteeldomein met interessante cultuurhistorische elementen. Wie weet kruist een ringslang wel je pad. Of speur in de herfst naar de zeldzame rode kelkzwam!

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen of stevige wandelschoenen aanbevolen. Honden welkom, aan de leiband.

 Top

Beschrijving van het gebied

In de achttiende eeuw was het Meldertbos een lappendeken van weiden, hooilanden, akkers, bos en boomgaarden. Rond het kasteel van toen lag een eilandtuin omgeven door een gracht en een grote boomgaard. In de negentiende eeuw werd het een Engels landschapspark waar zichtassen, hagen en bomenrijen een idyllische en verrassende sfeer creëerden. Bomengroepen vormden een belangrijke blikvanger. Op drie plaatsen in het park duiken twaalf bruine beuken op, ook wel 'Twaalf Apostelen' genoemd. Deze beuken werden naar de streekeigen traditie in een ovaal aangeplant. Alleenstaande, exotische bomen zoals sequoia (mammoetboom), zuileik en rode beuk, dateren ook uit die tijd. Rond 1950 is de activiteit in het park zachtjes ingeslapen, en vanaf dan neemt de natuur het over. Voorjaarsflora breiden sterk uit en er komen ook zeldzame bosvogels broeden. Als je 's avonds goed luistert, hoor je de roep van de bosuil tot ver buiten Meldertbos.

Het kasteeldomein van Meldert is één van de weinige gebieden waarin Louis Van der Swaelmen zijn theorieën over tuinarchitectuur kon toepassen. In zijn ontwerp rekent hij af met de negentiende-eeuwse romantische natuurnabootsingen. De regelmatig geordende moderne tuin, waarin een strakke vormgeving wordt gecombineerd met het pittoreske, staat voor hem model. De directe omgeving van het kasteel wordt gekenmerkt door een gecompliceerd geometrisch netwerk van driehoeken en rechthoeken waarbinnen de gebouwen, de court d'honneur, de parterres, de bloemen- en moestuinen en de serres liggen. In deze zone wordt overvloedig gebruik gemaakt van hellende vlakken, trappen, haagjes, buxus- of taxuskegels, kortom het hele arsenaal van de klassieke Franse tuinaanleg. Her en der zijn er in het Meldertbos nog relicten terug te vinden van de oude parkaanleg o.a. de vijver, de cascade, het zwembad en het tennisterrein. Deze elementen weerspiegelen het leefpatroon van begin twintigste eeuw en de belangstelling voor sporten.

 Top

Dieren en planten

Wie een bezoek brengt aan het Meldertbos, moet zeker zijn ogen goed openhouden voor de ringslang. Dit ongevaarlijke reptiel eet graag kikkers, en die zijn goed te vinden in het Meldertbos. Een ander zeldzaam pareltje is de kwetsbare rode kelkzwam. Het Meldertbos is één van de grootste groeiplaatsen in Vlaanderen. Deze paddenstoel leeft op dood hout en is gebonden aan kalkrijke bodems, waaraan in Meldertbos geen gebrek is. De rode kelkzwam werd voor het eerst in 1980 in Vlaanderen waargenomen in De Maat in Mol. Pas in 1989 werd de paddenstoel in een tweede gebied aangetroffen: in het Meldertbos.

De hooilanden herbergen ook een wilde bloemenpracht in de lente en de zomer. De Maasvallei is niet zo ver af en van daaruit worden allerlei plantenzaden via de lucht aangevoerd. Vooral de zaden van orchideeën zijn heel licht en worden makkelijk door de wind verspreid. Zo tref je hier bijenorchis en hondskruid aan. De grote zaden van ratelaar werden dan weer via beheermachines in het gebied gebracht.

 Top

Natuurbeheer

In 2002 nam het Meldertbos een nieuwe start. Een groot deel van het bos kwam in handen van Natuurpunt en zo kon het doelgericht beheerd worden. Het beheer dat plaatsvindt in het 'Meldertbos' gaat uit van een door natuurbeheer gedragen herstel. Naast de natuurwaarden worden in deze herwaardering ook de cultuurhistorische elementen, die in het park nog aanwezig zijn, met zorg behandeld.

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.

 Top

Verder wandelen

Mene-Jordaanvallei

Rosdel

Velpevallei

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.00km

Meldertbos - Rode wandeling

9.00km

Mene-Jordaanwandeling

Volg de zeshoekige bordjes van de provincie Vlaams-Brabant - rood aangeduid op de downloadbare kaart
  • Meldertbos - vertrekpunt

    Kruising van de Meerstraat met de Bosbergstraat,
    3320 Hoegaarden
  • Mene-Jordaanvallei - vertrekpunt

    Sint-Ermelindiskerk, Sint Ermelindissstraat
    3320 Meldert

Horeca

  • Café Bonheur, St.Ermelindisstraat 19, 3320 Meldert
    Café Odette, St.Ermelindisstraat 14, 3320 Meldert
    Restaurant De Stoofpot 24, Sint Ermelindisstraat 24, 3320 Meldert
    Frituur Friddle, St.Ermelindisstraat 15, 3320 Meldert

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Meldertbos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Meldertbos".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Meldertbos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via esther.buysmans@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.