Holpijp
Luc Van den Bergh

Mene-Jordaanvallei

Boutersem, Hoegaarden, Tienen
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
Hoegaarden heeft niet alleen zijn Witte om trots op te zijn, maar ook bijzondere planten en dieren die in Vlaanderen nauwelijks voorkomen. Plaatsnamen zoals China, Egypte en Babelom brengen je hier in andere sferen. Door het uitzonderlijk mooie landschap behoort de Mene-Jordaanvallei tot de interessantste wandelgebieden van Vlaanderen.

Toegankelijkheid

Een trip met een kinderwagen is niet overal even evident (afhankelijk van seizoen en toestand van de paden), grote wielen zijn alleszins een must. De wandelpaden zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Honden welkom, aan de leiband. Laarzen of stevige stapschoenen aanbevolen.

 Top

Mene-Jordaanvallei

Beschrijving van het gebied

Gouden graanvelden en glooiende heuvels strelen het oog in Mene-Jordaanvallei. De beekvallei zelf ligt helemaal verborgen in het akkerlandschap. Niet één, maar twee beken banen zich er een weg: de Jordaan en de Menebeek. De beken vloeien in elkaar over en vormen zo, als je ze vanuit de lucht bekijkt, een groene V. Naast de natte gronden langs de beken vind je in het gebied ook hellingen met droge akkers en graslanden, enkele zijvalleitjes en het Willebringenbos. 

De kerk van Meldert werd gebouwd met de plaatselijke Gobertangesteen. Miljoenen jaren geleden werd de streek herhaaldelijk overspoeld door een zee die zich telkens terugtrok. Die zee liet een pakket van afzettingen achter dat op verscheidene plaatsen in Hoegaarden aan de oppervlakte komt. De kalksteenhoudende zandsteenbanken worden 'gobertangesteen' genoemd. Op die bodem groeien zeldzame kalkminnende planten, zoals wilde marjolein, bijenorchis, bosrank en borstelkrans. Gobertangesteen werd hier in de buurt via ondergrondse galerijen ontgonnen en was al in de middeleeuwen een goed bouwmateriaal. De steile wanden of taluds in de vallei zijn waarschijnlijk ontstaan door dat gesteente af te graven.

 Top

Mene-Jordaanvallei

Dieren en planten

De Mene-Jordaanvallei, met haar rijke kalk- en leembodems, blinkt uit door een buitengewone biodiversiteit. Heel wat soorten die elders in Vlaanderen heel zeldzaam of verdwenen zijn, vinden hier nog een thuis. 

Ruigtes, graslanden, broekbossen, hellingsbossen en rietvelden wisselen elkaar af in de Mene-Jordaanvallei. De aanwezigheid van onder meer pluimzegge, brede orchis, kleine valeriaan, knolsteenbreek en holpijp wijzen op de hoge natuurwaarden van de vallei. Op de kalkrijke valleihellingen bevinden zich kleinschalige akkertjes waar tot voor kort nog het uiterst zeldzame klein spiegelklokje werd aangetroffen. Het gebied biedt een aantal perspectieven om de bedreigde hamster nieuwe kansen te geven.

 Top

Geelgors

Natuurbeheer

Natuurpunt beheert in de streek van Hoegaarden een vijftiental natuurakkers die deels braak liggen, deels ingezaaid met graan. Het graan blijft tot na de winter op de kruidenrijke akkers en vormt zo een rijk gedekte tafel voor zaadetende vogels zoals de geelgors, grauwe gors, ringmus en verschillende soorten vinken. Die hebben het steeds moeilijker om voldoende voedsel te vinden om de winter door te komen. Tijdens koudeperiodes bezoeken honderden gorzen de akkers.

De grauwe gors en de geelgors houden van ruige bermen en verhevenheden in het landschap die ze als uitkijk- en zangpost gebruiken. Ideaal daarvoor zijn weipalen, struwelen langs akkerranden en hoge kruidachtige gewassen. Beide gorzen gaan in Vlaanderen als broedvogel sterk achteruit. In Brabants Haspengouw houden de gorzen wél stand, dankzij het pionierswerk van Natuurpunt.

 Top

Verder wandelen

Meldertbos

Rosdel

Velpevallei

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.00km

Meldertbos - Rode wandeling

9.00km

Mene-Jordaanwandeling

Volg de zeshoekige bordjes van de provincie Vlaams-Brabant - rood aangeduid op de downloadbare kaart
 • Meldertbos - vertrekpunt

  Kruising van de Meerstraat met de Bosbergstraat,
  3320 Hoegaarden
 • Mene-Jordaanvallei - vertrekpunt

  Sint-Ermelindiskerk, Sint Ermelindissstraat
  3320 Meldert

Horeca

 • Café Bonheur, St.Ermelindisstraat 19, 3320 Meldert
  Café Odette, St.Ermelindisstraat 14, 3320 Meldert
  Restaurant De Stoofpot 24, Sint Ermelindisstraat 24, 3320 Meldert
  Frituur Friddle, St.Ermelindisstraat 15, 3320 Meldert

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Mene-Jordaanvallei groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Mene-Jordaanvallei".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Pieter Abts Pieter.abts@natuurpunt.be, Robin Guelinckx robin.guelinckx@inbo.be, Frans De Schamphelaere frans.Ds@gmail.Com, Peter Timmermans eveline-peter@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.