Mene-Jordaanvallei

Provincie Vlaams-Brabant

Wandelen in Mene-Jordaanvallei

Volg de zeshoekige bordjes Mene- en Jordaanwandelpad van de provincie Vlaams-Brabant.

Een trip met een kinderwagen is niet overal even evident (afhankelijk van seizoen en toestand van de paden), grote wielen zijn alleszins een must. De wandelpaden zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Mene-Jordaanwandeling

wandelpad
8.99km
Gemiddeld 130 minuten wandeltijd

Startpunten

Mene-Jordaanvallei


Meldert
België

Zien en doen

Wil je de Mene-Jordaanvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via [email protected]

Dieren en planten

De Mene-Jordaanvallei, met haar rijke kalk- en leembodems, blinkt uit door een buitengewone biodiversiteit. Heel wat soorten die elders in Vlaanderen heel zeldzaam of verdwenen zijn, vinden hier nog een thuis. 

Ruigtes, graslanden, broekbossen, hellingsbossen en rietvelden wisselen elkaar af in de Mene-Jordaanvallei. De aanwezigheid van onder meer pluimzegge, brede orchis, kleine valeriaan, knolsteenbreek en holpijp wijzen op de hoge natuurwaarden van de vallei. Op de kalkrijke valleihellingen bevinden zich kleinschalige akkertjes die een paradijs zijn voor gorzen en andere zaadetende vogels.

Over dit gebied

Gouden graanvelden en glooiende heuvels strelen het oog in Mene-Jordaanvallei. De beekvallei zelf ligt helemaal verborgen in het akkerlandschap. Niet één, maar twee beken banen zich er een weg: de Jordaan en de Menebeek. De beken vloeien in elkaar over en vormen zo, als je ze vanuit de lucht bekijkt, een groene V. Naast de natte gronden langs de beken vind je in het gebied ook hellingen met droge akkers en graslanden, enkele zijvalleitjes en het Willebringenbos. 

De kerk van Meldert werd gebouwd met de plaatselijke Gobertangesteen. Miljoenen jaren geleden werd de streek herhaaldelijk overspoeld door een zee die zich telkens terugtrok. Die zee liet een pakket van afzettingen achter dat op verscheidene plaatsen in Hoegaarden aan de oppervlakte komt. De kalksteenhoudende zandsteenbanken worden 'gobertangesteen' genoemd. Op die bodem groeien zeldzame kalkminnende planten, zoals wilde marjolein, bijenorchis, bosrank en borstelkrans. Gobertangesteen werd hier in de buurt via ondergrondse galerijen ontgonnen en was al in de middeleeuwen een goed bouwmateriaal. De steile wanden of taluds in de vallei zijn waarschijnlijk ontstaan door dat gesteente af te graven.

Wat doet Natuurpunt

Natuurpunt beheert in de streek van Hoegaarden een vijftiental natuurakkers die deels braak liggen, deels ingezaaid met graan. Het graan blijft tot na de winter op de kruidenrijke akkers en vormt zo een rijk gedekte tafel voor zaadetende vogels zoals de geelgors, grauwe gors, ringmus en verschillende soorten vinken. Die hebben het steeds moeilijker om voldoende voedsel te vinden om de winter door te komen. Tijdens koude periodes bezoeken honderden gorzen de akkers.

De grauwe gors en de geelgors houden van ruige bermen en verhevenheden in het landschap die ze als uitkijk- en zangpost gebruiken. Ideaal daarvoor zijn weipalen, struwelen langs akkerranden en hoge kruidachtige gewassen. Beide gorzen gaan in Vlaanderen als broedvogel sterk achteruit. In Brabants Haspengouw houden de gorzen wél stand, dankzij het pionierswerk van Natuurpunt.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Mene-Jordaanvallei

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Mene-Jordaanvallei' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water