Molenbos
Dirk Willems

Molenbos

Grobbendonk
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Speelnatuur
  • Toegankelijk voor kinderwagens
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

In 2017 kon Natuurpunt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente Grobbendonk  het Molenbos aankopen en zo in één klap een domein van 60 ha veilig stellen. Het Molenbos was een deel van de grotere overeenkomst met de familie d’ Ursel waardoor Natuurpunt in totaal bijna 100ha in eigendom kreeg in Grobbendonk.  Het Molenbos vormt meteen een belangrijke ecologische schakel tussen twee andere grote natuurgebieden die op wandelafstand liggen: Lovenhoek en Schupleer. Niet alleen de natuur, maar ook wandelaars en recreanten doen dus hun voordeel met dit nieuwe gebied.  

Toegankelijkheid

De wandelpaden zijn het hele jaar toegankelijk. Honden zijn steeds aangelijnd!
In de winter kunnen sommige paden slijkerig zijn, maar stevige wandelschoenen volstaan.
De meeste bospaden zijn niet geschikt voor rolwagens of kinderwagens.   

 Top

Leuk voor kinderen

Voor de scoutsgroep hebben we rond hun lokaal een grote speelzone afgebakend waar de jonge “bosvogels” naar hartenlust kunnen ravotten.

Ook gezinnen met kinderen zijn welkom om zich uit te leven in de speelzone (zie kaart) van drie hectare groot!

 Top

Beschrijving van het gebied

Enkele zones in het bos worden afgebakend als rustgebied om zeldzame broedvogels  en de kwetsbare reeënpopulatie de nodige rust te gunnen. Maar Natuurpunt geeft iedereen ook de kans om voluit te genieten van het bos. We pakken de gehavende boswegen aan en hebben een  nieuw wandelpad aangelegd. Het Bosvogelpad slingert zich door heel het gebied. Onze vrijwilligers hebben ook de oude  en verwaarloosde voetweg die de dorpskernen van Vorselaar en Grobbendonk verbindt, in ere hersteld. 

 Top

Dieren en planten

Vele beuken zijn meer dan een eeuw oud – tot 150 jaar. Natuurpunt herstelt waar mogelijk de drevenstructuur met nieuwe aanplant. We laten ook de spontane verjonging van het beukenbos zijn gang gaan. Beukennootjes zijn een belangrijk wintervoedsel voor eekhoorns en zaadeters als vinken, groenlingen en kepen die in de winter soms in grote groepen de dreven door het bos afschuimen.  

De oude beuken zijn ook de geliefde habitat voor de zwarte specht. Hij hakt er nestgaten in ten grote van een ganzenei. Deze prachtige vogel met zijn mysterieuze roep is de  koning van het Molenbos. Natuurpunt laat opstaand en liggend dood hout in het bos vaak ongemoeid. Daardoor krijgen andere spechtensoorten en bosvogels als de boomklever en mezen het nog meer naar hun zin. Het Molenbos is ook een geschikte biotoop voor vele soorten paddenstoelen. Komt dat zien in de herfst, maar spaar onze kabouterhuisjes!

 Top

Natuurbeheer

De komende jaren zal Natuurpunt het Molenbos  langzaam omvormen naar een waardevol gemengd bos van inheemse loofbomen en naaldhout. Dat is een traag proces waarbij exoten zoals Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers stilaan vervangen worden door inheemse aanplant en natuurlijke verjonging.  Op enkele geschikte plaatsen maken we open plekken waardoor er meer licht en warmte in het bos komt. Zo kunnen enkele mooie heiderestanten zich verder ontwikkelen. Vlinders en soorten als de hazelworm krijgen daardoor meer kansen.

 Top

Geschiedenis van het gebied

Het Molenbos heeft een rijke geschiedenis, met boeiende  sporen van bewoning zowel uit de Romeinse als prehistorische periodes. Meer info hierover vindt u op het traject van de archeologische wandeling die door het bos loopt. In 1726 werd het bos eigendom van de familie d’ Ursel die het bijna 300 jaar in familiebezit had. Het oudste deel van het bos staat al aangeduid op de Ferrariskaarten van 1775. Het was indertijd de “warande” waar de adel verzamelde voor de jachtpartijen. Het domein is sinds de aankoop door Natuurpunt helemaal jachtvrij, maar de karakteristieke oude beukendreven, stralen nog de adellijke grandeur uit. 

 Top

Verder wandelen

 Lovenhoek

 Schupleer

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.00km

Bosvogelpad

Toegankelijk voor kinderwagens

Horeca

  • “Den herberg” in de Kasteelhoeve, Hofeinde 20, Grobbendonk

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Ludo Moeyersoms ludomoeyersoms@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.