Molenheide
Kevin Feytons

Molenheide

Aarschot
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
Molenheide is het gebied rond de Heimolen in Aarschot. Sinds 1662 bepaalt de Heimolen het landschap op den Oude Stok. Zoals de naam al doet vermoeden vind je er nog heide zoals vroeger.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Stevige wandelschoenen aangewezen. Er is een picknickplaats op de hoek van de Windmolenstraat en de Heimolenstraat.

De Heimolen ligt aan knooppunt 259 van het De Merode-wandelnetwerk. De molen is vrij toegankelijk elke tweede en vierde zondag van de maand van 10u tot 13u. Van november tot april maalt de molen dan ook als er wind is. Van mei tot oktober maalt hij niet. 

Top

 Molenheide

Beschrijving van het natuurgebied

Ik vang de wind

Hoe die ook staat

Ik maal gezwind

Tot molenaars baat

In den Oude Stok

Wacht ik op graan

Heimolen is mijn naam

Sinds 1662 bepaalt de Heimolen het landschap op den Oude Stok. Nadat de laatste molenaar in 1958 definitief de Heimolen verliet, ging het gebouw snel achteruit. Toen Natuurpunt in 1995 de Heimolen kocht, moest hij grondig verbouwd worden.

Vanaf 21 maart 1999 kon er opnieuw gemalen worden in de molen. Jef Van Aelst, zelf telg van de laatste molenaarsfamilie, leidde een vijftal cursisten van "Levende Molens" op tot volwaardige molenaars.

Vroeger lag er een uitgestrekte heide tussen het Hageland en de Zuiderkempen. Boeren gebruikten de toplaag van de heide als strooisel voor hun potstallen. Nadien ontkiemden jonge heideplantjes makkelijker. Nu is dat typische oude gebruik volledig verdwenen. De stuifduinen en de schrale zandgronden werden beplant met dennen, waardoor er van het open heidelandschap bijna niets overbleef. Natuurpunt Aarschot probeert om de laatste heideveldjes opnieuw uit te breiden.

Top

Haas

Dieren en planten

Het kleinschalige parklandschap van eiken-berken-hakhoutbosjes, afgewisseld met open heideveldjes, weilandjes, akker en ven is een goede woonplaats voor veel zeldzame diersoorten. Vlinders zoals heideblauwtje, eikenpage en kleine parelmoervlinder breiden zich uit. Hazen en reeën zijn er vaste bewoners door het grote aanbod aan kruiden. Sperwers en uilen vinden er een rijk jachtgebied.

Top

Natuurbeheer

Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit heide en naaldbomenaanplant. Het beheer van het gebied is erop gericht om de oude heiderelicten te herstellen die nog overbleven na vele jaren van verstoring. Dit gebeurt onder andere door het machinaal of handmatig plaggen van de bodem tot op de oorspronkelijke zandboden waar nog kiemkrachtige heidezaden aanwezig zijn. Met het herstel van de heide werd gestart in het begin van de jaren 2000. Naast het herstel van de heide werd bij deze herstelwerkzaamheden ook een ven hersteld. Dit was dichtgegroeid en werd bij het herstel terug vrijgemaakt met als doel dat het mineraalarme water specifieke dier- en plantensoorten zou aantrekken die zeldzaam zijn in Vlaanderen.

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.

Top

Verder wandelen

Achter Schoonhoven

Langdonken

Hagelands bos - Tienbunderbos

Demerbroeken

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
35.50km

Fietsen tussen dal en donk (tocht 1)

6.50km

Heimolenwandeling

 • Averbode Bos en Heide - Vertrekpunt Poort Abdij van Averbode (wandelknooppunt 100)

  Abdijstraat 1
  3271 Averbode
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Heimolen Langdorp

  Windmolenstraat 7
  3201 Langdorp

Horeca

 • Irish Pub Dubh-Linn

  Testeltsesteenweg 236, 3201 Wolfsdonk - Aarschot

  email: info@dubh-linn.be, tel: 013/782199

  Ma - Zo: 14.00u - ...

  Dinsdag & Woensdag: Gesloten

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Molenheide groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Molenheide".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Luc Storms luc.storms@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.