Zwanebloem
Shutterstock

Natuurpark Levende Leie - Leiemeersen van Deinze en de Meersen van Deurle en Leerne

Deinze
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
In de provincie Oost-Vlaanderen vormt het Natuurpark Levende Leie een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Zo kan je wandelen of fietsen met het fietsknooppuntennetwerk naar Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Latemse Meersen. Of vaar de Leie eens af, vanaf Sas Astene, met een kajak, kano of boot. Je volgt de meanderende Leie en geniet onderweg voluit van het unieke en beroemde Leielandschap.

Assels

Toegankelijkheid

Er zijn bewegwijzerde paden in de Keuzemeersen en Beelaartmeersen en in de Latemse Meersen. Je kan de Asselsroute combineren met de Afsnee-Keuzeroute als je de veerboot neemt tussen Drongen en Afsnee. Tussen 1 oktober en 30 april vaart die wel enkel in het weekend en op feestdagen, behalve in de paasvakantie.

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden. In de Assels is er een vogelkijkhut. Je kan al deze gebieden ook aandoen via de fietstocht.

Meer info kan je ook vinden op www.levendeleie.be

Wil je het project Natuurpark Levende Leie steunen? Klik hier

 Top

Varen

Je kan varen met kajak of kano vanaf Sas Astene, Hellestraat Deinze. Info: www.kajakguido.be.

Je kan de Leie afvaren zonder vaarbewijs of ervaring. Reken voor heen en terug vanuit Deinze 2 uur tot Sas Astene, 4 u tot Baarle en 8u tot het restaurant Heilig Huizeken, Slingerstraat 13, Drongen. Info: www.yachtcharterdeinze.com

Top

Beschrijving van het gebied

Veel kunstenaars van de beroemde Latemse school lieten zich inspireren door de pracht van de Leievallei tussen Gent en Deinze. In alle toeristische publicaties wordt de schoonheid van de Leievallei in de verf gezet. Maar de zogenaamde toeristische Leie biedt meer dan de klassieke boottochtjes en de musea en kunstgalerijen van Latem en Deinze. Natuurpunt realiseert in de Leievallei een wervend en ambitieus natuurproject met de veelzeggende naam ‘Levende Leie’. De meanderende Leie is de slagader die de verschillende deelgebieden verbindt.

Het Natuurpark Levende Leie wil mensen en verenigingen betrekken bij het behoud van en de zorg voor het unieke Leielandschap. Natuurpunt heeft de voorbije jaren veel grond aangekocht in de Latemse Meersen, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Assels en Hoge Blaarmeersen. Natuurgebied aankopen is nog altijd de meest structurele oplossing om de natuur in en rond Gent veilig te stellen.

De Leiemeersen van Astene en Bachte bestaat uit graslanden die grenzen aan een oude Leiearm. Deze meander werd in 1867 afgesneden en sluit het gebied volledig in. De kronkelende bedding vorm een aantrekkingspool voor heel wat planten en dieren.

Top

Pinksterbloemen

Hoogtepunten op de wandelroutes

De bloemenrijke natte hooi- en weilanden van de meersen zijn een lust voor het oog. Op verschillende plaatsen kan je in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem en echte koekoeksbloem bewonderen. Duizenden planten van de grote ratelaar kleuren de graslanden helemaal geel.

 Top

Overnachten

B&B aanaajaanaa, Hoogpoort 25, Gent, www.aanaajaanaa.be. Bed & breakfast in hartje Gent: ecologisch, biologisch, vegetarisch, met rustige binnentuin. Op 200 meter kan je goedkoop fietsen huren voor een halve of hele dag. De eigenaars stellen het op prijs als de gasten te voet, per fiets of met het openbaar vervoer aankomen.

Ecohostel Andromeda, Bargiekaai 35, Gent, www.ecohostel.be. De hostel is een boot-hostel,
met een laag-energiegebouw in het ruim. Ecologisch, bio en vegetarisch.

Logo Levende LeieGerolsteiner

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.20km

Natuurpark Levende Leie - Leiemeersenpad

7.50km

Natuurpark Levende Leie - Ooidonkroute

Toegankelijk voor kinderwagens
 • Natuurpark Levende Leie - vertrekpunt Leiemeersenpad

  Museumcafé 't oud Sashuis
  Hellestraat 20
  9800 Astene Deinze
 • Natuurpark Levende Leie - vertrekpunt Ooidonkroute Leievallei

  Parochiekerk
  Ooidonkdreef
  9800 Bachte-Maria-Leerne

Horeca

 • Museumcafé 't Oud Sashuis,
  Hellestraat 20
  9800 Astene Deinze
  info@astene-sas.be
  www.astene-sas.be

 • Toegankelijk voor kinderwagens

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Natuurpark Levende Leie - Leiemeersen van Deinze en de Meersen van Deurle en Leerne groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Natuurpark Levende Leie - Leiemeersen van Deinze en de Meersen van Deurle en Leerne".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de  gebieden verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Vraag een wandeling met natuurgids aan bij gent@natuurpunt.be of 09/227 22 94

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.