Torenvalk
Dieder Plu

Oude Trambedding

Duisburg, Huldenberg, Tervuren
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Vele jaren geleden pufte een oud stoomtrammetje door velden en bossen om zich moeizaam een weg te banen naar het plateau van Duisburg. Het was een stevige klim en de straffe verhalen over de tram die het net niet haalde of in de sneeuw bleef steken, zijn legendarisch en behoren tot het cultureel erfgoed van Duisburg. Op een dag viel het trammetje echter stil, voorgoed, want niet meer rendabel en de tramlijn werd een groen en stil lint in het landschap. Nu, bijna een halve eeuw later, ligt de trambedding er nog steeds. De bedding is omringd door een landschap dat zeer rijk is aan kleine landschapselementen: De afwezigheid van bebouwing, de prachtige vergezichten en de ongekende rust geven maken dit gebied zonder meer uniek.

Beschrijving

De Oude Trambedding is het restant van een spoorlijn die werd aangelegd in 1897. Zwarte Jean -zo noemde men in de volksmond de stoomtram die over het traject tufte- vervoerde pendelaars, melkkruiken, aardappelen, steenkolen en zelfs marktvee tussen Brussel en Hamme-Mille. Hij legde de laatste keer zijn traject af op 19 mei 1961.
De rails zijn al lang verdwenen maar het spoor slingert zich nog steeds doorheen het landschap van Duisburg op +/-100m hoogte naar de IJsevallei (+/-40m).

Het gebied wordt gekenmerkt door vele kleine landschapselementen: bosjes, graften, holle wegen en bermen. Opvallend is de afwezigheid van bebouwing, wat prachtige vergezichten levert. De weinige doorgaande wegen geven dit gebied een ongekende rust. 

Dieren en planten

Op de Oude Trambedding leven planten en dieren die gebonden zijn aan droge leemgronden en afhankelijk zijn van de verwevenheid van landbouw en natuur.
Meerdere koppeltjes van de geelgors, braamsluiper en grasmus hebben er hun toevlucht genomen. De torenvalk huist in de nestkast op de hoge paal. In het open veld jagen ze naar hartelust op muizen.


De holten in de oude populieren bieden nest- of schuilplaatsen aan steenuilen, mezen, vleermuizen, wezels en hermelijntjes. Vleermuizen gebruiken de houtkanten van de trambedding als oriƫntatiepunt in het open landschap bij het jagen.
Enkele typische kalkminnende planten zoals beemdkroon, wilde marjolein, kardinaalsmuts en kornoelje tonen dat de leemlaag op bepaalde plaatsen rijk is aan kalk.

Natuurbeheer

In 2003 droeg de gemeente Tervuren het beheer van de Oude Trambedding over aan Natuurpunt. Om dit ongeveer 1km lange groene lint te versterken werd een 250 m lange houtkant aangeplant. De oude populieren werden geknot.

Toegankelijkheid

3,5 km niet bewegwijzerd wandelpad over deels verharde en deels onverharde wegen. Start aan de Rootstraat (Tervuren), tussen Veeweidestraat en Bredeweg. Aangelijnde honden welkom.

De Lijn: Bus 830 Machelene - Zaventem - Tervuren - Groenendaal, halte 'Duisburg Kerk' + 12 min wandelen. 

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Oude Trambedding groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Oude Trambedding".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Arnout De Greve arnout.de.greve@pandora.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.