Paelsteenpanne

Provincie West-Vlaanderen

De Paelsteenpanne (Bredene) is een natuurgebied aan de voet van de imposante Spanjaardduin.

Vol unieke fauna en flora, typisch voor de kust. Te bezoeken met gids of vrij te bezichtigen vanop de duinpaden

De fauna en flora is zeldzaam en  gevoelig voor te grote recreatiedruk.

Wandelen in Paelsteenpanne

Wandelingen met natuurgids op aanvraag.  De duinenrelicten zijn zo zeldzaam en de recreatiedruk zo groot, dat  we het gebied niet vrij toegankelijk kunnen maken.

Zie onze agenda.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn niet toegelaten. Kwetsbaar gebied

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Rode wandeling

wandelpad
4.27km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Startpunten

Bredene renbaan

Koninklijke Baan 249
Bredene
België

Bereikbaarheid

dichtbij tramhalte 'Bredene renbaan'

Zien en doen

Afbeelding
Orchidee aan poel
Serge Allein

Dieren en planten

Duinvorming start met de fixatie van stuifzand door de kolonisatie met biestarwegras. Wanneer het proces van duinvorming zich verderzet, kunnen de embryonale duintjes hoger worden en start de fixatie met helmgras. Zo hebben zich in de loop van een tiental jaar nieuwe zeereepduinen voor de oudere duinen gevormd. Typische soorten zijn zeeraket en stekend loogkruid. Natuurlijke duinvorming krijgt hier op die manier een kans.

Verstuiving is typisch voor het duinenlandschap. Door de verplaatsing van zandkorrels worden stuifduinen gevormd, die continu veranderen, zich verplaatsen en ‘wandelen’. Deze witte duinen zijn het leefmilieu van typische soorten zoals zeewinde en blauwe zeedistel. Ook duinfranjehoed, en de kustbehangersbij komen er voor.

Onder invloed van de bij storm overheersende noordwestenwind ontstaan duinen in de vorm van een hoefijzer. Het zand stuift uit tot aan het grondwaterniveau en het opgestoven zand stapelt zich op tot een paraboolvormig duin, dat zich blijft voortbewegen in zuidoostelijke richting. In het kielzog van dat bewegende duin ontstaat een natte duinpanne. Deze vochtige omgeving vormt opnieuw een waardevol habitat. Zo bloeien hier zeldzame planten zoals duizendguldenkruid, moeraswespenorchis, geelhartje, addertong en zomerbitterling. Hier en daar in het gebied zijn ook enkele duinpoelen : je vindt er Kleine watersalamander en vele libellen.

Verderop waar het duinzand langer gefixeerd wordt door vooral zandzegge ontstaan mosduinen en kleurrijke kalkgraslandjes met duinsterretjesmos, muurpeper, walstrobremraap en bokkenorchis.

Ook ontwikkelen er zich dwergstruwelen met kruipwilg, rond wintergroen en puntwasplaten. Maar bijna de helft van de Paelsteenpanne is ingenomen door duindoornstruweel. Via hun worteluitlopers kunnen duindoorn en sleedoorn zich snel uitbreiden en het overige duinlandschap overwoekeren ten koste van duingrasland en vochtige duinpannen. In dit struweel broeden nachtegaal, fitis en braamsluiper. Daarnaast bieden de bessen in het najaar welgekomen voedsel voor de vele trekvogels.

Over dit gebied

Het erg kalkrijk gebied bestaat uit een bonte mozaïek van duinstruweel, graslandjes, drogere mosduinen, enkele poelen en een lagergelegen, natte duinvallei. De afwisseling in vegetatie levert er tal van natuurpareltjes op.
De kalkrijke panne bestaat uit verscheidene bijna ondoordringbare duindoornstruwelen. Tegen de zeereepduinen is onder invloed van uitstuiving door de wind tot op de grondwatertafel een vochtige duinvallei ontstaan. Die komt in de winter vaak onder water te staan.
Dit duin is bekend bij de vogelkijkers als een uitstekende uitkijk voor het waarnemen van trekvogels: zeevogels bij noordwest- en westenwind, zangvogels bij oostenwind.
Op een steenworp van het naaktstrand van Bredene is de Paelsteenpanne helaas niet vrij toegankelijk. De duinenrelicten zijn zo zeldzaam en de recreatiedruk zo groot, maar je kan het natuurgebied straffeloos bekijken vanaf de paden in de duinen.
Wandelingen met natuurgids kunnen op aanvraag. 

Afbeelding
Overzicht Paelsteenpanne
Geert Jonckheere
Afbeelding
Lente in de Paelsteenpanne
Serge Allein

Wat doet Natuurpunt

Het beheer van Natuurpunt vzw beoogt hoofdzakelijk het instandhouden van de aanwezige diversiteit, d.w.z. het intomen van de steeds weer oprukkende Duindoorn, het maaien van de graslandjes en het herstel van de poelen. Het beheersplan voor de toekomst omvat het hier en daar terug aanzwengelen van het kleinschalige zandverstuivingsproces, wat bijzonder belangrijk is voor het voortbestaan van de aanwezige natuurwaarden.

De grazers (gallowayrunderen, ezels of boerenpaarden) kunnen het hele jaar op het terrein blijven en verdragen barre weersomstandigheden. Het duinstruweel zorgt voor een natuurlijke beschutting tegen regen en wind. Een dikke vacht of vetlaag beschermt de dieren tegen de koude. Let op: Gelieve voldoende afstand tot de dieren te bewaren en ze niet aan te raken of te voederen.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Paelsteenpanne

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Paelsteenpanne' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water