Perlinkvallei

Perlinkvallei

Horebeke, Zwalm
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

In de Vlaamse Ardennen vind je de Perlinkvallei. Het natuurgebied ligt in een mooie vallei aan de rechteroever van de Perlink- of Boekelbeek in Sint-Blasius-Boekel. De beek heet stroomafwaarts Moldergembeek en mondt in Nederzwalm uit in de Zwalm onder de naam Peerdenstokbeek.

Toegankelijkheid

Wie het hart van het gebied wenst te bezoeken, kan een wandeling met een natuurgids aanvragen.

Beschrijving van het natuurgebied

Het glooiende landschap met zijn valleibosjes, kleine moerasjes, struweel, hooiland, weiden en akkers, is even divers als de namen van de beek. Op de beboste steile hellingen ontstaan heel wat bronbeekjes. De voorjaarsflora in de bosjes is spectaculair. Het landschap in de niet-beboste delen wordt gekenmerkt door bomenrijen en kleine landschapselementen zoals knotwilgen, hagen en boomgaarden. 

Dieren en planten

Vele oude bosplanten, zoals bosanemoon, wilde hyacint, wrangwortel en eenbes komen verspreid voor. Daslook is plaatselijk zelfs vlakbedekkend aanwezig. Andere lentebloeiers zoals slanke sleutelbloem, muskuskruid, gevlekte aronskelk en salomonszegel vind je op de meeste percelen. Typisch voor de beekoever is de paarse schubwortel, een mooie parasitaire plant.

Naast padden en kikkers komen drie soorten salamanders in de poelen voor.

Natuurbeheer

Het beheer bestaat enerzijds uit de verdere ontwikkeling en verbetering van het valleibos en anderzijds uit hooilandbeheer, aanplant en onderhoud van de kleine landschapselementen.

De Perlinkvallei is een natuurgebiedje dat best aansluit bij de 'natuur-in-je-buurt-filosofie'. Regelmatig worden beheeractiviteiten georganiseerd met vrijwilligers uit de buurt. ‘De Baobab’ de basisschool van Sint-Blasius-Boekel is peter van het natuurgebied. De kinderen uit de buurt kunnen in hun onmiddellijke omgeving de natuur actief beleven in het bos, aan de poel, in de hooiweide en de kleine boomgaard. Zij helpen appelen plukken en bos aanplanten. Zo is het kleine natuurgebied een grote surplus voor de mensen in de omgeving.

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
6.60km

Perlinkvallei - blauwe wandeling

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Perlinkvallei groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Perlinkvallei".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Perlinkvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.