Raspaillebos

Provincie Vlaams-Brabant, Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Raspaillebos

Heel het jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. De paden zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Stevige stapschoenen aanbevolen. In regenperiodes zijn laarzen een must. Honden welkom, aan de leiband.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha

Kaart van het gebied

5 routes

Oranje wandeling

wandelpad
2.61km
Gemiddeld 39 minuten wandeltijd

Markvallei

wandelpad
6.75km
Gemiddeld 100 minuten wandeltijd

Gele wandeling

wandelpad
3.97km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
1.98km
Gemiddeld 30 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
3.59km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Startpunten

Raspaillebos


Galmaarden
België

Raspaillebos


Grimminge
België

Zien en doen

Wil je het Raspaillebos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Koen Steenhoudt, 054-58 67 58

Dieren en planten

Vanaf  het vroege voorjaar tot in de late lente kleurt het bos geel, wit en paars met wilde narcis, bosanemoon, maagdenpalm, boshyacint en daslook. Het frêle voorjaarsgroen van de beuken verandert in de zomer naar diepgroen en wordt gelig bruin in de herfst.

Vooral langs de bosdreven schept het hakhoutbeheer een ideaal milieu voor zeldzame bosvlinders, zoals iepenpage, eikenpage en kleine ijsvogelvlinder. Ook keizersmantel, grote weerschijnvlinder en boswitje doen hier dartele zomerdansjes.

Via kleine ingrepen langs de bronbeken krijgt ook de vuursalamander nieuwe kansen. Overdag verstopt de salamander zich onder stenen, boomstronken of in oude muizenholen. Jagen doet  hij ’s nachts. Alleen bij regen kan je hem overdag zien.

Over dit gebied

Het Raspaillebos is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Het bos ligt in de gemeente Geraardsbergen, vlak bij de provinciegrens met Galmaarden. Je kan hier wandelen dat het een lieve lust is.

Als overblijfsel van het grote Kolenwoud, vormt het Raspaillebos een geheel met het Moerbekebos, het Karkoolbos en het Kluisbos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied zo goed als kaalgekapt. Toch was het nooit cultuurland, zodat het zijn plantenrijkdom behield.

Wandelen in het Raspaillebos biedt voor elk wat wils. De zuidrand van het Raspaillebos is één groot bronamfitheater. Overal in de hellingknikken sijpelt kalkrijk water uit de bodem en ontspringen beekjes. Hier ontwikkelde zich rijke flora die in het voorjaar een lappendeken vormt van blauw, wit en geel. Op de top van de Bosberg heb je dan weer een schitterend uitzicht over de Dender- en Markvallei. Een weids panorama met tientallen kerktorens strekt zich uit tot aan de Brusselse horizon.

Geschiedenis van het gebied

Als overblijfsel van het grote Kolenwoud, vormt het Raspaillebos een geheel met het Moerbekebos, het Karkoolbos en het Kluisbos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied zo goed als kaalgekapt. Toch was het nooit cultuurland, zodat het zijn plantenrijkdom behield.

Door het Moerbekebos loopt een oude kasseiweg, de Bosberg. Aan de oorsprong van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Raspaillebos lag een kluis; wanneer de kluis verdween bleef de kapel staan. Deze kapel zou in 1650 opgetrokken zijn nadat een kluizenaar een Mariabeeld aan een boom had opgehangen.

Bij de opstanden van Gent en andere steden tegen het grafelijk gezag speelden bossen een belangrijke rol. Vele opstandelingen doken tijdens de grafelijke repressie onder in de bossen. In 1382, tijdens de eerste opstand, verschansten een aantal vluchtelingen en ballingen uit Geraardsbergen, Dendermonde en Aalst zich in het Raspaillebos, van waaruit de omgeving werd geplunderd en gebrandschat. Het Raspaillebos zou ook als schuilplaats voor de roversbende van Jan de Lichte hebben dienstgedaan. 

In het Raspaillebos vindt men de Juffrouwkapel, in de volksmond gekend als ’t Iffraken. De kapel werd opgericht rond 1860 ter ere van de Heilige Apollonia. Nadat ze in 2012 was ingestort, werd ze door vrijwilligers van Natuurpunt volledig heropgebouwd met authentieke materialen en volgens bouwtechnieken uit de 19de eeuw.

Wat doet Natuurpunt

Natuurbeheer

In  het  bos  worden  exoten als lork, populier en Amerikaanse eik door streekeigen soorten vervangen. Daarna mag de natuur het bos weer veroveren. Dood hout blijft liggen of staan omdat het belangrijk is voor zwammen, insecten en dieren die in holen leven. Waar het de fauna of flora ten goede komt, wordt het traditionele beheer van hak- of middelhout hersteld. Op de akkers en weilanden rond het bos kan bos spontaan ontwikkelen. Begrazing moet er voor zorgen dat dit nieuwe bos nooit volledig dicht groeit. Waar hagen en wilgen het landschap sieren, moet begrazing de kleinschalige structuur in de hand werken. Het doel hier is een open grasland met struwelen. Op termijn ontstaat zo een gevarieerd landschap waar de grenzen  tussen  het  bos  en zijn omgeving vervagen.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Natuurpunt Fonds

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Natuurpunt Fonds' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners