Kleine karekiet
Shutterstock

Rietsnijderij

Temse, Waasmunster
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Rietsnijderij is een uniek zoetwaterschor, bekend om zijn bloeiende dotterbloemen, goed te overzien van op de dijken. Het is gelegen in Waasmunster langs de Durmedijk (linkeroever).

Toegankelijkheid

Het gebied is enkel toegankelijk tijdens geleide wandelingen.

Beschrijving van het natuurgebied

Bij elk hoogtij overspoelt de Durme het natuurgebied. Daarom noemen we het een zoetwatergetijdeschor. Door de afdamming van de meeste getijdenrivieren zijn schorren erg zeldzaam. Daarom vormen de resterende slikken en schorren, zoals de Rietsnijderij, natuurgebieden van internationale waarde. De natuur paste zich op een unieke manier aan aan deze dagelijkse overstroming.

Dieren en planten

Bijzondere moerasvogels als de blauwborst en de kleine karekiet bevolken de metershoge rietkragen.

De spindotterbloem is te onderscheiden van de gewone dotterbloem doordat de knopen van de bloeistengels massief zijn, verdikt, en een elleboogvormige knik hebben. Later vormen ze korte, dikke bijwortels. In Vlaanderen komt de plant voor langs de Schelde. De soort heeft zich gespecialiseerd in een bijzondere manier om zich vegetatief te vermeerderen. Op de knopen, in de bladoksels van de oude bladen, ontwikkelen zich jonge bladen met bijbehorende wortels. De wortels zitten als kluwen bijeen. Zodra de tussenliggende stengeldelen zijn vergaan kunnen de jonge plantjes door het water worden verspreid en elders uitgroeien tot nieuwe planten.

Natuurbeheer

Vroeger sneed de lokale bevolking het riet en maakte er rietmatten of dakbedekking van. Nu zetten de vrijwilligers van Natuurpunt dit maaibeheer voort. Zo gaan netels en winde de rietkraag en de dotterbloemen niet overwoekeren. Samen met een schor te Hamme beheert onze vereniging hier bijna 3 ha.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Rietsnijderij groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Rietsnijderij".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Rietsnijderij verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Gustaaf Lerno: 03/772 43 06 of 0495/49 13 91

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.