Rosdambeekvallei - Natuurpark Levende Leie

Provincie Oost-Vlaanderen

Prachtige elzenbroekbossen

Unieke natte veengrond

Bloemen- en plantenweelde

Wandelen in Rosdambeekvallei - Natuurpark Levende Leie

In de toekomst zal de Rosdambeekvallei opengesteld worden voor het publiek, in samenspraak met buurtbewoners. Zo kan iedereen er komen wandelen en verpozen. Momenteel is dat helaas nog niet mogelijk.

In tussentijd kun je wel al terecht in het deel van de Rosdambeekvallei dat deel uitmaakt van het Gentse Parkbos. Vanuit de Rosdamstraat is een knuppelpad ingericht om het gebied toegankelijk te maken. Volg de blauwe Rosdambeekroute voor een wandeling van 5,5 km doorheen de vallei en de boskern Grand Noble.

Meer info kan je ook vinden op www.levendeleie.be

Wil je het project Natuurpark Levende Leie steunen? Klik hier

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

  • Geen bewegwijzerde routes aanwezig

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Op stap met een gids? Neem contact op met het lokale vrijwilligersteam via onderstaande knop.

Dieren en planten

Heel wat stukken van het noordelijke deel van de Rosdambeekvallei staan op de Biologische Waarderingskaart ingekleurd als biologisch (zeer) waardevol. Een belangrijk deel bestaat uit een prachtig elzenbroekbos, misschien wel het mooiste van Gent! Deze bossen zijn een van de weinige plaatsen in Gent waar nog goudveil voorkomt. We vinden hier ook veel elzenzegge, een zeldzame zeggensoort die ook in de Vinderhoutse Bossen nog te zien is. In het voorjaar kun je er ook dotterbloemen en pinksterbloemen aantreffen.

En dit gebied heeft nog meer in petto. Naast het bos is er een tweede deel met kruidenrijke natte graslanden en een derde deel dat bestaat uit een bijzonder bloemrijke ruigte met veel knoopkruid en margriet – een ideale plek voor vlinders, bijen en andere insecten.

In het zuidelijke deel is de stad Gent aan zet. Daar bevindt zich een kleinschalig meersenlandschap, met laaggelegen weiden, knotbomenrijen, ruigtes en houtkanten.

In het Gentse is bijna alle veen afgedekt door alluvium, dat is het losse materiaal (zand, leem of klei) dat door een rivier wordt afgezet. In de Rosdambeekvallei – een zijdalletje van de Leie met op het einde een flessenhals (een soort ’knijp’) in de verbinding tussen beide – is dat niet het geval. Hier bestaat de bovenste laag uit pure, mineralenrijke veengrond. Die is zeer nat en weinig draagkrachtig. Als je erop wandelt, krijg je een verend gevoel zoals op een trampoline. Op zo’n natte bodem zijn de landbouwmogelijkheden uiterst beperkt, maar er zijn wel bijzonder veel kansen voor de natuur.

Wat doet Natuurpunt

Natuurpunt is eigenaar van het gedeelte ten noorden van de E40. Ten zuiden van de E40 is de stad Gent aan zet. Ook zij heeft erg ambitieuze plannen. Beide delen van de Rosdambeekvallei zullen in de toekomst een belangrijke schakel vormen tussen het Natuurpark Levende Leie en het Parkbos.

Bij een optimaal natuurbeheer kunnen we hier – net als in de vallei van de Zeverenbeek (Deinze) en in de Damvallei (Destelbergen) – geweldige dingen verwachten. De grootste bedreiging vormt de verdroging van het veen, ook wel ‘veraarding’ genoemd. Door die verdroging ontstaat namelijk een sterke eutrofiëring, met brandnetels en ‘verbraming’ als gevolg.

Afdeling

Rosdambeekvallei - Natuurpark Levende Leie wordt beheerd door

Meehelpen?

Zin om deel uit te maken van het jonge maar groeiende beheerteam in de Rosdambeekvallei? Neem contact op: [email protected]

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Rosdambeekvallei - Natuurpark Levende Leie

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Rosdambeekvallei - Natuurpark Levende Leie' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water