Hugo Willocx

Schijnvallei - De Pont

Antwerpen, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zoersel
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

Op minder dan 10 kilometer van de kathedraal van Antwerpen liggen in deze vallei nog heel wat graslandjes, bosjes, struwelen en ruigtes. Op je wandeling kan je vogels, insecten en planten ontdekken.

 

Toegankelijkheid

De wandelpaden rond het gebied zijn het hele jaar vrij toegankelijk voor wandelaars. Laarzen zijn een noodzakelijk schoeisel. Het gaat hier immers om een nat en moerassig gebied. Honden moeten altijd aangelijnd met een leiband van maximaal 2 meter. Het is niet toegelaten de dieren en planten te verstoren. Groepen kunnen contact opnemen voor een geleide wandeling. 

De Pont ligt in het Schildehof. De gelijknamige straat is een zijstraat van de Bellevuedreef, op zich een zijstraat van de Turnhoutsebaan. Het natuurgebied is bereikbaar via het pad links van de Oranjerie, vlakbij de parking van het Schildehof. Daar staat een informatiebord van het gebied met wandelkaart.

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

De rivier Groot Schijn ontspringt in het oosten, in Westmalle, en stroomt westelijk naar Oelegem, Schilde, Wommelgem, Wijnegem, Borgerhout en Deurne. Vervolgens stroomt ze naar de Schelde, door Antwerpen.

Langs deze rivier liggen enkele honderden hectare open, vaak groene ruimte. Het is echter moeilijk om langs de rivier te wandelen of te fietsen. Op vele plaatsen zijn namelijk de percelen tegen de rivier afgesloten en de hogere delen zijn vaak bebouwd.

De Schijnvallei kent een aantal interessante groengebieden, waarvan sommige in beheer zijn van Natuurpunt. Dit zijn het park van Schilde, met daarin het natuurgebied De Pont, het Veer en de Beemdkant te Wommelgem. De Pont herbergt op een kleine oppervlakte, een schat aan biodiversiteit. Je vindt er een vijver met open water, een stuk rietland, hooiweide, bos en een groot stuk half open landschap met begrazing.

 Top

Ijsvogel

Dieren en planten

Moerasvogels zoals de bosrietzanger en de ijsvogel vertoeven graag in het waterrijke gebied. Ook de vos en de buizerd doen het hier goed. De dotterbloem, de sleutelbloem en het blauwe gildkruid groeien hier welig.

In de zomer staat heel De Pont in bloei en kan je er allerlei dieren zien. Zo broeden er rietvogels, zwemmen er heel wat dieren in en op de centrale plas en worden de bloemen bezocht door tientallen soorten insecten.

IJsvogel, torenvalk en nachtegaal broeden jaarlijks in het gebied. Roerdomp en wintertaling bezoeken De Pont in de winter. Bosanemoon, speenkruid en slanke sleutelbloem domineren het voorjaar. De pareltjes van de late lente zijn bijenorchis en bosorchis en hoogzomer wordt opgesmukt door heelblaadjes en watermunt. Het herfstseizoen wordt aangekondigd door heel wat paddenstoelen zoals het fluweelpootje of de peksteel.

 Top

Natuurbeheer

Door jarenlang te lobbyen is Natuurpunt Schijnvallei erin geslaagd deze vallei bekend te maken. De Pont sluit aan bij het Schildehof en is ook eigendom van de gemeente Schilde, maar Natuurpunt beheert het gebied. Het beheer is gericht op het behoud van zoveel mogelijk verschillende biotopen. Tijdens je bezoek kom je soms gallowayrunderen of pony’s tegen. Deze grazers helpen ons bij het beheer van het gebied. Met hun graasgedrag zorgen ze voor een lappendeken van planten.

Slechts een klein deel van het landschap nabij de brug naar Oelegem bleef ongestoord. Daar groeit nu nog een écht oud elzenbroekbos met kwel. Kwel betekent dat er grondwater aan de oppervlakte komt, wat uitzonderlijke natuur met zich mee brengt. Natuurpunt beheert het bos als hakhout: elke tien jaar de bomen tot net boven de grond kappen en de takken terug laten uitschieten. Vroeger diende het hakhout als geriefhout. Door om de tien jaar enkele bomen te kappen, blijft een open, nat bos behouden. Dotterbloem, slanke sleutelbloem en andere voorjaarsbloeiers kleuren in het voorjaar het bos.

Natuurpunt organiseert tijdens de amfibieëntrek ook overzetacties. Zo zetten vele enthousiaste vrijwilligers, met hulp van de gemeente Schilde, elk jaar ongeveer 2300 amfibieën veilig de straat over.

 Top

Verder wandelen in de buurt

Zevenbergenbos

Fort 3 van Borsbeek

Klein Zwitserland

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.30km

Schijnvallei - De Pont - groene wandeling

4.80km

Schijnvallei - De Pont - oranje wandeling

4.60km

Schijnvallei - suggestiewandeling via knooppunten

Volg de knooppunten 91-38-34-35-91
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Schijnvallei - De Pont groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Schijnvallei - De Pont".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Schijnvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jens Verwaerde, 0476-03 94 90.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.