Duizendjarige eik
Vilda

Site van de Duizendjarige eik en Willekensberg

Lummen
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Vogelkijkhut
Natuurpunt beheert de getuigenheuvel Willkensberg en, aan de overkant van de autosnelweg, ook een bloemenweide en oude akkers naast de bekende Duizendjarige eik. Op de uitkijktoren aan de Duizendjarige Eik heb je een prachtig zicht over het natuurgebied Vallei van de Zwarte Beek. Geniet van de rust en laat je inspireren door deze mysterieuze plek.

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Er vertrekken wandelingen vanuit het centrum van Lummen naar de Willekensberg en de Duizendjarige Eik, maar ze lopen deels langs drukke wegen en bebouwing, en slechts deels in natuurgebied. De wandelingen verbinden dus stukken natuurgebied met de dorpskern. Stevige stapschoenen aanbevolen.

Adres: Dikke Eikstraat, 3560 Lummen.

Beschrijving van het natuurgebied

De Duizendjarige Eik, een karakteristieke oude eikenboom, wordt niet beheerd door Natuurpunt, maar wel de bloemenweide en de oude akkers ernaast. Het is een aangename plek om een ommetje te maken of even te picknicken.

De Willekensberg is, net als de Venusberg, een getuigenheuvel. Tussen de zeventig en twee miljoen jaar geleden lag de plek in de zee. Door eb, vloed en zeestromingen ontstonden zandbanken die later versteenden tot ijzerzandsteenbanken. Een van deze zandbanken vormt nu het natuurgebied De Willekensberg. Deze getuigenheuvels strekken zich vandaag de dag nog altijd uit van Hasselt tot in Cap Gris-Nez (Frankrijk).

De Willekensberg is na de Tweede Wereldoorlog bebost met naaldhout voor de mijnindustrie. Natuurpunt probeerde in een eerste fase de uitheemse soort Amerikaanse vogelkers te bestrijden. Ondertussen ging ook een tweede fase van start. Het naaldbos werd omgevormd naar een loofbos. Loofbossen hebben een soortenrijke kruid- en struiklaag en een veel grotere biodiversiteit.

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
10.00km

Willikensberg - Rode Wandeling

5.70km

Willikensberg - Blauwe Wandeling

7.60km

Willikensberg - Oranje Wandeling

6.30km

Willekensberg - Lumensbroek Wandeling

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Site van de Duizendjarige eik en Willekensberg groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Site van de Duizendjarige eik en Willekensberg".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Willekensberg verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Maak dan een afspraak met Jan Kenens - 011-45 01 91

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.