Lieveheersbeestje
Kevin Feytons

Stiemerbeekvallei

Genk
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare

De Stiemerbeekvallei is één van de trekpleisters van Limburg. De natuurwaarde van deze beekvallei is erg hoog.

Beschrijving van het gebied

De Stiemerbeekvallei is een natuurgebied ten noorden van Genk, deels gelegen binnen de bebouwing van Genk en Waterschei. De Stiemerbeek stroomt langs de rand van het Kempens Plateau en is daar tamelijk diep ingesneden. In de glooiende oevers zijn bronnetjes te vinden. Hoewel de beek is rechtgetrokken, vertegenwoordigen de percelen langs de beek hoge natuurwaarden. De Stiemerbeekvallei vormt een verbindende schakel tussen de Bosbeek en het natuurgebied De Maten.

Dieren en planten

Langs de Stiemerbeek zijn er moerassige ruigten, met een grote rijkdom aan kruiden. Opvallende soorten, zoals wederik, kattenstaart en kale jonker, geven in de lente en in de zomer steeds weer kleur aan het moeras. De ruigten zijn vooral in de zomer een paradijs voor allerhande soorten insecten die op de kruiden een rijk gedekte tafel vinden. De zweefvliegen en de boktorren vallen op wanneer zij nectar gaan halen op de schermen van de berenklauw en de engelwortel. Verder zijn er nog heel wat interessante soorten vlinders, libellen, lieveheersbeestjes en amfibieën te vinden.

Natuurbeheer

De Stiemerbeekvallei zal van aan het Thor Park tot in natuurgebied De Maten beter toegankelijk gemaakt worden voor fietsers en voetgangers. De stad Genk laat daarvoor een masterplan uitwerken. Er wordt nagegaan hoe de vallei beter kan verweven worden met de stad. Bedoeling is dat er een groen-blauwe ader doorheen Genk gecreëerd wordt: een verbindingsnetwerk voor voetgangers en fietsers.

Toegankelijkheid

Dit gebied is het hele jaar door vrij toegankelijk voor het publiek.

 

 

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Stiemerbeekvallei groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Stiemerbeekvallei".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Stiemerbeekvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Pierre Cuypers, 089/361108 of 0487/459623.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.