Vallei van de Sint-Annabeek

Provincie Limburg

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je de Vallei van de Sint-Annabeekverkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Nico Dieu, 012-74 62 53.

Over dit gebied

 

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar door vrij toegankelijk voor het publiek. Vele veldwegen op deze wandeling liggen er dikwijls zeer modderig en glibberig bij, dus stevige wandelschoenen of laarzen zijn aanbevolen.

Vanuit het pittoreske dorpje Zammelen leidt de oranje route je van het natuurgebied Zammelen via de vallei van de Mombeek naar het kastelendorp Gors-Opleeuw. De wandeling herbergt natuur en cultuur en zorgt voor heel veel afwisseling op je wandeltocht. Langs het voormalige fruitspoor heb je mooie uitzichten op het omliggende landschap. Je kan de rode, oranje en blauwe route combineren tot een landschapswandeling van 13 km (ongeveer 3 uur). Aan de kerk van Zammelen staat een infobord met de uitgestippelde wandelingen.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Maretak

Beschrijving van het gebied

De Sint-Annabeek ontspringt ten oosten van Borgloon en mondt iets ten zuiden van Gors-Opleeuw uit in de Mombeek. De verbinding tussen het natuurgebied Zammelen en het natuurgebied Sint-Annabeekvallei vormt een kleinschalig maar heel waardevol gebied.

In het natuurgebied de vallei van de Sint-Annabeek kan je nog zien waar het vroegere, zogenaamde fruitspoor liep. Via die spoorweg werd het fruit uit de nabijgelegen hoogstamfruitboomgaarden getransporteerd. De hoge bedding van de spoordijk is nog duidelijk zichtbaar.

De spoorweg bracht vanaf 1879 industrie naar het zuidelijke deel van Limburg en toverde Haspengouw om tot het huidige bloesemparadijs. Later verminderde het gebruik, tot dat in 1958 de laatste pendeltrein en in 1965 de laatste goederentrein over de zate reed. Om het wegverkeer meer ruimte te geven, werd de zate aangeduid op het gewestplan als zone voor een expresweg. Er kwam snel hevig verzet zodat die plannen werden opgeborgen en de vallei van de Sint-Annabeek'parkgebied' werd. Enkele jaren geleden kreeg Natuurpunt het gebied in beheer. Sindsdien verovert de natuur het het gebied en vinden veel planten en dieren er een thuis.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Afbeelding
Eikelmuis

Dieren en planten

De heuvelachtige vallei in Vochtig-Haspengouw is een lappendeken van wilgenstruwelen, rietveldjes en dottergraslanden. Het hele jaar door kan je maretak aantreffen in de boomkruinen. Wilde orchideeën geven de graslanden kleur in de lente. Dat landschap is ideaal voor reeën, eekhoorns en eikelmuizen. Sperwers, buizerden, boomvalken, torenvalken, zomertortels, kleine bonte spechten, nachtegalen, tjiftjafs, braamsluipers, grauwe vliegenvangers en wielewalen broeden in of rond het natuurgebied.

Op de oevers van de beek ontwikkelt zich een mooi bos met in het voorjaar een bloemenpracht van bosanemoon, slanke sleutelbloem, gevlekte aronskelk en het minder opvallende muskuskruid. Ook de moerasruigten zijn erg kleurrijk, met wit van moerasspirea, paars van echte koekoeksbloem en geel van dotterbloem en kleine ratelaar. Op en rond de zate scharrelt de das rond op zoek naar regenwormen.

Even verder, in de richting van het fietspad, kan je een poel bezoeken waar amfibieën zoals groene kikker, gewone pad en alpenwatersalamander zich goed thuis voelen.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Natuurbeheer

Er wordt een hakhoutbeheer nagestreefd, dit in functie van soorten als de hazelworm en de das. De open percelen ondergaan een intensief maaibeheer, om hun open karakter te behouden.

 Top

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen

Greenspots zijn eersteklas natuurwandelingen waar je kan wandelen zonder de natuur te verstoren. Daarvoor zijn de wandelgebieden voorzien van allerlei constructies zoals knuppelpaden. Volgende gebieden behoren ook tot een Greenspot:

Vallei van de Herk (Rullingen)

Hoogstamgordel Grootloon (Grootloon)

Munsterbos

Wijngaardbos (Vrijhern)

De Knoppel (Mettekoven)

Alle greenspots zijn gebundeld in een verzamelbox (15 euro).

 Top

Afdeling

Vallei van de Sint-Annabeek wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Vallei van de Sint-Annabeek

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Vallei van de Sint-Annabeek' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water