Kevin Feytons

Wormelaar - Dalemansbos

Zemst
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

In de Wormelaar in Zemst kan je wandelen langs monumentale oude bomen, vijvers en een historische kapel. In de lente tooien voorjaarsbloeiers het oude bos. De grote pimpernel en de kamsalamander vinden hier een thuis.

Toegankelijkheid

Wandelaars kunnen Wormelaar en Dalemansbos ontdekken via het uitgestippelde wandelpad. Honden zijn welkom aan de leiband zodat ze de kwetsbare natuur niet verstoren. Bij sterke wind is de wandellus niet toegankelijk.

Beschrijving van het gebied

Dalemansbos, deel van Wormelaar, werd aangelegd als een groots kasteelpark. Het gebied,  bestaande uit 24 ha bos en 24 ha weiland, bevindt zich tussen Zemst-Centrum, Zemst-Laar en Zemst-bos. Het bos heeft één grote en enkele kleinere vijvers. Ook vormt het het brongebied van de Kleempoelbeek en de Molenbeek, waarvan het snel stromende water nog glashelder is. Vlak bij het bos staat de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van 7 smarten (of Kapel van Deudon), die grofweg rond 1875 werd gebouwd.

Een wandellus rond de vijvers voert je mee op een ware ontdekkingsreis. Ze brengt je langs oude metersdikke bomen met prachtige silhouetten: taxussen, een lindestoof, libanonceders,… en langs de eendenkooi.

Dieren en planten

In de lente kleuren typische voorjaarsbloeiers, zoals slanke sleutelbloem dit oude bos. Een oud bos betekent ook veel dood hout tot groot plezier van heel wat vogels en andere dieren. In de omliggende weilanden van Wormelaar bepalen oude fruitbomen het karakter van het landschap. De fruitbomen kregen in de loop van de jaren een aanzienlijke hoogte en omvang. Sommige perelaars hebben een stamomtrek van meer dan een meter. Ze vormen een goede broed- en schuilplaats voor allerhande dieren. Je vindt hier bloemrijke hooilanden waar grote pimpernel floreert en de kamsalamander in de poelen woont. In en rond het bos leven ook enkele reeën.

Natuurbeheer

De weilanden krijgen een beheer waar de natuur van profiteert. Geleidelijk plant Natuurpunt ook nieuwe fruitbomen en legt poelen aan. Zo krijgen bloemen en andere soorten nieuwe kansen om hier te leven.

Geschiedenis

Op de Ferrariskaarten(1777) is het gebied te zien als het Bois du Wormelaer, toen was het bos weliswaar een stuk groter. Het zuidelijk deel van het hedendaags bos bestond toen uit velden, de velden ten noorden van het bos waren dan weer een deel van het bos; men zou dus kunnen zeggen dat het bos in de loop der tijd naar het zuiden verschoven is. Het piepkleine historische gehuchtje Wormelaar is genoemd naar dit bos.

In de 19e eeuw werd het gebied aangekocht door Martial Deudon d'Heysbroeck uit Muizen (vandaar de naam ‘De Don’), die aan het geheel het huidige uitzicht gaf. Er werden bomen aangeplant, waaronder ook een aantal siersoorten en de vijver kreeg zijn definitieve vorm. Een eendenkooi is tot vandaag de aanwijzing van het doel van de inrichting, een jachtgebied voor de familie. Ondertussen is het bos enkele eeuwen oud en de aanwezige bomen getuigen met waardigheid van hun leeftijd.

Het gebied was lange tijd eigendom van de baron d'Arnethan. Begin 2015 werd het gebied aangekocht door Natuurpunt. Op 4 oktober 2015 werd het bos feestelijk geopend.

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.50km

Wormelaar - blauwe wandeling

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Wormelaar - Dalemansbos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Wormelaar - Dalemansbos".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Joanna Peeters jeanne.peeters@skynet.be, Wim Massant ingridwimlinde@gmail.com, Mark Vermeulen markvermeulen@skynet.be, Tom Van Doren tom.vandoren@gmail.com, Francis Wyns francis.wyns@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.