Thomas Vandenberghe

Zandgroeve Ganzemans

Neerijse
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Op het Plateau van Duisburg, op de grens tussen de deelgemeenten Leefdaal, Neerijse en Duisburg, rijgt Natuurpunt een aantal kleine natuurgebieden aan elkaar langs de oude trambedding van tram 296. Een van de gebieden is de zandgroeve Ganzemans.

Beschrijving van het natuurgebied

De zandgroeve Ganzemans werd tot 2002 ontgonnen door de NV De Kock. Naar het einde van de ontginning werd de watertafel geraakt en ontstond er een poel. Omstreeks dezelfde periode werd er een kleine populatie vroedmeesterpadden ontdekt. Een meevaller voor de soort, die voorheen lokaal alleen bekend was van de poel aan de Tersaerthoeve, zo'n kilometer verderop. De vroedmeesterpad is één van de zeldzaamste amfibiesoorten van Vlaanderen. In 2003 werd de poel i.s.m. de NV De Kock heringericht met steenhopen, een schiereiland, enz.

Je kan een mooie wandeling maken langs de oude trambedding en de zandgroeve. Langs de wandeling wisselen holle wegen, boscomplexen, weidse vergezichten, herenboerderijen en landelijke waterpartijen elkaar af. Echt genieten van de ongekende rust, zo tussen Leuven en Brussel!

Dieren en planten

Levendbarende Hagedis
De groeve herbergt een rijk palet aan grondsoorten wat zich ook uit in de bloemendiversiteit. Verder vind je er grote zijdebij, bastaardzandloopkever, groene loopkever, kleine vuurvlinder, bruin blauwtje, levendbarende hagedis, meerkikker, echt bitterkruid, zandblauwtje; ...

Natuurbeheer

De vroedmeesterpad gedijt het best in recent aangelegde, vegetatiearme wateren in een open omgeving met voldoende schuilmogelijkheden. Open zand is ideaal voor dit beestje omdat hij zich hier makkelijk kan ingraven en omdat dit bij de eerste zonnestralen snel opwarmt. De zandgroeve vormt dus de 'ideale' habitat, maar het is de laatste jaren gebleken dat regelmatige ruimingen in de poel en de aanleg van nieuwe voortplantingswatertjes erg belangrijk zijn. Het beheer voor de komende jaren is hier dan ook op gericht. We dunnen de bosopslag geregeld uit en zetten sommige verboste stukken om naar grasland.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Zandgroeve Ganzemans groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Zandgroeve Ganzemans".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Thomas Vandenberghe thomas.vdberghe@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.