Alpro en Natuurpunt beschermen de laatste grutto's in de Leiemeersen

Alpro en Natuurpunt beschermen de laatste grutto's in de Leiemeersen
Het natuurgebied Leiemeersen van Deinze maakt deel uit van het natuurpark Levende Leie, een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze.
Natuurpunt heeft er recent elf eeuwenoude percelen van ongeveer 6,22 hectare — meer dan 10 voetbalvelden — groot aangekocht.
Het voedingsbedrijf Alpro levert een bijdrage van 45.000 euro voor de aankoop van deze hooilanden binnen de Leiebocht achter het kasteel Ooidonk.
“De aankoop van deze percelen is cruciaal voor het behoud van de iconische weidevogel, de grutto”, zegt Koen Houthoofd (Natuurpunt tussen Schelde en Leie).
“Ook voor de kievit is deze zone erg belangrijk. Het beheer van de percelen zal dan ook afgestemd worden op deze vogels. Zo zal er bijvoorbeeld uitgesteld gemaaid worden om de nesten te vrijwaren.
De afspraken werden vastgelegd in een beheersovereenkomst die afgesloten werd met de landbouwers, die zullen instaan voor het beheer van deze percelen."
Eva De Keyser, duurzaamheidsmanager bij Alpro, vult aan:
“Met Alpro zetten we ons al jaren in om duurzaam om te springen met de natuurlijke rijkdommen van onze planeet. De zorg voor water, bodem en biodiversiteit is hierin essentieel. Onze plant based producten hebben zo een kleinere impact dan alternatieve zuivelproducten.
Om ons engagement ook lokaal concreet te maken investeren we nu in de bescherming en het herstel van de natuurwaarden langs de Leie.
Deze rivier neemt een belangrijke plaats in voor Alpro. De Leie is een belangrijke transportweg waarlangs jaarlijks heel wat grondstoffen worden aangeleverd. Daarnaast is de productiesite te Wevelgem gelegen langs de Leie. Het Leiebekken levert bovendien het water dat nodig is voor de productie.
De aankoop wordt mogelijk gemaakt door subsidies van het Vlaams gewest, de provincie Oost-Vlaanderen en de stad. We zijn erg tevreden dat we ons steentje kunnen bijdragen om samen met deze partners de biodiversiteit in de Leievallei te vrijwaren.”
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week