Amerikaan dringt clandestien Antwerpse haven binnen…
Natuurpunt-vogelkenner Peter Symens kon vrijdag z’n ogen niet geloven, toen hij bij het sluisgebouw van Kallo op een katvogel botste, een Amerikaanse zangvogel die nooit eerder in ons land werd vastgesteld.
De Katvogel (Dumetella carolinensis) is een zangvogelsoort die voorkomt van de Oost- tot Westkust van centraal Noord-Amerika. Overwinteren doet hij van Mexico tot Midden-Amerika. De naam katvogel dankt hij aan zijn wat miauwende, katachtige geluid, dat door geen enkele Europese soort wordt geëvenaard. De wat grauwgrijze vogel heeft een zwart kruintje, een lange zwarte staart en is vergelijkbaar met een slanke, kleine lijster.
Katvogels gedragen zich wat verborgen maar dit exemplaar liet zich geregeld uitstekend bekijken. Doorwinterde fotografen slaagden er zelfs in de vogel te fotograferen. Zaterdag en zondag beleefde de Kallosluis bijgevolg een drukke dag want niet alleen tientallen Belgische ornithologen zakten af naar de plaats van het onheil, ook Nederlandse, Franse en zelfs Duitse vogelkijkers wilden de kans niet onbenut laten om de soort ‘dichter bij huis’ te bestuderen. Het ging hier dan ook om slechts de zevende waarneming van deze soort in Europa…
Gissen naar een oorzaak voor deze verschijning is niet echt moeilijk. En neen, voor één keertje was er geen sprake van ‘invloed door klimaatsveranderingen’, maar van een ‘gewone’ dwaalgast, een ongelukkig stuurfoutje van de vogel dus. Klassiek daarbij is dat het vrijwel zonder uitzonderingen (zoals ook hier) om jonge vogels gaat. Vele van die Noord-Amerikaanse dwaalgasten, zoals steltlopers en eenden, bereiken Europa actief vliegend. Maar de meeste zangvogels die uit de koers worden geslagen, maken dankbaar gebruik van schepen om hun tocht verder te zetten nadat ze boven de oceaan zijn verdwaald. Boortorens of schepen zijn vaak het laatste reddingsmiddel om de uitgeputte vogels van de verdrinkingsdood te redden, maar op het einde van de rit blijken de meeste van die zangvogels het stresserende avontuur niet te overleven.
De Kallose ‘Grey Catbird’, zoals hij in het broedgebied wordt genoemd heeft de overtocht meer dan waarschijnlijk als illegale verstekeling gemaakt… Katvogels zijn namelijk middellange afstandstrekkers die de hele lange overtocht niet in één ruk op eigen kracht kunnen maken. Mogelijk was Kallo de eerste zeehaven die bij daglicht werd bereikt. De daar talrijk aanwezige ligusterbessen werden dan ook meteen intensief benut.
Zaterdag bleef de vogel nog trouw aan zijn vaste stek, maar wie het trieste regenweer niet wou trotseren viste naast het net, want zondag was de vogel alweer vliegen, of …varen.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week