Cijfers bevestigen urgentie betonstop ...
De immo- en bouwsector heeft jaren goed verdiend aan het verkavelen van open ruimte. De 'betonstop' vergt van hen een andere manier van ondernemen: verdichting in kernen, afbraak en heropbouw, renovatie... Sommigen houden liever vast aan oude gewoonten, en stellen de cijfers die aan de basis liggen van de betonstop platweg in vraag.
Onterecht, blijkt tijdens een hoorzitting in het parlement. Het Beleidsplan Ruimte maakt een correct onderscheid tussen ‘ruimtebeslag’ (33%) en ‘verharding’ (14%). Een procent meer of minder - afhankelijk van de definitie, meettechniek of toekomstmodel - verandert niets aan de toestand op het terrein: die is schrijnend. We zijn sowieso de sterkst verkavelde regio in Europa, en die trend zet gewoon door. De ruimtelijke problemen en kosten lopen torenhoog op. De cijfers bevestigen dat de betonstop beter vandaag dan morgen komt.
... maar regering kiest resoluut voor het omgekeerde
Vrijdag legde de regering de wettelijke basis voor het Beleidsplan Ruimte (zgn. codex-trein). Het voorstel bevat ook concrete wijzigingen over hoe en waar er gebouwd mag worden. Zo kan men voortaan oude villa's makkelijker omvormen tot meergezinswoningen, en dat is goed. Maar tegelijkertijd maakt men het ook mogelijk om te bouwen in waardevolle landschappen, daar waar dit vandaag amper of niet kan. In oppervlakte gaat het om bijna de helft van het agrarisch gebied. Dit is volledig in strijd met de principes die aan de basis liggen van de betonstop.
Het Vlaams parlement moet het voorstel nog wel goedkeuren. Natuurpunt vraagt een bijsturing.
Lees hier onze opinie over bouwen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week