Europa pakt leidersrol inzake natuurbescherming en duurzame landbouw

20 mei 2020 - In aanloop naar de internationale dag van de biodiversiteit (22 mei) lanceerde de Europese Commissie haar twee lang beloofde strategieën rond landbouw en biodiversiteit: de Farm to Fork-strategie en Biodiversity Strategy. Het zijn beide onderdelen van de Europese Green Deal, net zoals de eerder voorgestelde Europese klimaatwet. Natuurpunt is erg positief over deze strategieën en hoopt dat deze snel in uitvoering gebracht worden.
Dat de Europese commissie deze twee strategieën tegelijkertijd lanceert, toont het belang dat de Commissie hecht aan zowel een gezonde natuur als de productie van gezond voedsel in een duurzamer landbouwmodel. De twee kunnen immers niet los van elkaar gezien worden.
Ze geven ook aan dat de Commissie belangrijke lessen getrokken heeft uit de COVID-19-pandemie: een gezonde planeet is een voorwaarde voor een gezonde menselijke samenleving en de wetenschap moet politieke keuzes sturen om deze crisis aan te pakken.
Na een eerste lezing reageert Natuurpunt dan ook zeer positief op beide verregaande strategieën. Verschillende ambitieuze doelen springen in het oog, zoals:
- een stijging naar 30% beschermde gebieden op land en zee
- 50% minder pesticidengebruik
- 10 % van het landbouwoppervlak gereserveerd voor biodiversiteit
- bindende hersteldoelen voor ecosystemen
- en een beperking op het verbranden van bomen voor energie.
“Eindelijk zien we dat de Commissie het nodige geld op tafel wil leggen om het reeds gedane werk inzake Europese natuurbescherming af te maken. Met 20 miljard euro per jaar kunnen we de natuur vergroten, verbinden en klimaatrobuust maken zodat die ook volwaardig bijdraagt aan ieders gezondheid”, zegt Benno Geertsma, beleidsmedewerker Natuurpunt.
“De Europese Commissie ambieert ‘nulvervuiling’. Dit betekent onder meer met de helft minder pesticidengebruik. Daarnaast wil ze de verontreiniging uit kunstmest aanpakken. Veel van de voedingsstoffen uit kunstmest worden immers niet door planten opgenomen, wat leidt tot lucht-, bodem- en waterverontreiniging. Met deze ambitie onderneemt de commissie eindelijk actie om bodemherstel te bespoedigen en waterverontreiniging aan te pakken. Het bereidt de weg voor een landbouw die de biodiversiteit minder schaadt en duurzamer is,” aldus Bert Boonen, beleidsmedewerker landbouw Natuurpunt.
Met de uitrol van deze twee strategieën kan Europa wereldwijd een leidende rol opnemen om de klimaat- en biodiversiteitscrisis gezamenlijk aan te pakken. Voor heel wat soorten en ecosystemen is dit het nu-of-nooit-moment. Zonder grootschalig transformatief natuurbeleid, kunnen tot een miljoen soorten planten en dieren uitsterven. Veel hangt nu af van hoe de lidstaten deze twee strategieën zullen verwelkomen. “Met deze aanpak geven we een zeer duidelijk signaal richting de volgende internationale biodiversiteitstop in China. Europa neemt de crisis zeer ernstig, erkent de link met klimaat en gezondheid, en kiest voor de weg vooruit. Dit is waar we al jaren voor pleiten!”, vult Geertsma aan.
Natuurpunt vraagt ook de Belgische regeringen om deze strategieën te omarmen en als rode draad te gebruiken in het post-corona-herstelbeleid.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week