Fact check: ook aan Hoegaardse rioleringen nog (heel) veel werk

C Natuurpunt Velpe-Mene
11 januari 2019
Fact check: ook aan Hoegaardse rioleringen nog (heel) veel werk
Vandaag maakt de VMM zijn cijfers bekend rond de aansluitingen van de riolering. Daaruit blijkt dat 1 op 8 gezinnen niet is aangesloten op een gescheiden waterzuivering via riolering. Uit het rapport van VMM blijkt dat Vlaanderen nog veel werk heeft, maar hoe groot zijn de uitdagingen nog in Hoegaarden? En klopt het wel dat driekwart van haar inwoners reeds is aangesloten, zoals in de vandaag bekendgemaakte cijfers staat? Waterlopen en natuurgebieden in Hoegaarden ondervinden immers nog veel vervuiling via huishoudelijk afvalwater, sommige waterlopen zijn zelfs nog steeds een open riool. Er blijkt nog veel meer werk aan de winkel dan deze cijfers laten uitschijnen, ondertussen komt de Europese deadline van 2027 - die eerder al achteruit geschoven is - om alle Vlaamse waterlopen in gezonde toestand te krijgen langzaam dichterbij.
De graad van rioleringsaansluitingen die via de website van VRT kan geconsulteerd worden lijkt op het eerste zicht in Hoegaarden goed te zitten. Dit cijfer moet echter met een korrel zout genomen worden, omdat projecten in uitvoering of planning al voor verworven worden aanzien terwijl voor sommigen nog geen schup in de grond werd gestoken. Maar ook in reeds gecollecteerde delen van de gemeente zijn nog niet alle huizen aangesloten op de riolering. Hier heeft de gemeente nochtans de verantwoordelijkheid om samen met Fluvius huishoudens te verplichten aan te sluiten en hen daar zo nodig bij te helpen. Reeds in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stak het toenmalige - en huidige - bestuur via haar verkiezingsfolder een pluim op haar hoed door het virtuele aansluitingscijfer op het rioleringsnetwerk naar voor te schuiven als een verwezenlijking. In een zelfde beweging werd gesteld dat 'onze waterlopen zuiver zijn er er opnieuw vissen en andere waterdieren zwemmen'.
In de praktijk ziet het er vandaag nochtans allemaal wat troebeler uit dan geschetst. Zo is Hoksem (project in uitvoering) nog niet aangesloten, heeft Babelom al riolering van in de jaren 70 maar werd die nog niet aangesloten op een zuiveringsstation, heeft ook Meldert een oude riolering die niet is aangesloten op waterzuivering. In Outgaarden is dan weer wel gecollecteerd maar zijn nog niet alle huizen aangesloten (cfr klachten deze zomer). In Sluizen is ook een niet aangesloten riolering. In respectievelijk Hauthem en Rommersom zijn de aansluitingen in aanbesteding en in ontwerp (maar nog niet werkzaam). Hoegaarden telt als landelijke gemeenten heel wat alleenstaande en geisoleerde woningen. Die zijn ook niet aangesloten, maar er wordt ook geen beleid gevoerd rond IBA's (individuele waterzuivering).
Voor de kwaliteit van natuurgebieden is het belangrijk dat ze zuiver water ontvangen. In Hoegaarden is dit net andersom en fungeren natuurgebieden zoals Rosdel, Meldertbos en Mene-en Jordaan als zuiveringsstation voor huishoudelijk afvalwater. De omgekeerde wereld, dus. Door vrije meandering van de waterloop en de plantengroei (riet is bijvoorbeeld een belangrijke waterzuiverende plant) krijgt het water een extra zuivering. Maar de vuilvracht is zo groot dat ook de natuurgebieden dit niet meer verwerkt krijgen en ondertussen een hoop afvalstoffen en nutriënten opstapelen die daar niet thuis horen. Op sommige plaatsen is de beek 'biologisch dood' en is waardevolle moerasnatuur bedreigd of reeds verloren. Zo krijgen bijvoorbeeld de prachtige graslanden vol met wilde orchideeën in Meldert (achter de kerk) systematisch overspoeld met huishoudelijk afvalwater. Ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren met vrijwillige natuurbeheer, stelde Natuurpunt recent een achteruitgang vast door rechtstreekse lozingen die toenemen naarmate er bij gebouwd word in Meldert.
Natuurpunt Hoegaarden vind het anno 2019 eigenlijk niet meer normaal dat dorpskernen of gehuchten nog rechtstreeks lozen in waterlopen en natuurgebieden. De cijfers die VMM en het gemeentebestuur naar voor schuiven verbergen op rooskleurige manier dat euvel. Natuurpunt wil dat aankaarten om vooral niet op de lauweren te rusten en roept het nieuwe Gemeentebestuur op om een ambitieuzer beleid te voeren rond gescheiden riolering en daarbij op korte termijn hoogdringend een aantal knelpunten weg te werken. Niet alleen de natuur, maar ook inwoners, recreanten hebben nood aan zuiver water en levende beken.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week