Natuurbericht

Atalanta meest getelde vlinder in Vlaamse tuinen

03 augustus 2015

Natuurpunt heeft afgelopen weekend voor de negende keer het vlindertelweekend georganiseerd. Uit de resultaten op maandagmiddag blijkt de meest getelde vlinder de atalanta te zijn: een grote zwarte dagvlinder met witte en oranje banden. Deze trekvlinder beleeft een topjaar dankzij het warme weer. In 7100 tuinen werd meegeteld dit weekend.

In samenwerking met Natuurbericht.nl

Zoek nieuwsitems met een specifieke tag

Natuurbericht

Ongewoon weer brengt ongewone vlinders op de been

31 juli 2015

De allereerste Braamparelmoervlinder voor Vlaanderen, zwervende zeldzaamheden als de Bruine vuurvlinder, Grote weerschijnvlinder en Keizersmantel: het ongewoon droge en warme weer van de afgelopen periode brengt deze zomer ongewone vlinders op de been. Van algemene vlindersoorten worden dezer dagen dan weer minder exemplaren gemeld. Experts verwachten heel andere resultaten dan vorig jaar tijdens de nationale vlindertelling dit weekend.

Natuurbericht

Steenmarterschade neemt toe, maar is te voorkomen

30 juli 2015

Het aantal interventies voor autoschade waarvoor steenmarters verantwoordelijk zijn, is op vijf jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die Touring dinsdag bekendmaakte in Het Belang van Limburg. Experts verwachten dat het aantal Steenmarters de komende jaren nog zal toenemen. Het aantal schadegevallen hoeft niet mee te stijgen: met enkele maatregelen die schade vermijden, kunnen mens en Steenmarter best samenleven.

Verenigingsnieuws

Tel vlinders in jouw tuin tijdens het Grote Vlinderweekend van Natuurpunt

29 juli 2015

Dit weekend organiseert Natuurpunt voor de negende keer het Grote Vlinderweekend. De natuurvereniging roept iedereen op om mee vlinders te tellen in de tuin en door te geven via www.vlinderweekend.be. Met de jaarlijkse telling wil Natuurpunt de toestand van onze vlinders op de voet volgen.

Natuurbericht

Hittegolfpaddenstoel duikt weer op

27 juli 2015

Op 13 juli dook de zeldzame Compostchampignonparasol nog eens in ons land op. Deze soort werd in de warme zomer van 2006 voor het eerst in Vlaanderen gevonden, toen de temperaturen ook boven de 30 graden gingen. Deze tropische zwam verschijnt op rottend hooi en houtsnippers, liefst na een hevige bui.

Natuurbericht

Halsbandparkieten blijven Brussel verkiezen als favoriete slaapplaats

26 juli 2015

Met minstens 8000 zijn ze al, de halsbandparkieten in ons land. Meer dan de helft ervan gaat slapen in slechts vier bomen in het Park van Koekelberg in Brussel.

Natuurbeleid

Half miljoen Europeanen roept Europa op om wilde natuur te beschermen

24 juli 2015

Meer dan een half miljoen burgers uit de 28 EU-lidstaten hebben de Europese Commissie gevraagd om het Europese natuurbeleid te behouden en te versterken. Dat gebeurde in een publieksconsultatie over de bestaande Europese natuurwetgeving (de vogel- en habitatrichtlijnen). Een record.

Natuurbericht

Eerste Belgische telling van tropische Halsbandparkieten

24 juli 2015

Natuurpunt en Natagora organiseren de eerste telling om het aantal Halsbandparkieten in België in kaart te brengen. Dat is een tropische vogel die sinds 1966 aan een opmars bezig is. Vrijwilligers gaan gericht op zoek naar nieuwe slaapplaatsen.

Natuurbericht

Bos t’Ename: 5835 soorten, and counting

23 juli 2015

In het Bos t’Ename loopt al jaren een ambitieus inventarisatieproject. Het hele bos wordt uitgekamd, en dat voor zoveel mogelijk soortengroepen, waaronder veel insecten en andere ongewervelden. De bedoeling is om eindelijk een idee te krijgen van de totale soortenrijkdom van een bos. Als zodanig is dit een uniek project, niet enkel in Vlaanderen maar ook ver daarbuiten. Momenteel staat de teller op 5835 soorten, en daar komen er nog wekelijks bij.

Natuurbericht

Helft nachtvlinderjaar verloren

20 juli 2015

De activiteit van nachtvlinders wisselt sterk van nacht tot nacht. Dat heeft te maken met temperatuur, vochtigheid, maanfase en bewolking. Maar dit jaar bleef het aantal nachtvlinders in de lichtvallen tot nu toe steeds opvallend ondermaats. De laatste dagen worden er omwille van de zwoele nachten eindelijk wat meer gevangen, zo blijkt uit het nachtvlindermeetnet van Natuurpunt.

Natuurbericht

Eerste Belgische vogelkrullen groot succes om draadslachtoffers te doen dalen

17 juli 2015

België wordt doorkruist door een dicht netwerk van hoogspanningsleidingen. Voor vogels vormt dit netwerk vaak een levensgevaarlijke hindernis. Naar schatting vallen in België elk jaar 170.000 tot 500.000 ‘draadslachtoffers’: vogels die tegen de aardings- en/of geleidingskabels aanvliegen en hierdoor levensgevaarlijk gewond geraken. Een trieste balans, maar een casestudie langsheen de Doornikse Heirweg in Oudenaarde toont aan dat dit probleem op een zeer efficiënte manier kan worden verholpen.

Vrijwilligers

Geef tekenbeten door via TekenNet.be

14 juli 2015

n de zomer kunnen we weer volop genieten van het warme weer. Jammer genoeg steken dan ook de teken weer de kop op. Een beet van een teek is meestal onschuldig maar in sommige gevallen kan de teek drager zijn van ziektekiemen. De meest voorkomende ziekte die overgedragen wordt via een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Over het aantal tekenbeten in België is momenteel weinig informatie beschikbaar. Daarom start het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) met een nieuw project, waarbij iedereen een opgelopen tekenbeet kan melden via de website tekennet.be.

Natuurbericht

Slangenarend op bedevaart in Groot Schietveld

14 juli 2015

Wie dezer dagen het Groot Schietveld in Brecht gaat bezoeken, haalt beter zijn arendsblik boven. Het natuurgebied heeft sinds begin deze maand een nieuwe bezoeker: een jonge Slangenarend. Als je dit zeldzame dier nog wil spotten wacht je best niet te lang, want binnenkort trekt de roofvogel waarschijnlijk weer zuidwaarts.

Natuurbericht

Junikevers vliegen massaal uit

13 juli 2015

De voorbije weken liepen bij Natuurpunt talrijke vragen binnen over insecten die bij valavond massaal beginnen te zwermen. Hommels? Late meikevers? Nee, het zijn junikevers! Dit kleine broertje van de meikever is dit jaar in grote getale aanwezig.

Verenigingsnieuws

2884 mensen springen voor schoon water tijdens Big Jump 2015

12 juli 2015

MECHELEN, zondag 12 juli 2015 - Vandaag sprongen 2884 mensen in rivieren en waterlopen om te pleiten voor proper water tijdens de Big Jump. De veertiende editie van dit evenement vond plaats op 30 locaties in heel Vlaanderen en werd bijgewoond door 13.000 toeschouwers.

Vrijwilligers

SWAROVSKI OPTIK lanceert zijn tiende ‘Digiscoper of the Year’-wedstrijd

12 juli 2015

In 2015 vindt de populaire ‘Digiscoper of the Year’-wedstrijd van SWAROVSKI OPTIK voor de tiende keer plaats.

Verenigingsnieuws

LIFE+ Kleine Nete: Afgraven ruimingswallen afgerond

10 juli 2015

De dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen is zo goed als klaar met de afronding van haar projectdoelstellingen op het terrein. In een eerdere fase zorgden zij reeds voor het afgraven van oeverwallen langs de Kleine Beek in het Viersels Gebroekt, over een lengte van 700 meter. Momenteel wordt een tweede deel afgewerkt, goed voor nog eens 200 meter oeverherstel.

Pagina's

TOP