Natuurbericht

Schuilenswijer (Dommelvallei) is paradijs voor vlinders, libellen en vogels dankzij natuurherstel

03 september 2015

76 soorten vogels, 32 soorten libellen en 29 soorten dagvlinders: de lijst met waarnemingen in natuurgebied Schuilenswijer in Hechtel-Eksel oogt indrukwekkend voor een stukje natuur van amper 12 ha. Bovendien bevat de lijst opvallend veel zeldzaamheden. Een beloning voor 5 jaar natuurherstel in het kader van het Europese LIFE-project Dommeldal.

In samenwerking met Natuurbericht.nl

Zoek nieuwsitems met een specifieke tag

Opinie

Valse nostalgie, echte natuur

02 september 2015

In zijn emotioneel geladen boek ‘Dit is mijn hof’ brengt auteur Chris De Stoop het nostalgisch relaas van landbouwbedrijven die ter ziele gingen als gevolg van de havenuitbreiding in de polders. Vreemd genoeg legt hij de schuld daarvoor bij de natuurbeweging. Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt en ook opgegroeid in de Wase polders, weerlegt de kritiek.

Verenigingsnieuws

Vlaming schenkt 3504 nieuwe tuinvijvers aan de natuur

02 september 2015

Met de campagne “Wonderlijk wild” hebben Natuurpunt en Velt de Vlaming aangemoedigd om de handen uit de mouwen te steken in zijn eigen tuin. Met succes: sinds de start van de campagne in april werden 3504 tuinvijvers, 5991 composthopen, 1357 bonentipi’s en 715 blotevoetenpaden aangelegd. In totaal werden 7315 tuinen omgetoverd tot een toevluchtsoord voor de natuur.

Natuurbericht

Minuscule paddenstoelprimeurs voor Vlaanderen op levermos

31 augustus 2015

In 2015 deed Luc Verhelst midden in stad Antwerpen twee nieuwe zwammenvondsten voor ons land op levermossen. Het gaat om twee schijf tot kelkvormige soorten met beperkte afmetingen: Octosporopsis nicolai (2-7mm) en Pezoloma marchantiae (slechts 1mm). Tijd om deze kleine zwammetjes eens in de schijnwerper te zetten.

Natuurbericht

Mobiele registratie van aangereden dieren zit in de lift

28 augustus 2015

Het aantal waarnemingen dat via de apps van waarnemingen.be wordt ingevoerd neemt zienderogen toe. Al 35 procent van alle waarnemingen gebeurt via een smartphone. Dat heeft tal van voordelen. Bovendien kunnen de apps helpen om de wegen in kaart te brengen waar veel dieren het leven laten.

Natuurbeleid

Natuurpunt: “minstens 1 natuurgebied op 3 is bedreigd”

28 augustus 2015

Minstens 203 natuurgebieden die beheerd worden door Natuurpunt zijn in hun voortbestaan bedreigd. Dat blijkt uit een analyse van de voorstellen van Agentschap voor Natuur en Bos om het natuurbeleid drastisch te hervormen. Via een petitie hebben al meer dan 75.000 burgers gevraagd aan minister van Natuur Joke Schauvliege om de voorstellen van haar administratie grondig bij te stellen.

Natuurbericht

Moderne technologie helpt nieuwe vleermuiskolonies ontdekken

26 augustus 2015

In het Turnhouts Vennengebied werden op drie maanden tijd 5 nieuwe koloniebomen voor vleermuizen ontdekt. Dat gebeurde met behulp van nieuwe technologie: warmtebeeldcamera’s, nachtkijkers en automatische batdetectoren.

Natuurbericht

Ruim 10.000 halsbandparkieten in ons land

25 augustus 2015

Met minstens 10.000 zijn ze, de halsbandparkieten in ons land. Dat blijkt uit de resultaten van de simultaantelling die ervaren tellers van Natuurpunt en Natagora afgelopen weekend op 11 locaties hebben uitgevoerd . Met 7671 exemplaren blijft Brussel de favoriete slaapplaats van de vogels.

Natuurbericht

Recordaantal zuidelijke Tijgerblauwtjes bereikt ons land

25 augustus 2015

2015 is nu al een echt topjaar voor het Tijgerblauwtje, een van oorsprong Afrikaanse trekvlinder met violetblauwe vleugels. Nooit eerder werden zoveel exemplaren in ons land gemeld. Na een eerste piekjaar in 2013 lijkt de zuidelijke soort een regelmatige bezoeker te worden voor ons land.

Vrijwilligers

Wespennesten bij wandelpaden

21 augustus 2015

We kregen van verschillende kanten vragen, suggesties en opmerkingen in verband met het bericht over wespennesten in het vrijwilligersnieuws van juli. Daarom willen we graag het bericht verduidelijken.

Natuurbericht

Jaarlijks 25 miljoen trekvogels gestroopt in het Middellandse Zeegebied

21 augustus 2015

Illegaal geschoten, gevangen in netten of vastgelijmd aan takken: op die manier eindigen naar schatting 25 miljoen vogels hun jaarlijkse trektocht in het Middellandse Zeegebied. Ook in EU-landen als Italië, Griekenland, Kroatië en zelfs in Frankrijk blijkt vogelstroperij nog steeds dagelijkse kost te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale organisatie voor vogelbescherming Birdlife.

Natuurbericht

Staartmezen helpen handje in Koolmezenhuishouden

20 augustus 2015

In mei zagen Marita van der Gucht en Nick Schryvers hoe Staartmezen een koppeltje Koolmezen hielp met het voederen van hun jongen. Hoewel Staartmezen bekend staan als behulpzame vogeltjes, vooral dan bij familie, blijft het uitzonderlijk dat vogels een andere soort helpen in het huishouden. Hoe komt dit dan?

Verenigingsnieuws

“Supercup van het natuurherstel” duikt op in de Visbeekvallei

18 augustus 2015

LILLE - Op 13 augustus werd in de Visbeekvallei in Lille de zeldzame plant Weegbreefonteinkruid gevonden. De waterplant komt slechts op vijf andere locaties in Vlaanderen voor. De vondst gebeurde langs een voormalige recreatievijver die Natuurpunt de voorbije jaren onder handen genomen heeft in het kader van het Europees LIFE-project.

Natuurbericht

Topjaar voor Zilveroogje?

18 augustus 2015

Met de eerste waarnemingen in 2013 is het Zilveroogje een relatief nieuwe aanwinst voor ons land. De aantallen waren destijds bescheiden en met één waarneming in heel 2014 bleef de bevestiging grotendeels uit. Met een voorlopig totaal van 11 vlinders, beleeft de soort dit jaar echter haar ‘grote’ doorbraak.

Verenigingsnieuws

Broekbosherstel in Haspengouw

17 augustus 2015

Een belangrijk onderdeel van het LIFE-project Vochtig Haspengouw bestaat uit het omvormen van populierenaanplanten naar broekbossen. Het doel is om binnen het project 20 ha waardevol broekbos te creëren. Deze zomer werd op 4 plaatsen met deze werken gestart.

Verenigingsnieuws

Supercup van het natuurherstel” duikt op in de Visbeekvallei

14 augustus 2015

LILLE - Op 13 augustus werd in de Visbeekvallei in Lille de zeldzame plant Weegbreefonteinkruid gevonden. De waterplant komt slechts op vijf andere locaties in Vlaanderen voor. De vondst gebeurde langs een voormalige recreatievijver die Natuurpunt de voorbije jaren onder handen genomen heeft in het kader van het Europees LIFE-project.

Natuurbericht

Jagende mens maakte van Bever een nachtbraker

13 augustus 2015

Als we de Bever tegenwoordig kennen als een nachtdier, dan is dat de schuld van onze voorouders, die de dieren gedurende duizenden jaren bejaagden. Bevers zouden overdag nochtans beter presteren. Dat blijkt uit een studie met uitgebreide video-analyses van de Universiteit Antwerpen, die verschijnt in het wetenschappelijk vakblad Mammalian Biology.

Natuurbericht

Zeldzame Bijeneters broeden jongen uit op bouwwerf in Harelbeke

12 augustus 2015

Bijeneters broeden in regel in Zuid-Europa en met minder dan 20 broedgevallen of –pogingen zijn Belgische broedgevallen van deze tropisch ogende vogelsoort zeldzaam. Dankzij goed overleg met de verkavelaar die aan het werk was op de bouwwerf, konden de Bijeneters ongestoord hun gang gaan.

Natuurbericht

Daar is de stadsvos, maar vrees niet!

10 augustus 2015

De vos vindt steeds meer zijn weg naar onze steden en dat laat maar weinigen onberoerd. Het dier heeft te kampen met een slecht imago. Ook al lust de vos al eens een kip of knaagdier; uw kinderen, katten en honden lopen geen gevaar. Dat blijkt uit studies van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). Vrees niet voor de vos maar neem je voorzorgen!

Pagina's

TOP