In het Grote Netewoud ruimt Natuurpunt vijftien koterijen op om waardevolle natuur te herstellen.

In opdracht van Natuurpunt startte een aannemer in het Grote Netewoud met de afbraak van vijftien constructies op voormalige weekendverblijven en de voormalige visvijvers Mareholt.
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden in grote delen van de vallei vijvers gegraven en weekendhuisjes gebouwd. Hierdoor verdween niet alleen een eeuwenoud beemdenlandschap met bijzondere fauna en flora maar ging ook de waterbergende functie van de vallei deels verloren.
Stap voor stap tracht Natuurpunt deze fouten uit het verleden te herstellen. Na aankoop van een perceel worden de aanwezige, vaak sterk verkrotte, verblijven afgebroken. Ook oeverbeschoeiingen, verhardingen en andere rommel worden afgevoerd. Een professionele terreinploeg van Natuurpunt en aannemers ruimden de voorbij zeven jaar al een zeventigtal andere sites op in het Grote Netewoud. Meer dan 50 ha natuur werd hiermee hersteld.
In een volgende fase wordt de aanwezige begroeiing verwijderd om de noodzakelijke graafwerken te kunnen uitvoeren. Door de vijverdijken te verlagen tot het oorspronkelijke niveau en de vijvers terug te dempen slaan we namelijk twee vliegen in één klap. Vooreerst kan de natuur zich herstellen op de ingerichte percelen. Daarnaast vergroten we met deze ingreep de waterbergende capaciteit van de vallei en beschermen daardoor andere delen tegen overstroming. In het Grote Netewoud mogen de meeste zones na inrichting spontaan verbossen. De waardevolle broekbossen die er nu al zijn worden op die manier gevoelig uitgebreid. Waar weekendvijvers worden ingericht vanuit oude turfputten wordt open water behouden en worden de oevers natuurlijker ingericht. Zo ontstaat geschikt leefgebied voor tal van typische planten- en diersoorten.
Ook op landschappelijk vlak bieden deze ingrepen een grote meerwaarde waarvan de bezoekers zullen kunnen genieten.
De werken worden gefinancierd door LIFE+ Grote Netewoud, en verschillende Investeringssubsidies en Projectsubsidies Natuur van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week