Mijn gebied: Vinderhoutse bossen
Op 26 april 2020 gingen de Vinderhoutse bossen in Gent open voor het publiek. Een beetje vroeger dan voorzien want door de coronacrisis was de druk op de andere Gentse natuurgebieden erg toegenomen. Natuurpunt Gent kocht 35 hectare van het gebied aan en zorgde ervoor dat het oude bos, na bijna honderd jaar, weer toegankelijk is voor het publiek.
Om die groenpolen te realiseren, werken heel wat partners samen: de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap Natuur en Bos (ANB), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de stad Gent, de gemeente Lievegem, de provincie Oost-Vlaanderen en Natuurpunt.
Wandelen
Je kan er nu al vrij wandelen op de paden. Natuurpunt Gent werkt volop aan de verdere openstelling.
“Het mooiste bos op 20 minuten fietsen van Gent”
Maarten Vangansbeke
Conservator
"Als je hier ’s morgens of ’s avonds komt, zie je hier altijd wel reeën lopen. En er zijn ook zoveel bijzondere planten: eenbes, wegendoorn, grote keverorchis … Het is al een oud bos, op de Ferrariskaarten uit 1771-1778, zijn grote delen van de Vinderhoutse Bossen al als bos ingekleurd. Dat maakt de natuur hier heel bijzonder en het is ook het enige stukje Europees beschermd bos rond Gent. Ik ben hier 2,5 jaar geleden conservator geworden. Het bos was zo lang ontoegankelijk en het is heel bijzonder om hier samen met een jong team een natuurbeheerplan uit te denken en uit te voeren. Ik ben benieuwd hoe het hier over 10 jaar zal uitzien."
“Hier kunnen mijn kleinkinderen volop genieten.”
Dirk Huyghe
Bijzondere veldwachter
"We pakken het hier redelijk streng aan om van begin af aan ook duidelijk te maken aan de mensen wat kan en wat niet kan. Er zitten hier 40 reeën en als we die hier willen houden, moeten we er streng op toezien dat mensen hun hond aan de leiband houden. Er mag hier ook niet gefietst worden en we willen ook niet dat mensen op eigen houtje het gebied intrekken waar het niet mag.
Ik probeer bezoekers uit te leggen waarom iets niet mag en vraag hen ook om dat aan andere verder te vertellen. En dat lijkt te lukken, want ik zie almaar minder overtredingen."
stefan.jpg

“Waar nu aardappelen staan, groeien volgend jaar bomen”
Stefan De Brabander
Projectleider Vlaamse Landmaatschappij
"Het opzet van de Vinderhoutse bossen was enerzijds het behoud van de oude boskern en anderzijds een grote bosuitbreiding van een stadsbos. Het maakt deel uit van een groenpool waar natuur en recreatie aan de rand van de stad hand in hand gaan. VLM heeft het inrichtingsplan van de groenpool opgemaakt en partners gezocht om dat samen mee uit te voeren. In totaal zal de groenpool Vinderhoutse Bossen 650 hectare groot worden. Rond de oude boskern hebben we omliggende landbouwgronden aangekocht. Zo komt er op korte termijn 100 hectare bos bij waarvan er nu al zo’n 50 hectare aangeplant is."
--
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week