Natuurpunt en Durabrik planten samen nieuw bos van 5.000 m² in Moorslede

20.000 m² extra natuur dit jaar dankzij unieke samenwerking
Op 1 december plantten Natuurpunt en het bouwbedrijf Durabrik de eerste boom van een nieuw bos van 5.000 m². Dit bos komt in Waterdam bij Moorslede, vlak aan de Passendalebeek, en kadert binnen een samenwerking waarbij voor elke vierkante meter funderingsplaat van Durabrik, een vierkante meter natuur gecreëerd wordt door Natuurpunt. In totaal zullen de partners dit jaar voor maar liefst 20.000 m² nieuwe natuur zorgen, niet alleen in Moorslede maar ook in Deinze en Halle.
De Mandelstreek kan wel wat extra bosgebied gebruiken. Daarom starten Durabrik en enkele tientallen vrijwilligers van Natuurpunt vandaag met de beplanting van een bos met streekeigen bomen en planten aan de Passendalebeek in Waterdam. Dit gebeurt in aanwezigheid van Sherley Beernaert, schepen van Milieu en Natuur van Moorslede. Dit nieuwe bos maakt deel uit van een samenwerking die de partijen vorig jaar aangingen om voor elke vierkante meter betonplaat van Durabrik, een vierkante meter natuur te laten creëren door Natuurpunt. Deze nieuwe natuur komt er dan vlak bij de woonprojecten van het bouwbedrijf zoals in dit geval een nieuwe verkaveling in de Honzebroekstraat in Roeselare.
Durabrik en Natuurpunt tonen met deze unieke langetermijnverbintenis aan dat duurzaam wonen perfect samengaat met zorg voor de natuur en biodiversiteit.
Joost Callens, CEO van Durabrik: “Het bouwen aan een duurzame toekomst is één van onze prioriteiten. We zijn dan ook blij dat we, als enige bouwbedrijf, samen met Natuurpunt, kunnen aantonen dat wonen hand in hand gaat met zorg voor het milieu. De nieuwe natuurgebieden komen telkens vlak bij onze woonprojecten, zodat de bewoners daar kunnen genieten van natuurcreatie in hun buurt.”
Met de financiële bijdrage die Durabrik levert, zal Natuurpunt dit jaar nog 2 andere gebieden in Vlaanderen voorzien van meer natuurschoon, namelijk in Deinze en Halle.
Meer bos in Vlaanderen
Bossen spelen een belangrijke rol in de klimaatproblematiek: ze fungeren als filters van lucht en producenten van zuurstof, regelen de temperatuur en slaan water op in de bodem. Bovendien vormt een natuurlijk bos de thuis voor veel planten- en diersoorten.
Met een bebossingsgraad van amper 11% is Vlaanderen de bosarmste Europese regio. Er is dus nog werk aan de winkel: vooral in de buurt van woonkernen zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen. Daar willen Natuurpunt en Durabrik iets aan doen.
“Met de steun van Durabrik kon Natuurpunt grond aankopen,” zegt Peter Hantson, voorzitter van Natuurpunt Mandelstreke. “De aankoop van gronden is niet goedkoop, maar zorgt er wel voor dat de natuur op lange termijn verzekerd blijft. Zo planten we hier vandaag een nieuw bos aan met streekeigen struiken en bomen. Deze zorgen ervoor dat er een bosje ontstaat waar wilde dieren en planten zich thuis voelen. Maar ook de bewoners van Moorslede zullen kunnen genieten van dit natuurgebied. Volgend jaar plannen we immers volgend de opening van een wandelpad dat langs dit bosje zal passeren” zegt Peter nog. “Dat bedrijven als Durabrik bijdragen aan natuurherstel is een belangrijk voorbeeld dat hopelijk veel andere ondernemers zal aanzetten om hetzelfde te doen. We hebben nood aan meer natuur en bos in Vlaanderen, en dat in ons eigen belang.”
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week